Gündem
  • 21.9.2024 15:28

Lübnan'da patlayan çağrı cihazlarının üreticisi Norveçli işadamı ortadan kayboldu

Çağrı cihazı bombalarına kim karıştı ve yakınları onun hakkında ne söyledi?

Medya kuruluşları, çağrı cihazı tedariği yapan Bulgar Norta Global Ltd. şirketinin sahibi Yanson Yossi'nin Lübnan'da bombalandığı gün ortadan kaybolduğunu ortaya çıkardı. 

Peki Yossi kimdir ve tanıdıkları onun hakkında ne söyledi?

İngiliz Daily Mail gazetesine göre, Norveçli Yossi (39 yaşında) Hindistan'da doğdu ve aracı Christiana Arcidiacono-Barsoni'ye 1,3 milyon pound ödediği söylenen Bulgar sahte şirketinin sahibi olarak listeleniyor. Sterlin, İsrail Mossad'ının çağrı cihazları almak için düzenlediği karmaşık bir anlaşmanın parçası olarak.

Londra'da bir göçmenlik danışmanlığında iki yıl çalıştıktan sonra 2015 yılında Oslo'ya taşınan Jose'nin, Hizbullah çağrı cihazlarının "Lübnan'da" çaldığı gün, önceden planlanmış bir iş gezisine çıktığı sanılıyor.

Çağrı cihazları / “Günlük Posta” tedarikinde yer alan Bulgar Norta Global Ltd şirketinin sahibi Norveçli Renson Yossi

Gazete, onun Oslo'nun eteklerindeki lüks bir banliyö olan Mortensrud'da yaşadığını, geçim kaynağının bahçeyi kapladığını, komşuların ise onu birkaç aydır görmediklerini iddia ettiğini bildirdi.

Investigation links bulgarian Firm to Hezbollah pager explosions

Arkadaşlarından biri, isminin davayla bağlantılı olduğunu öğrendiğinde şok olduğunu belirterek, onu "kocaman kalpli bir adam" olarak tanımladı. Bütün tanıdıklarım onu ​​severdi... Saçlarını uzun yıllar boyunca uzatmıştı. Bunu kanser hastalarına bağışlayın. Bu benim tanıdığım türden bir insandı.

Gazete, Yossi'nin çağrı cihazlarını yüksek patlayıcılarla paketlemeye yönelik gizli komplodan herhangi bir şekilde haberdar olduğuna ya da komploya dahil olduğunu reddeden nihai alıcı Christiana Barsoni-Arcidiacono'nun bu komployla çalıştığına dair hiçbir belirti bulunmadığına dikkat çekti. Mossad.

Girişimcileri İsrailli yeni girişimlerle buluşturan bir site olan Founders Nation'daki profili, onu "bir girişim başlatmak için ortak kurucu veya benzer düşüncelere sahip kişiler arayan girişimci fikirli bir iş geliştiricisi" olarak tanımladı. 

Daily Mail, söz konusu sitenin ortaklarından birinin, İsrail Savunma Kuvvetleri içindeki seçkin siber birimin eski liderleri tarafından yeni nesil İsrail teknoloji yeteneklerinin bulunmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan "Maram" derneği olduğunu söyledi.

Yossi'nin 2013-2015 yılları arasında iki yıl boyunca Londra merkezli pazarlama şirketi Levetron Ltd'de iş geliştirme müdürü olarak çalıştığını açıkladı.

Bir şirket sözcüsü, ismi belli belirsiz hatırladığını ve şu anda Norveç'te olduğuna inandığını ancak konuyu daha fazla tartışmayı reddettiğini söyledi.

José, 2016 yılında "yenilikçi bir danışmanlık, dış kaynak kullanımı, personel alımı ve teknoloji hizmetleri şirketi" olarak tanımlanan NortaLink'i kurdu. 

Geçtiğimiz Salı ve Çarşamba günü,  Lübnan Hizbullahı'nın kalesi sayılan birçok bölgede çağrı cihazı iletişim cihazları patladı ve bunun sonucunda 37 kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı.

Güncellenme Tarihi : 21.9.2024 15:41

İLGİLİ HABERLER