İSTANBUL - Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Gureba Eğitim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Akben, tıpta ''tinnitus'' olarak adlandırılan kulak çınlamasının çeşitli hastalıkların habercisi olabileceğini belirtilerek, tedavisinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Dr. Ali Akben yaptığı açıklamada, kulak çınlamasının çok sık rastlanan ve özellikle gece rahatsız edici bir yakınma olduğunu belirterek, ''Şikayetler uğultu, böcek ötmesine benzer vızıltı, hışırtı, şelale sesine benzer şırıltı, kaynayan su sesi, kuş ötüşü, motor sesi, ıslık sesi veya fabrika gürültüsü gibi tanımlamalarla ifade edilmektedir'' dedi.
Tıptaki gelişmeler paralelinde son yıllarda bu konuda ciddi gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Dr. Akben, ''Kulak çınlaması, değişik sebeplerden kaynaklanabilir. Seyrek ve kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde hafif çınlamalar olabildiği gibi günlük yaşam kalitesini altüst edecek hatta kişiyi intihara sürükleyecek kadar şiddetli çınlamalar da olabilir'' diye konuştu.
Dr. Akben, ''Çınlama, kulak kirinden kaynaklanabileceği gibi basit enfeksiyonlar, kulak zarının delinmesi veya zedelenmesi, allerjik hastalıklar, tansiyon düşmesi veya yükselmesi, işitmeyi sağlayan kulak kemikçiklerindeki kireçlenme, beyin uru veya damar anormallikleri, şeker, kalp hastalıkları, aspirin veya anti romatizmal ilaçlar, sakinleştirici ve antidepresanların kullanımı gibi daha birçok sebepten kaynaklanabilir. Dolayısıyla bir hastalığın habercisi olabileceğinden tedavisi ihmal edilmemelidir'' şeklinde konuştu.
Çınlamanın ''buşon'' denilen kulak kirinden ibaret olması halinde kulağın temizlenmesi ile şikayetin giderilebildiğini ifade eden Dr. Ali Akben, ''Büyük çoğunluğu teşkil eden ve adına idiopatik dediğimiz grupta ise tedavi biraz gayret istiyor. Tedavinin birinci şartı hekim-hasta diyaloğudur. Kullanılan çeşitli ilaçlar yanında, çınlamanın rahatsız eden sesinin maskelenmesi de son yıllarda rağbet görmeye başlamıştır. Maskeleme tedavisinde bilgisayarla üretilen çeşitli tonlarda sesler hastanın isteği doğrultusunda dinlettirilerek, rahatsız edici sesler baskılanmaya çalışılır. Zamanla tedavi amaçlı dinlenen seslere uyum sağlayan hasta çınlama sesinden rahatsızlık duymamaya başlar'' dedi.
Dr. Akben sözlerini şöyle tamamladı: ''Kulak uğultusunun etkisini azaltmak için hastanın gürültüden uzaklaşması, ani gürültü durumlarında parmaklarla kulakların geçici korunması, tansiyon düzensizliği varsa normale getirilmesi, gıdalarla alınan tuzun azaltılması, çay, kahve ve çikolata gibi uyarıcılardan uzak durulması, egzersiz, yürüyüş gibi işitme ve denge sistemine yardımcı olan uygulamalarla çınlamanın etkisi azaltılabilir. Tedaviye direnen çınlamalar özellikle yaşlılarda kısmi işitme kaybı da oluşturarak, şikayetin azalmasına sebep olmaktadır''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:27