Ekonomi
  • 27.3.2013 13:02

Korsana e-darbe

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan “Fikri ve Sınai Haklar”a ilişkin Gümrük Genel Tebliği ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Tüketicinin sağlığını tehdit eden, çoğu zaman arkasında organize suç örgütleri bulunan, hem Türkiye, hem de dünya ekonomisine uzun vadede ciddi zararlar getiren sahte ve korsan eşya ticaretini gümrüklerde engellemenin, Bakanlığın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Yazıcı, "Dolayısıyla yayımlanan bu Tebliğ, fikri ve sınai mülkiyet haklarının sınırlarda korunması için Bakanlığımızın attığı kararlı adımlara bir örnektir" ifadesini kullandı. Fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin gümrük önlemlerinin Gümrük Kanunu'nun 57. ve Gümrük Yönetmeliğinin 100 ila 111. maddelerinde düzenlendiğini hatırlatan Yazıcı, buna göre, fikri ve sınai mülkiyet hakları mevzuatına göre korunması gereken haklarla ilgili olarak, hak sahibinin yetkilerine tecavüz eder mahiyetteki eşyanın alıkonulması veya gümrük işlemlerinin durdurulmasının, hak sahibinin veya temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Yazıcı şunları kaydetti: "Ayrıca, gümrük idaresine henüz talepte bulunulmadığı durumda, söz konusu eşyanın bu hakları ihlal ettiğine dair açık deliller bulunması halinde, hak sahibinin geçerli bir başvuruda bulunabilmesini teminen gümrük idarelerince eşya, 3 işgünü süresince resen alıkonulmaktadır.

Söz konusu mevzuat kapsamında, sahte ve korsan eşyanın gümrüklerde durdurulmasına yönelik Bakanlığımızca kabul edilen başvuru rakamlarına bakıldığında, 2010 yılı içinde 326, 2011 yılı içinde 620, 2012 yılı içinde 906 adet başvurunun Bakanlığımızca kabul edildiğini görmekteyiz. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere, son iki yıl içerisinde konuya ilişkin başvuru rakamları, yaklaşık 3 kat oranında ciddi bir artış göstermiştir. Fikri ve sınai hakların korunmasına yönelik bilincin ve bunun paralelinde de Bakanlığımıza yönelik başvuruların gittikçe artması nedeniyle, başvuru sürecinin daha kolay ve daha hızlı hale getirilmesi gerekliliği doğmuştur. Bu amaca yönelik olarak çıkarılan söz konusu Tebliğ ile; 1 Nisan 2013 tarihine kadar Gümrükler Genel Müdürlüğüne kağıt ortamında gönderilmek suretiyle işleme alınan başvuruların 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren Bakanlığımız resmi internet sitesinde yer alacak program aracılığıyla, elektronik ortamda çevrimiçi (online) olarak yapılması uygulamasına başlanacaktır.

Buna göre; 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren hak sahipleri, Bakanlığımız resmi internet sitesinde (www.gtb.gov.tr) yer alacak “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Programı” üzerinden elektronik imzasını kullanarak başvuru formunu gerekli belgeleri de ekleyerek Bakanlığımıza doğrudan gönderebilecekler, Bakanlığımıza eş zamanlı intikal eden başvurular değerlendirildikten sonra hak sahiplerine elektronik posta ile cevap verilecek ve başvuru sürecini tüm detayları ile anlatan bir rehber de, yol gösterici olması bakımından Bakanlığımız resmi internet sitesinde hak sahiplerinin kullanımına açılacaktır. Sonuç olarak; sahte ve korsan eşya ile mücadelede atılan bu önemli adım ile, başvuruların kağıt ortamında yapılması uygulamasına son verilerek bürokrasiden uzak ve içinde bulunduğumuz teknoloji çağına uygun bir şekilde hak sahiplerinin Bakanlığımıza elektronik başvuru yapması sağlanmıştır. Diğer taraftan; Bakanlığımızca fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması için uluslararası platformda da çalışmalar tüm hızıyla sürdürülmektedir. Bu kapsamda, son olarak, sahte ve korsan ürünlerin yasadışı ticaretinin önlenmesinde giderek artan sorunların tartışılması ve politika önerileri üretilmesi amacıyla Dünya Gümrük Örgütü ve Bakanlığımız işbirliği ile, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, 24-26 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da “7. Sahtecilik ve Korsanla Mücadele Forumu Global Kongresi”nin gerçekleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları da devam etmektedir. Bu itibarla söz konusu Kongre öncesine rastlayan elektronik başvuru uygulamasının, ülkemizin fikri ve sınai hakların korunması konusundaki kararlılığı ve çalışmalarının bir örneği olarak uluslararası boyutta ülkemizin itibarının artmasına da katkıda bulunacağı inancındayız."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:50

İLGİLİ HABERLER