Yaşam
  • 6.9.2006 11:05

KUR'AN İLE EZBERCİ EĞİTİM BAĞDAŞMAZ

“Kur'ân kursları, Arapça ile yazılmış kutsal kitabımızı ezberlemeler üzerine kuruludur” diyen Yazar Emre Kongar'a cevap veren Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'ân'a, Sünnete ve İslam'ın ilk asırlardaki eğitim geleneğine “ezberci eğitim” anlayışını onaylatmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şevki Aydın, Kongar'ın bir yazısında “Kur'ân kursları esas olarak, çocukların ve gençlerin anlamadıkları bir dilde Arapça ile yazılmış kutsal kitabımızı ezberlemeler üzerine kuruludur. Yani temelinde, anlamadan ezberlemek yatar” görüşünü savunduğunu hatırlatarak, “Kur'ân'a, Sünnete ve İslam'ın ilk asırlardaki eğitim geleneğine böyle bir eğitim anlayışını onaylatmak mümkün değildir” dedi.

ELEŞTİRİYE GÖRE KENDİMİZİ YENİLERİZ

Kur'ân'ın imanı kişinin özgür seçimiyle gerçekleşen bir karar olarak gördüğüne ve dinde zorlamayı yasakladığına dikkat çeken Aydın, şunları söyledi: “Kur'an birtakım bilgilere körü körüne bağlanmayı öngören ezberci eğitim anlayışına nasıl onay verebilir? Allah adına kimsenin konuşamayacağı ilkesini koyup, ayetlere ilişkin her yorumun sorgulanabileceğini, hiçbir içtihadın başka bir içtihadın yolunu tıkamayacağını ve içtihadında hata yapanın bile ödüllendirileceğini, Kur'ân'ı anlamada aklın özgürce kullanımını öngören İslam ile ezberci eğitimi yan yana getirmek gerçekten mümkün değildir.”

Aydın, Kur'an kurslarının ezberci din eğitimi anlayışından uzaklaşmakta olduğunu kaydederken, kurslarda öğrencilerin Müslüman bir bireyin ibadetlerinde yerine getirmesinde kullanacağı kadar Kur'ân'dan âyetler ezberlemekle birlikte, Kur'ân meâli okumayı, İslam dininin inanç, ibadet, ahlak esaslarını ve Hz. Peygamber'in hayatını da ana hatlarıyla öğrendiğini dile getirdi.

Aydın, herşeye rağmen bu ezbercilik suçlamasını görmezlikten gelmeyeceklerini, savunma refleksine kapılmadan soğukkanlı bir biçimde ciddi bir özeleştiri yapacaklarını vurgulayarak, “Böylesine çağdaş bir anlayışla soruna yaklaşılması, sürekli kendini yenileyip geliştirmenin, hizmetlerini güncelleştirmenin yolunu açacaktır” görüşüne yer verdi.

(ASLIHAN ALTAY KARATAŞ yeni şafak)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:41

İLGİLİ HABERLER