KRİZE TUTULAN MCDONALD'A KOŞTU!..
Pek çok şirket global krizde nakit sıkıntısı içinde kıvranırken dünyanın en büyük fast food zincirlerinden McDonald’s para basıyor. McDonald’s, üçüncü çeyrekte, Türkiye’nin de yer aldığı denizaşırı ülkelerdeki gelirleri sayesinde kárını yüzde 11 artırdı. Bu gelişme tüketicinin krizde lüks restoran yerine fast food’a yönelmesine bağlanıyor.
ABD’de mortgage balonunun patlaması ile başlayan ve ardından dünya ekonomilerini yerle bir eden global kriz, McDonald’s’ı hiç etkilemedi, aksine pek çok şirket nakit sıkıntısı içinde kıvranırken son çeyrekte büyük bir kár patlaması yakaladı. McDonald’s’ın son çeyrekte yakaladığı kár patlaması tüketicinin krizde genel harcamaları kısıp, dışarıda yemeğe çıkmak gibi küçük lükslerden vazgeçerek, fast food’a (hızlı yemek) yönelmesine bağlanıyor. Üçüncü çeyrek sonuçlarının da değerlendirildiği toplantıda konuşan McDonald’s CEO’su Jim Skinner, şirketin hızlı büyümesi ile ilgili meraklı sorulara, "2008 yılı üçüncü çeyreğinde krize rağmen büyümemize devem ettik ve bunu sürdüreceğiz" diyerek cevap verdi. Skinner, McDonald’s’ın merkezi Chicago’da Şili’den Tayvan’a, Japonya’dan, Norveç’e kadar farklı ülkelerden gazetecilerin katıldığı toplantıda, "Müşterilerimize verdiğimiz önemin kriz ortamına rağmen meyvelerini alıyoruz" dedi.
Birkaç firmadan biri
Skinner, McDonald’s’ın 2007’nin ilk 9 ayında 17 milyar 33 milyon dolarlık gelirinin 2008’in 9 aylık döneminde, 17 milyar 957 milyon dolara yükseldiğini anlatan CEO Jim Skinner, "Gelirlerimiz geçen yıla göre yüzde 7.1 arttı. Bu zor zamanlara rağmen ekonominin bu kötü durumuna göre büyüme gösteriyoruz. Bu dönemde çok az firma büyümeden bahsedebilir. Biz de bu birkaç firmadan biriyiz" diye konuştu. Krizle boğuşan batılı ülkelerin de McDonalds’ın gösterdiği büyümeye önemli katkı sağladığını ifade eden Skinner, McDonalds’ın gelirlerinin yüzde 46’sının tek başına Avrupa’dan geldiğini, bunu APMEA olarak isimlendirilen arasında Türkiye’nin de yer aldığı Asya-Pasifik, Ortadoğu, Afrika ülkelerininin takip ettiğini belirtti.
Fırtınalara hazırlıklıyız
Skinner, şöyle konuştu: "Avrupa’da son 10 yıldır çift haneli büyüme gösteriyoruz. Latin Amerika’da ise son 28 aydır çift haneli büyüyoruz. 1990’lı yıllarda girmeye başladığımız zor pazarlar, Çin ile başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere eski Sovyet ülkelerinde hızlı bir büyüme gösterdik. Bu bölgeler oldukça zor pazarlar ve biz bunun üstesinden gelmeyi başardık. Güçlü nakit akışımız var. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık ve yaşayacağımızı da sanmıyorum. 1.5 milyar dolarlık bir nakitimiz var. Ne biz, ne franchise’larımız, ne de tedarikçilerimiz için bir sıkıntı söz konusu değil. Biz bu fırtınalara hazırlıklıyız."
Türkiye örnek oldu evlere servis dünyaya yayılıyor
TÜRKİYE’nin de dahil olduğu McDonald’s APMEA (Asya-Pasifik, Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi Başkanı Dave Garland, yeni hizmet ve yeni ürün anlayışıyla her türlü olumsuz koşullarda büyüme göstereceklerini belirtti. APMEA Bölgesi’nin 37 ülkeyi kapsadığını hatırlatan Garland, şunları söyledi: "Bölgedeki 8 bin restoranımız yenilikçi ürünlerle pazarda büyüme gösteriyor. 16 farklı zaman dilimini kapsayan APMEA’da McDonald’s için ilklere imza attık. Türkiye diğer ülkelere örnek oldu ve ’best practice’ kabul edilen ’AloServis’ (evlere servis) uygulamasında, Türkiye operasyonu ile ilk kez evlere servis anlayışı getirildi ve bunu diğer ülkelere yayıyoruz. Çin’de çay saati yapıyoruz. Kahvaltılık ürünleri de bu bölgede başladı. McDonald’s’ın global geliri yüzde 7.1 artarken, APMEA Bölgesi’nde bu artış yüzde 8.6 oldu ve hızlı bir büyüme gösteriyor.
Sonuçlar Wall Street analistlerini şaşırttı
MCDONALD’S’ın gelir ve kár patlamasında, denizaşırı ülkelerdeki satışlardaki artışın katkısı büyük. Üçüncü çeyrekte ABD’deki satışlar yüzde 4.7 artarken, global satışlar yüzde 7.1 yükseldi. Avrupa ile APMEA olarak adlandırılan Türkiye’nin de dahil Asya-Pasifik, Ortadoğu ve Afrika bölgelerindeki satışlarda yaklaşık yüzde 8 büyüme yakalandı. McDonald’s üçüncü çeyrek sonunda gelirleri, 1 milyar 190 milyar dolara yükselirken hisse başına getirisi de 1.05 dolar oldu. Şirketin bir yıl öncesinde net gelirleri 1 milyar 70 milyon dolar ve hisse başına getirisi de 0.89 dolardı. Wall Street analistlerinin şirketin üçüncü çeyrek itibariyle hisse başına getiri beklentisi ise 0.98 dolardı. Ayrıca şirketin geliri 5.9 milyar dolardan 6 milyar 270 milyon dolara çıkarak yakaladığı yüzde 6 büyüme ile yine analistleri şaşırttı. Beklenti, 6 milyar 180 milyon dolar civarındaydı.
Eğitime ABD ordusundan fazla kaynak ayırıyor
118 ülkede 32 bin restoranı, 25 bin franchise’ı var.
Günde 56 milyon, yılda ise 20 milyardan fazla müşteri geliyor.
McDonald’s, 2006’da 21, 2007’de ise 22.8 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.
McDonald’s’ın büyüme platformları, 24 saate kadar varan uzun saatler açık olması.
Toplam 1.6 milyon kişi çalışıyor.
Türkiye’de 111 restoranı, 3 bin 200 çalışanı bulunuyor.
McDonald’s eğitime Amerikan ordusunun harcadığından daha fazla kaynak ayırıyor.
McCafe, 140 milyar dolarlık pazarda kendine yer açıyor
MCCDONALD’S geçen yıl geçen yıl Almanya’da başlattığı McCafe konseptini önümüzdeki dönemde yeni ülkelerde de açarak dünyaya yayacak. Henüz Türkiye’de olmayan McCafe zincirnin kahve tutkunları için yeni bir adres olmasını amaçlayan McDonald’s yönetimi, piyasaya sektörde rakiplerinden daha ucuz fiyatlarla girdiklerini belirtiyor. McCafe’nin, sektörde Starbucks’tan kalan boşluğu doldurmaya yönelik olabileceği belirtiliyor. McDonald’s CFO’su Peter J. Bensen, "Meşrubat pazarı, 140 milyar dolarlık bir alan. Bunun 60 milyar dolarını ABD tek başına gerçekleştiriyor" dedi.