KÜRTÇE DİL KURSLARINI KAPATIP ANADİLDE EĞİTİM İSTEYECEKLER!..
Türkiye genelindeki 8 dil kursunun bir kısmı talep azlığından tamamen kapatıldı. Bir kısmı da DEHAP ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından sürdürülen ‘Anadilimi İstiyorum’ kampanyasında toplanan imzalar TBMM’ye ve Avrupa Parlamentosu’na sunulduktan sonra ortak bir deklarasyonla kapatma kararını açıklayacak. Siyasi olduğu belirtilen kararın altında ise Kürtçenin temel eğitimde, ‘eğitim ve öğretim’ dili olarak kabul edilmesi talebi yatıyor.
Yeterli talebin olmaması, maddi yetersizlikler ve diğer sebeplerle kapanan Batman Kürtçe Dil Kursu’ndan sonra, diğer illerdeki kurs yöneticileri de kursları kapatma kararı aldı. Kurs yöneticilerinin bir araya gelerek yaptıkları toplantı sonrasında, siyasi bir karar olarak, kursların kapatılması kararının çıktığı; ancak henüz netleşmediği belirtiliyor. Önümüzdeki ay içinde kurs yöneticileri bu kararı netleştirecek ve taleplerini kamuoyuna duyuracak. Bu kurslardan, Adana dil kursu, yaklaşık 4 ay önce maddi gerekçelerle kapatıldı. Buna Batman ve İstanbul’da bulunan kurslar eklendi. Van, Urfa ve Kızıltepe kursları konusunda net bir karar bulunmuyor, Diyarbakır ve Doğubeyazıt’ta bulunan kurslar ise dönem tamamlanmadığı için faaliyetlerini sürdürüyor. Kürtçe dil kurslarının kapatılması kararı, bu yönde bir imza kampanyası ile de paralel yürütülüyor. DEHAP ve bazı sivil toplum örgütlerinin başlattığı ‘Anadilimi İstiyorum’ kampanyasının temmuz ayı sonunda tamamlanması planlanıyor. Sürdürülen kampanyada toplanan imzalar, TBMM ve Avrupa Parlamentosu’na eşzamanlı olarak sunulacak. Kursları kapatma kararı ve kampanyanın çıkış noktasında ise Kürtçenin özel dil kursları ile öğrenilecek ‘yabancı dil’ statüsünde bir dil olmadığı, anadil olduğu, bir hak olarak eğitim ve hayatın her alanında kullanılması gerektiği düşüncesi yatıyor.
İstanbul Kürtçe Dil Kursu Müdürü Mevlüt Çetinkaya, kursların kapatılması yönündeki kararı teyit ederek, "Bu siyasi bir karardır. Özelde devletin dil kurslarına, genelde Kürtlerin taleplerine karşı yaklaşımına bir tepki olarak ortaya koyduk." dedi. Kursun sahibi Kemal Seven de, Kürtçe dil kurslarının Kürt halkının dilini geleceğe taşıma ve akademik bir dil olması için yeterli olmadığı, bunun resmi okullarda öğretim dili haline getirilmesi gerektiği düşüncesi ile kapatma kararını verdiklerini söyledi. Seven, kararın siyasi boyutu dışında ekonomik boyutu olduğuna da dikkat çekti. Van Kürtçe Dil Kursu Müdürü Hasan Güven de, bir halkın kendi dilini paralı kurslarla öğrenmesine karşı olduklarını belirterek, “Bizim amacımız Kürt dilini eğitim dili haline getirmektir. Dil ancak eğitime girdiği zaman yaşar.” dedi. Kürtçe dil kurslarına eğitimci yetiştiren İstanbul Kürt Enstitüsü de, kapatma kararını onaylıyor. Enstitünün Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Akkaş, “Biz devlet okullarının kapısının Kürtçeye açılmasını istiyoruz. Okullarda Kürtçe seçmeli ders olarak verilebilir. Üniversitelerde Kürdoloji kürsüleri açılabilir.” dedi.
:Emine Dolmacı - Zaman