Gündem
  • 10.12.2004 16:35

LEYLA ZANA ÇARK ETTİ!...

HASAN ESEN
ANKARA  - 17 Aralık AB Liderleri Zirvesi öncesi International Herald Tribune gazetesine verdiği, 'Türkiye'deki Kürtler Ne İstiyor' başlıklı ilanla, Türkiye'nin, İspanya'nın Bask ve Katalan, İngiltere'nin İskoç ve Belçika'nın Valonlar bölgeleri için tanınan ve Ankara'nın Kıbrıs'taki Türk azınlık için de istediği hakların Kürtlere de tanımasını isteyen ve bu ilanla tepki çeken Leyla Zana, 'hiç olmaması gereken bir gündem yaratıldığını' savundu. Bazı Kürtler'in Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için İspanya, İrlanda, İtalya, hatta Kıbrıs'ı referans ya da örnek model olarak gösterebileceğini; ancak kendilerinin onlardan olmadığını ileri sürdü.
Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak, söz konusu ilan ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İlandan yapılan alıntıların Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini savunan DEP'liler, haberleri büyük bir üzüntü ile öğrendiklerini ve hiç olmaması gereken bir gündem yaratıldığını belirttiler. DEP'liler açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
"Gerek Türkiye gerekse uluslararası alan ve devletler düzeyinde Türkiye'nin AB'ye alınmasını istemeyen güçler, dayanışma halinde müzakerelere tam üyelik perspektifiyle en kısa sürede başlanması yolunda beklenen kararı engellemek, süreci provokate etmek, Türkiye'yi kaotik bir ortama sürüklemek ve bunun faturasını bizlerin şahsında Kürt halkına çıkartmak istemektedir. Bizler buna alet olmamakta kesin kararlıyız. Ancak en az bizim kararlılığımız kadar dostlarımızın da kesin kararlılığı gerekmektedir. Bu bakımdan, öncelikle yapılması gereken bu tehlikeyi görmek, buna zemin olmayacak bir pozisyon almak ve önlemler getirmektir. Bu kritik aşamada görev sadece bizlere değil, başta medya olmak üzere Türkiye'yi AB'ye taşımak isteyen tüm dostlarımız ve iç dinamiklere de düşmektedir."
Bazı Kürtler'in Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için İspanya, İrlanda, İtalya, hatta Kıbrıs'ı referans ya da örnek model olarak gösterebileceğini kaydeden eski milletvekilleri, "Fakat Türkiye Kürtleri'nin ezici bir çoğunluğu ve temsil ettiğimiz siyasi misyon, Türkiye'de Kürt sorununun çözümünde, otonomi-özerklik içeren federatif çözümlerin çağımız ve günümüz koşullarına uygun olmadığını düşünmektedir" dediler. Türkiye'nin AB'ye tam üye olması yolunda yoğun bir diplomasi faaliyeti yürüttüklerini belirten Zana ve arkadaşları, düşüncelerinin farklı ortamlarda değişiklik göstermediğini, Sakharov ödül töreni nedeniyle Avrupa Parlamentosu'nda yapılan konuşmanın, tavırlarının en önemli kanıtı olduğunu savundular.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:26

İLGİLİ HABERLER