KÜÇÜMSENEN GRİP CANINIZDAN EDEBİLİR!..
Her yıl dünyada milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkileyen grip, şu günlerde etrafımızda kol geziyor. Sürekli nezleyle karıştırılan grip, riskli grupta olanlarda ölümlere dahi yol açabiliyor.
Burun akıyor, boğaz ağrıyor, ateş yükseliyor, eklemler sızlıyor, insanın ayağa kalkacak hali kalmıyor. Her mevsim grip olmak mümkün, ancak genellikle sonbahar ve soğuk kış aylarında yakalıyor insanı influenza, yani grip virüsü. Her ne kadar küçümsense de, oldukça sıkıntı verici, hatta her yıl ciddi işgücü kaybına yol açarak ülke ekonomisine bile zarar veren bir hastalık grip.
BELİRTİLERE DİKKAT!
Genellikle nezle ya da soğuk algınlığıyla karıştırılıyor; ancak grip, influenza virüsünün yol açtığı, her yıl kış aylarında salgınlarla ortaya çıkan, çok yüksek ateş, baş ağrıları, kas ağrıları ve üst solunum yolu sıkıntıları ile seyreden; astım, diyabet, kalp hastaları gibi risk grubunda olanlarda ise ölüme dahi yol açabilen bir hastalık. Nezle ise tek bir virüsün değil, 200'den fazla virüsün yol açtığı, daha çok burunda yerleşen, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, genizde yanma gibi belirtileri olan, gribin aksine yüksek ateşle seyretmeyen, tedavi edilmese de kendiliğinden geçen, grip gibi salgınlara, ölümlere yol açmayan selim bir hastalık.
İHTİYACI OLMAYANA AŞI YAPILMAMALI
Hem nezleyle karıştırılıyor, hem de ülkemizde hâlâ yanlış tedavi ediliyor grip. Hiçbir işe yaramadıkları bilindiği halde gereksiz yere hastaya ağır antibiyotikler veriliyor, grip aşıları ise ihtiyacı olan-olmayan herkese yapılıyor. Oysa uzmanlara göre risk grubunda olmayan, sağlıklı insanların grip aşısı olmaları şart değil... Sadece kapalı yerlerde fazla durmamak ve herkesle öpüşmemek sağlıklı insanlar için gripten korunma yollarının başında geliyor. Öte yandan grip virüsü şekil değiştirdiği için, her yıl üretilen farklı aşılardan yaptırmak gerekiyor.
Virüs nasıl bulaşıyor?
* Havada damlacık şeklinde uçuşan virüsler, solunum yoluyla burun ve boğaz mukozasına ulaşarak enfeksiyona yol açar. Buna 'damlacık enfeksiyonu' da denir.
* Virüsler, ilk olarak solunum yollarındaki mukoza hücrelerine saldırıp, bu hücreleri çoğalmaya zorlar. Çoğalan hücreler daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır. Virüs, saldırdığı mukoza hürcerisinin kabuğuyla kendi kabuğunu birleştirir ve vücutta dolaşmaya başlar.
* Virüs, genetik materyalini serbest bırakır. Bu genetik materyal ise, hücrenin çekirdeğine gider ve orada yenilenir.
* Proteinlerin yardımıyla, virüs yenilenmiş olan genetik materyali yeni virüs üretir. Böylece bağışıklık sistemi gittikçe zayıflar.
* Virüsler sağlıklı hücreleri öldürür. Bronşit, zatürree gibi enfeksiyonlara yol açmaları da kolaylaşır.