Gündem
  • 5.9.2024 09:32

Kuzey Kore füzelere yüklenebilen Hidrojen bombasını patlattı

Kuzey Kore, uzun menzilli bir füzeye yüklenebilen bir nükleer silahı başarıyla denediğini duyurdu.

Gizli komünist devlet, sismologların yer sarsıntısı tespit etmesinden birkaç saat sonra yaptığı altıncı nükleer denemenin "mükemmel bir başarı" olduğunu söyledi.

Pyongyang, atom bombasından çok daha güçlü bir cihaz olan hidrojen bombasını denediğini açıkladı.

Analistler iddialara ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini, ancak ülkenin nükleer kapasitesinin açıkça ilerlediğini söylüyor.

Kuzey Kore son nükleer denemesini Eylül 2016'da gerçekleştirmişti. BM yaptırımlarına ve uluslararası baskılara rağmen nükleer silah geliştirme ve potansiyel olarak ABD ana karasına ulaşabilecek füzeleri test etme yönünde bir adım atmıştı.

Güney Koreli yetkililer, son denemenin Kuzey'in Punggye-ri nükleer deneme sahasının bulunduğu Kilju ilçesinde gerçekleştiğini söyledi.

Eyalet meteoroloji ajansı, "yapay depremin" Kuzey'deki beşinci depremden 9,8 kat daha şiddetli olduğunu bildirdi.

Pyongyang'ın uzun menzilli bir füzede kullanılmak üzere bir hidrojen bombasını minyatürleştirdiğini söylemesinden saatler sonra geldi ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, devlet medyasının yeni bir tür hidrojen bombası olduğunu söylediği bir şeyle görüntülendi. Devlet medyası, cihazın balistik bir füzeye yüklenebileceğini söyledi.

Test bize ne söylüyor?

Son dönemde gerçekleştirilen bir dizi füze denemesi uluslararası alanda giderek artan bir huzursuzluğa yol açıyor.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'nın Pazar günkü haberine göre, Kim Jong-un nükleer silah enstitüsünde bilim insanlarını ziyaret ederek "nükleer silahlandırma çalışmalarına rehberlik etti".

Reuters/KCNA Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) 3 Eylül 2017'de Pyongyang'da yayımladığı bu tarihsiz fotoğrafta görülüyor.

Kuzey daha önce bir nükleer silahı minyatürleştirdiğini iddia etmişti, ancak uzmanlar buna şüpheyle yaklaştı. Kuzey'in bir hidrojen bombası geliştirdiği iddiaları hakkında da şüpheler var.

Ancak, bu Kuzey Kore'nin bugüne kadarki en büyük ve en başarılı nükleer denemesi gibi görünüyor - ve mesaj açık. Kuzey Kore, güvenilir bir nükleer savaş başlığının ne olduğunu bildiğini göstermek istiyor.

Hidrojen bombasını iki kez patlattı ve kapıyı arkasından kapattı!

Kuzey Kore'nin 3 Eylül 2017'de altıncı ve son nükleer denemesini gerçekleştirmesiyle ortaya çıkan deprem, öncekinden daha güçlüydü ve o zamanki şok, ABD Savunma Bakanı'nı ezici bir tepkiyle tehdit edecek kadar büyüktü. 

Pyongyang, o dönemde, 250 kiloton gücünde olduğu tahmin edilen bir hidrojen bombasını, özellikle de Hwasong-14 kıtalararası füzesine yerleştirilebilecek bir savaş başlığını test ettiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore'nin bu en son ve en güçlü nükleer testi, Pyongyang ile Batı arasındaki çatışmada ve güç gösterisinde yeni bir sayfa açtı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un daha önce 2015 yılında ülkesinin hidrojen bombasına sahip olduğunu açıklamıştı ve ertesi yıl 2016'da bunun hidrojen bombası olduğunu doğrulayan bir nükleer test gerçekleştirdi. Ancak Kuzey Kore'nin muhalifleri bu açıklamanın samimiyetinden şüphe ediyordu. Çünkü patlamanın gücünün uygunsuz olduğunu tahmin ediyorlardı.

https://mf.b37mrtl.ru/media/pics/2024.09/original/66d699bb42360440163a5b60.jpg

 Eylül 2017'de yapılan nükleer testle durum tamamen değişti. Patlamadan kaynaklanan kuvvetin, Kuzey Kore'nin daha önceki nükleer testlerinden onlarca kat daha büyük olduğu ortaya çıktı.

Pyongyang, ilki 2006'da olmak üzere, tahmini kapasitesi 2 kiloton olan toplam altı yeraltı nükleer denemesi gerçekleştirdi. Kuzey Kore'nin ikinci nükleer testi 2009 yılında gerçekleştirildi ve veriminin 5,4 kiloton olduğu tahmin edildi. Üçüncü nükleer test 2013 yılında gerçekleşti ve maksimum gücünün 16 kiloton olduğu tahmin edildi.

2016 yılı farklıydı; Kuzey Kore iki nükleer test gerçekleştirdi. Sıralamada dördüncü ve beşinci sırada yer aldılar. Bu iki nükleer testin gücünün sırasıyla 16,5 kiloton ve 25 kiloton olduğu tahmin ediliyor.

https://mf.b37mrtl.ru/media/pics/2024.09/original/66d699c74c59b712e52296ad.jpg

3 Eylül 2017'de Kuzey Hamgyong Eyaleti'nin Kilju bölgesindeki dağlık arazide bulunan Punggye-ri nükleer test sahasında gerçekleştirilen altıncı nükleer test, Kuzey Kore'nin nükleer testlerinin zirvesi oldu ve gücü tahmin edildi. daha sonraki revizyonlarda 70 ila 280 kiloton arasında olacak.

Kuzey Kore'de test yapıldığı sırada komşu ülkelerdeki ve ABD'deki gözlemevleri tarafından izlenen depremin büyüklüğünün altı dereceyi aşması, Pyongyang'ın bir savaş başlığı oluşturabildiğine dair şüpheleri ortadan kaldırdı. Liderinin testten sonra bir modelini gösterdiği hidrojen nükleer bombası.

Dönemin ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Pyongyang'ın ABD ve müttefiklerine gönderdiği tehditlerin göz ardı edilmeyeceğini ve "etkili ve ezici" "büyük bir askeri tepkiyle karşı karşıya kalacağını" belirtmişti.

https://mf.b37mrtl.ru/media/pics/2024.09/original/66d699d54c59b7383c4022d1.jpeg

Kuzey Kore ise o dönemde yaptığı bir açıklamada hidrojen bombası patlattığını açıklamış ve bunu ülkenin güvenliğini tehdit eden herhangi bir saldırgana karşı kullanacağına söz vermişti. Sanki lider Kim Jong Un, Irak ve Libya'da yaşananlardan sonra farklı davranmış gibi görünüyordu.

Yolculuğun sonunda ülkesi hidrojen bombası üzerinde bir deney gerçekleştirdi ve bir yıl sonra 3 Eylül 2017'de bir hidrojen bombası savaş başlığının patlatılmasını denetledi, ardından bir modeli incelerken çektiği bir fotoğrafı yayınladı. bu termal savaş başlığını çıkardı ve kapıyı arkasından kapattı.

Test haberi nasıl ortaya çıktı?

Bölgede bunun normalden uzak bir Pazar günü olacağına dair ilk iddia, sismologların ekipmanlarının Kuzey Kore'nin daha önce nükleer denemeler yaptığı bölgede bir yer sarsıntısı tespit etmesiyle ortaya çıktı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun ilk raporlarına göre depremin büyüklüğü 5.6 ve derinliği 10 km (altı mil) olarak belirtilmişti ancak daha sonra 0 km'de büyüklüğü 6.3 olarak güncellendi.

EPA/USGS USGS haritası Kuzey Kore'deki sarsıntının yerini gösteriyorÇevre Koruma Ajansı/USGS

USGS, depremin yerini Punggye-ri test sahasının yakınına yerleştirdi

O dönem Japonya Dışişleri Bakanı olan Taro Kono, bunun Kuzey Kore'nin altıncı nükleer denemesi olduğundan şüphe olmadığını söylemişti.

Son olarak Kuzey Kore devlet medyası, "büyük bir duyuru" olarak duyurulan bir radyo yayınında, bunun bir deprem olmadığını doğruladı.


 

Güncellenme Tarihi : 5.9.2024 16:55

İLGİLİ HABERLER