Gündem
  • 17.6.2024 18:03

Kutsal topraklarda tuhaf olay.. 14 hacı öldü 17 hacı kayıp

Kutsal topraklarda büyük felaket yaşandı! 14 ölü, 17 kayıp var

Suudi Arabistan'da hayatını kaybeden Ürdünlü hacı adayı sayısı 14'e yükseldi. 17 kişinin de kayıp olduğu belirtilirken, Ürdün'den ölümlerin nedenine ilişkin açıklama yapılmadı.

حجاج على جبل عرفات

Kutsal topraklarda hayatını kaybeden Ürdünlü hacı adayı sayısının 14'e yükseldiği, 17 kişinin de kaybolduğu bildirildi.

14 HACI ADAYI ÖLDÜ, 17 KİŞİ KAYIP
Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'da hayatını kaybeden hacı adaylarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, kutsal topraklarda hayatını kaybeden Ürdünlü hacı adayı sayısının 14'e yükseldiği, 17 kişinin de kaybolduğu belirtildi.

ÖLÜM NEDENLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPILMADI
Açıklamada, Ürdün'ün Cidde Konsolosluğunun Suudi yetkililerle "ölen hacıların defnedilmesi ve isteyen ailelerin yakınlarının naaşlarının mümkün olan en kısa sürede Ürdün'e nakledilmesine ilişkin prosedürleri" takip ettiği, kayıp 17 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü aktarıldı. Ölen ve kaybolan kişilerin Ürdün'ün resmi hac heyetinin dışından olduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu kişilerin ölüm nedenlerine ilişkin bilgiye yer verilmedi.

6 KİŞİ GÜNEŞ ÇARPMASI NEDENİYLE HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Ürdün Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, 6 Ürdünlü hacı adayının hac ibadetini yerine getirirken güneş çarpması sonucu hayatını kaybettiği bildirilmişti.

ÜRDÜN ÖLÜMLER GÜNEŞ ÇARPMASINDAN

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, hacıların ölüm nedenini aşırı yüksek sıcaklığa bağladı ve bu da onların sıcak çarpmasına maruz kalmasına neden oldu

Ürdün Dışişleri ve Gurbetçi İşleri Bakanlığı Operasyon ve Konsolosluk İşleri Müdürlüğü, Ürdünlü hacılar arasında ölenlerin sayısının 14 vakaya yükseldiğini, kayıp hacı sayısının ise 17'ye ulaştığını duyurdu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, hacıların cenazelerinin Ürdün'e nakledilmesine ilişkin prosedürlerle ilgili olarak yetkili Suudi makamlarıyla takibini doğruladı.

Konsolosluk operasyon yöneticileri, hacıların ölümlerinin Mekke'de Hac ibadetlerini yerine getirirken maruz kaldıkları güneş çarpmasından kaynaklandığını açıkladı.


Suudi yetkililer Pazartesi günü Mekke'de bu yılki Hac ibadetlerinin sona ermesiyle sıcaklığın 49 dereceye ulaşmasıyla artan sıcaklıklar konusunda uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı, X platformunda yaptığı paylaşımda, 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışığına maruz kalınmaması konusunda uyarıda bulunarak, hacılara "şemsiye taşıyarak ve bol su içerek sıcak stresinden korunmaları" tavsiyesinde bulundu.

Pazar günü Bakanlık, "kutsal mekanlardaki yüksek sıcaklıklar, güneşe maruz kalma ve kurallara uyulmaması nedeniyle 2.764 sıcak bitkinliği vakasının" kaydedildiğini duyurdu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı ve İran Kızılayı'nın Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, artan sıcaklıklar nedeniyle Suudi Arabistan'da hac ibadeti sırasında 14 Ürdünlü ve 5 İranlı hayatını kaybetti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hac ibadetini yerine getiren Ürdün vatandaşları arasında ölenlerin sayısı 14'e yükselirken, kayıp hacıların sayısı da 17'ye ulaştı."

 


 


 

Güncellenme Tarihi : 17.6.2024 18:16

İLGİLİ HABERLER