Gündem
  • 21.9.2024 15:22

Reuters : Hizbullah çağrı cihazlarını tek tek kontrol etti ama bombayı görmedi

Reuters: Hizbullah, patlamalardan saatler önce çağrı cihazlarını inceledikten sonra dağıttı

İki güvenlik kaynağı, 20 Eylül 2024 Cuma günü, Lübnan Hizbullah grubunun, bu haftaki saldırılarda binlerce tanesinin patlatılmasından saatler önce üyelerine Altın Apollo markasını taşıyan yeni çağrı cihazlarını teslim ettiğini ortaya çıkardı; bu da grubun cihazların güvenli olduğundan emin olduğunu gösteriyor Operasyonlara rağmen tehditleri izlemek için elektronik ekipmanın sürekli denetlenmesi.

Kaynaklardan biri, Pazartesi günü bir parti üyesinin yeni çağrı cihazı aldığını ve ertesi gün kutusundayken patladığını söyledi. İkinci kaynak, birkaç gün önce üst düzey bir üyenin eline geçen çağrı cihazının patlaması sonucunda astlarından birinin yaralanmasıyla sonuçlandığını söyledi.

Koordineli bir saldırı gibi görünen Altın Apollo markalı cihazlar Salı günü erken saatlerde güney Lübnan, Beyrut'un güney banliyöleri ve Bekaa Vadisi'nde patladı.

Çarşamba günü yüzlerce telsiz daha patladı. Patlamalarda aralarında en az iki çocuğun da bulunduğu 37 kişi öldü ve 3.000'den fazla kişi yaralandı.

Tespit edilmesi zor patlayıcı maddeler

Bu hafta patlayan Hizbullah grubunun kullandığı telsizlerin bileşenlerini bilen Lübnanlı bir kaynak Reuters'e, bu cihazların pillerinin yüksek derecede patlayıcı PETN bileşiğiyle karıştırıldığını söyledi.

Kaynak, patlayıcı maddenin bataryaya yerleştirilme şeklinin tespit edilmesini oldukça zorlaştırdığını belirtti.

Reuters bu hafta başında Hizbullah'ın birkaç aydır iletişim cihazlarına gizlenmiş 3 grama kadar patlayıcı bulmadığını bildirmişti.

Güvenlik kaynaklarından biri, patlayıcıların herhangi bir cihaz veya tarayıcıyla tespit edilmesinin çok zor olduğunu söyledi. Kaynak, Hizbullah'ın çağrı cihazlarını incelemek için kullandığı tarayıcının türünü belirtmedi.

Diğer iki kaynak, grubun 2022'den itibaren Lübnan'a vardıktan sonra, inceleme sırasında herhangi bir alarmı tetiklemediklerinden emin olmak için havalimanlarında onlarla seyahat etmek de dahil olmak üzere çağrı cihazlarını incelediğini söyledi.

Bu arada Lübnan güvenlik kaynakları, Hizbullah ve Batı, saldırılardan İsrail'in sorumlu olduğunu söylüyor. İsrail olaya karıştığını yalanlamadı veya onaylamadı ve ayrıca Lübnan'a yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı.

Güvenlik kaynaklarından biri, kontrollerin bu çağrı cihazlarıyla ilgili spesifik şüphelerden kaynaklanmadığını, patlayıcıların veya casusluk mekanizmalarının varlığına dair herhangi bir göstergeyi izlemek için iletişim cihazları da dahil olmak üzere ekipman üzerinde yapılan rutin bir incelemenin parçası olduğunu söyledi.

Bu saldırıların gerçekleşmesi ve cihazların hacklenmediğinden emin olmak için yapılan rutin kontrollere rağmen dağıtılması, Hizbullah'ın "direniş eksenindeki" en güçlü grup olarak itibarını sarstı.

Hizbullah soruşturmaları

Bu arada iki güvenlik kaynağı ve bir istihbarat kaynağı Reuters'e, Hizbullah'ın çağrı cihazlarının Salı günü patlamasının ardından başka cihazların da hacklenmiş olabileceğinden şüphelendiğini söyledi . İki kaynak, grubun buna karşılık iletişim sistemlerine yönelik tarama operasyonlarını yoğunlaştırdığını ve tüm cihazları dikkatle incelediğini ekledi. Ayrıca tedarik zincirlerini doğrulamaya da başladı.

Ancak çarşamba öğleden sonra telsizler çalana kadar taramayı bitirmemişti.

Reuters'a konuşan bir kaynak, Hizbullah'ın İsrail'in bu bombaları patlatmayı seçtiğine inandığını çünkü Hizbullah'ın bubi tuzağı bulunduğunu keşfetmesinden korktuğunu söyledi.

Kaynaklardan üçü, Hizbullah'ın bubi tuzaklama cihazlarının yerini, zamanlamasını ve yöntemini belirlemeye yönelik soruşturmalarının devam ettiğini ekledi.

Bir güvenlik kaynağı, Hizbullah'ın, geçen yılki şüpheli hacklemeler de dahil olmak üzere, kendi sabit hatlarından ofislerindeki havalandırma ünitelerine kadar grubun yurt dışından ithal ettiği cihazları hedef alan daha önceki İsrail operasyonlarını engellediğini söyledi.

Bu arada Lübnan Sağlık Bakanlığı, cihazların patlaması sonucu 25 kişinin öldüğünü, en az 650 kişinin de yaralandığını, bu rakamın önceki günkü 12 kişilik patlamalardan çok daha yüksek olduğunu söyledi. yaklaşık 3.000 kişinin yaralanmasına ek olarak.

Güncellenme Tarihi : 21.9.2024 15:28

İLGİLİ HABERLER