İZİNSİZ BOYNUZ KOLEKSİYONU YAPANA CEZA GELİYOR...
Yaban hayvanlarının boynuz, diş, post, kürk gibi parçalarını ev ve işyerlerinde bulundurmak izne bağlandı. Çevre ve Orman Bakanlığı, çıkardığı yönetmelikle izinsiz yaban hayvanı besleyen, içini dolduran, ticaretini veya boynuz, diş gibi ürünlerinin koleksiyonunu yapan kişilere bin YTL’den 5 bin YTL’ye kadar para cezası getirdi.
Diğer yandan bakanlıktan olur almak şartıyla geyik, sülün, keklik, ördek, kaz ve tavşan gibi hayvanların ticaretine ve koleksiyonuna müsaade edildi.
‘Av ve Yaban Hayvanları ile Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Bulundurulması, Üretimi ve Ticareti Hakkında Yönetmelik’ 16 Haziran 2005’te yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliği Zaman’a anlatan Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Orman Yüksek Mühendisi Yaşar Türkleş, düzenleme sayesinde 70 yıllık Kara Avcılığı Kanunu’nun zamanın şartlarına göre yenilendiğini belirtti.
Bundan böyle koruma altında olan ve Türkiye’de üretilip satılamayan hayvanları beslemek, çoğaltmak, öldürmek, doldurmak ve ticaretini yapmanın yasak olduğunu söyleyen Yaşar Türkleş; ancak Orman Bakanlığı’nın izniyle bu tür işlemlerin yapılacağını vurguladı. Türkleş, ölü ya da diri izinsiz yaban hayvanı ve trofe (boynuz, diş, deri, post, kürk) gibi ürünleri bulunduranların, bunların ticaretini yapanların 5 bin YTL’ye kadar para cezasına çarptırılacağına dikkat çekti.
Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Türkleş, yaban domuzu hariç, avına izin verilen türlerin etinin alım ve satımının da yasak olduğunu hatırlatarak, “Yaban domuzu eti yiyen yerlere resmi belge karşılığında ve kontrollü olarak domuz eti satılabilecek. Diğer yaban hayvanları ise sadece canlı olarak satılabilecek.” dedi. İl müdürlüklerinin izniyle yaban hayvanı üretim ve satış çiftlikleri kurulacağını aktaran Türkleş, kişilerin burada av yasağı olmayan hayvanları üretebileceğini, doldurabileceğini, canlısının ticaretini, trofelerinin de koleksiyonunu yapabileceğini aktardı. Türkleş, tüm bu işlemlerin resmi belge ile yapılmasının zorunluluğunu vurguladı.
:Göksel Geçin - Zaman
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:41