KAYNAK : Haber Vitrini
İMKB Başkanı Osman Birsen'in görev süresinin 5 yıl daha uzatılmasına ilişkin kararname hazırlanması şaşkınlıkla karşılandı. Tuncay Artun'un 1997'de ölümüyle İMKB Başkanlığı'na getirilen Birsen, 5 yıldır bu görevde bulunuyor.
Üç hükümet gören Birsen'in görev süresini uzatan kararnameyi Başbakan Bülent Ecevit ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker'in imzaladığı öğrenildi.
Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin imzasını bekleyen kararnamenin Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer tarafından imzalanmayacağı belirtiliyor. Sezer, atamaların seçimden sonraya bırakılmasını istiyor.
"Silgici müsteşar"a suç duyurusu
Sayıştay geçtiğimiz Eylül ayında, Yuvacık Barajı'yla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle CHP milletvekili adayı ve İzmit Büyükşehir eski Belediye Başkanı Sefa Sirmen'le birlikte aralarında Osman Birsen ve Ayfer Yılmaz'ın da yer aldığı bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yuvacık Barajı hakkındaki iddialarla ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından soruşturma başlatıldı. Projeye 1995'de Başbakan Tansu Çiller ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın'ın yanı-sıra Hazine adına Hazine Müsteşarı Osman Birsen'in onay verdiği öğrenildi.
Birsen, Devlet Bakanlığı'na verilen finansman onay raporunda, "Bu proje Hazine'yi zarara uğratacak" şeklindeki bir ibareyi sildirmekle suçlanıyor. Birsen basına yansıyan bu haberde "silgici müşteşar" olarak nitelendirildi.
AKS davasında yargılandı
Başbakan eski Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın damadı Emre Alkin'in de İKMB Başkanı Osman Birsen'in danışmanı olması basında eleştirilere neden oldu. Birsen'in AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik A.Ş'nin eski sahibi Erol Aksoy, 12 eski şirket yöneticisi ile birlikte 'sahte belge kullanmak suretiyle vergi kaçakçılığı yapmak' iddiasıyla açılan davada da yargılandığı belirtiliyor.
İkramiye rekoru kırıyordu
Osman Birsen yüksek miktarlarda ikramiye aldığı gerekçesiyle sık sık gündeme geldi. SPK, Borsa Başkanı Osman Birsen ile Borsa personelinin alacağı ikramiye, huzur hakkı ve primleri, yıllık ücret toplamı ile sınırlandırdı. Konuya ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Düzenleme, Takasbank'tan aldığı yüksek temettü miktarı basında tartışma konusu olan Borsa Başkanı Osman Birsen'i etkiledi.
İMKB Takas ve Saklama Bankası'nın (Takasbank) 22 Mart'ta yapılan Genel Kurulu'nda, bankanın 2001 yılı kârı olan 40 trilyon 783 milyar liradan 1.8 trilyon lirasının, temettü ikramiyesi olarak Yönetim Kurulu Başkanı Osman Birsen ile bankanın öteki yöneticileri ve personeline dağıtılması kararı alınmıştı.
Takasbank Yönetim Kurulu'nun dağıtılacak ikramiyeyi 2.4 trilyon lira olarak belirleyen önerisi, İMKB ve Takasbank Yönetim Kurulu Başkanı Osman Birsen'in teklifiyle 1 trilyon 811 milyar lira olarak kabul edilirken, kabul edilen öneri ile daha önce dağıtılacak ikramiyeden alacağı pay yüzde 13.59 olan Birsen'in payı, yüzde 12.87'ye düşürülmüştü. Bu oran dikkate alındığında, 1 trilyon 811 milyar lira içinde Başkan'ın alacağı brüt temettü ikramiyesi 233 milyar lira olarak hesaplanmıştı.
SEZER ÇOK HASSAS
Cumhurbaşkanı Sezer daha önce hükümeti, seçimden önce önemli atamalar yapmamaları için uyarmıştı. Öte yandan Birsen hakkında Yuvacık Barajı ile ilgili iddialar nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Sezer'in, haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan yüksek bürokratların atamasında çok hassas olduğunu belirten kaynaklar, "Kararnameyi Bahçeli imzalasa bile Köşk'ten vize alamaz" diyorlar.
yeni şafak
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:30