Lise öğrencilerinin haftalık 30 saat göreceği dersler arasında, ''Tanıtım ve Yönlendirme, Ortak Beceriler, Dil ve Anlatım, Bilgisayar, Trafik Bilgisi'' gibi yeni zorunlu dersler de var.
Milli Eğitim Bakanlığı 2005 yılından itibaren 4 yıla çıkartarak yeniden yapılandırıdığı liselerin ders programını da şekillendirmeye başladı. İlk kez Yeni Şafak''ın yayınladığı Talim Terbiye Kurulu''nun hazırladığı yeni ders çizelgesine göre, lise öğrencilerinin haftalık 30 saaat göreceği dersler arasında, ''Tanıtım ve yönlendirme, ortak beceriler, dil ve anlatım, bilgisayar, trafik bilgisi'' gibi yeni zorunlu dersler de bulunuyor. Öğrencilerin Türkçe bilgilerini, ''dil ve anlatım'' ile ''edebiyat'' olarak 2 ayrı zorunlu dersle daha da iyi öğrenmeleri sağlanacak.
Yabancı dil bıktırmayacak
Yenilenen ortaöğretim müfredatında öğrencilerin yabancı dil eğitiminin bıktırılmadan, dengeli ve ders saati dağılımı sağlanarak arttırılması hedefleniyor. Lisenin ilk yılında haftada 4 saat yabancı dil dersi görecek öğrenciler, lise 2''de 3 saat, 3. ve 4. sınıfta ise 2''şer saat yabancı dil dersi görecek. Öğrenciler istemeleri halinde lisenin 2, 3 ve 4. sınıflarında seçmeli olan 2 saat ''Takviyeli yabancı dil'' dersini alabilecekler.
Anadolu liselerinde de hazırlık sınıflarının kaldırılması ile yabancı dil öğreniminin 4 yıla yayılarak verilmesi planlanıyor. Öğrenciler, Anadolu liselerinin ilk yılında 8 saat zorunlu yabancı dil dersi görecek, lise 2''de 5 saat, lise 3 ve 4. sınıfta ise 4 ''er saat zorunlu yabancı dil dersi alacaklar. Anadolu liselerinde ikinci yabancı dil 4 yıl boyunca 2''şer saat zorunlu ders olarak okutulacak. Talim Terbiye Kurulu genel liselerde ikinci yabancı dil öğretimi için de çalışmalarını sürdürüyor.
Ortak beceriler dersi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, genel liselerle meslek liseleri arasında ara sınıflarda yatay ve dikey geçiş imkanı sağlayacak düzenleme için çalışmalarının sürdüğünü ancak tamamlandığında kamuoyuna açıklanacağını belirtti. Tüm liselerin 1. sınıflarında, meslek liselerine geçişlere de destek olacak ve kolaylık sağlayacak yeni bir ders okutulacak. Mesleki becerilerin anlatılacağı ''Ortak beceriler'' dersi ile öğrencilerin mesleki becerileri geliştirmeleri ve kendi mesleki eğilimlerini oluşturmaları sağlanacak. Liselerin birinci sınıfında konulacak 2 saatlik zorunlu ''''Tanıtım ve yönlendirme'''' dersi ile de, lise öğrencilerinin mesleklerini ve yükseköğretimde yönelecekleri alanları seçmelerine yardımcı olunacak.
Alan dersleri 3 ve 4. sınıfta
Daha önce öğrencilerin ÖSS''deki soru dağılımından dolayı çok önemsemedikleri ve rapor alarak ya da devamsızlık yaparak geçirdikleri lise son sınıf ise yeni ders programında önemli hale getiriliyor.
Talim ve Terbiye Kurulu, ÖSYM ile birlikte üzerinde çalıştıkları yeni ÖSS içeriğini dikkate alarak, lise 3. ve 4. sınıfta alan derslerine ağırlık verilmesini planlıyor. Buna göre; Fen Bilimleri alanında okuyan bir öğrenci, lise 3''te 13 saat, son sınıfta da 14 saat Matematik, Kimya, Analitik geometri gibi alan dersleri görecek. Diğer alanlar için de saat sayısı aynı olurken dersler alanlara göre değişecek.
DEMOKRASİ MÜFREDATTA
Öğrencilere yeni lise programında seçmeli ders olarak, 1''er saatlik ''demokrasi ve insan hakları, proje hazırlama teknikleri ve girişimcilik'' dersleri konuluyor. Bu derslerle öğrencilerin ileriki yaşamlarında daha başarılı olmaları için donanımlı hale getirilmesi hedeflenecek. Resim, müzik ve beden eğitimi dersleri tamamen seçmeli ders olarak okutulurken, tüm liselerin 2. sınıfında öğrenciler 1 saat zorunlu ''Trafik Bilgisi'' dersi görecek. 4 yıllık lisenin her yılında, toplam 30 saat olan ders çizelgesi içerisinde 1 saat zorunlu rehberlik saatine yer verilecek. Bu saatte de, öğrencilerin gençlik sorunları üzerinde durulurken, ÖSS ve gelecek kaygısından doğan sıkıntılarının giderilmesine çalışılacak
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:32