Gündem
  • 3.10.2024 11:27

Lübnan Dışişleri Bakanı açıkladı.. Nasrallah'la ilgili sürpriz bilgi

Lübnan Dışişleri Bakanı, Hizbullah liderinin suikasttan birkaç gün önce geçici ateşkesi kabul ettiğini söyledi…

CNN'den Manveena Suri'den

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın destekçileri, 28 Eylül 2024'te İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerinde düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinin ardından Lübnan'ın Sayda kentinde toplanan Nasrallah'ın fotoğraflarını taşıyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın destekçileri, 28 Eylül 2024'te İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerinde düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinin ardından Lübnan'ın Sayda kentinde toplanan Nasrallah'ın fotoğraflarını taşıyor.

Reuters

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bu Habib, CNN'e yaptığı açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürülmesinden birkaç gün önce 21 günlük ateşkesi kabul ettiğini söyledi  .

Geçici ateşkes çağrısı, geçen hafta düzenlenen BM Genel Kurulu'nda ABD Başkanı Joe Biden, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve diğer müttefikler tarafından yapılmıştı.

Habib, Çarşamba günü yayınlanan bir röportajında ​​Christiane Amanpour'a "O [Nasrallah] kabul etti, kabul etti" dedi.

“Tamamen anlaştık. Lübnan ateşkesi kabul etti ancak Hizbullah ile istişare etti. [Lübnan Meclisi] Başkanı Sayın Nabih Berri Hizbullah ile istişare etti ve biz de Amerikalılara ve Fransızlara ne olduğunu bildirdik. Ve bize Sayın [İsrail Başbakanı Benjamin] Netanyahu'nun da her iki başkan [Biden ve Macron] tarafından yayınlanan bildiriyi kabul ettiğini söylediler.”

Habib, Beyaz Saray kıdemli danışmanı Amos Hochstein'ın daha sonra ateşkesi müzakere etmek üzere Lübnan'a gideceğini söyledi.

Habib, "Bize Sayın Netanyahu'nun bu konuda mutabık olduğunu söylediler ve biz de Hizbullah'ın bu konuda mutabakatı sağladık ve o zamandan beri neler olduğunu biliyorsunuz" diye devam etti.

Nasrallah, Cuma günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyölerinde İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldü.

Bir gün önce ABD, Fransa, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Katar tarafından yapılan ortak açıklamada,  "diplomasinin başarıya ulaşması ve sınır ötesinde daha fazla tırmanışın önlenmesi için" 21 günlük ateşkes çağrısı yapılmıştı .

ABD'nin bölgedeki etkisinin azalmasına ilişkin bir soruya yanıt veren Habib, Washington'ın "bu konuda her zaman önemli olduğunu" söyledi.

Habib, "Bir alternatifimiz olduğunu düşünmüyorum. Amerika Birleşik Devletleri'nin yardımına ihtiyacımız var. Bunu alıp almayacağımızdan henüz emin değiliz, ancak [Amerika Birleşik Devletleri] ateşkesin gerçekleşmesi için çok önemli, hayati önem taşıyor" dedi.

Güncellenme Tarihi : 3.10.2024 11:30

İLGİLİ HABERLER