Gündem
  • 1.12.2012 16:36

Lübnan'dan Erdoğan'a İsrail teşekkürü

İSTANBUL -Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı'nın açılışında konuşan Mansur, forumun tarihi bir gelişmeye paralel gerçekleştiğini belirtti. Mansur, Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazandığını ve Filistin meselesinin ne kadar haklı bir mesele olduğunun görüldüğünü aktardı.
      Mansur, ''Oylamaya sadece 9 devlet itiraz etmiştir, hiç şüphesiz bu da büyük bir başarı sayılabilir. Uzun süredir bunun için çaba harcadık ve bu, etkin olan Filistin liderliğinin bir taçlanmasıydı'' diye konuştu.
      Forumun Türkiye ve Arap ülkeleri arasında işbirliği ve koordinasyonun gösterilmesi bakımından önemli olduğunu ifade eden Mansur, Arap dünyası ve Türkiye'nin aralarındaki politik, ekonomik, turizm, bilim ve kültürel alanlarda işbirliğinin önemini anladığını söyledi. Bunun karşı karşıya kalınan sıkıntılarda her iki taraf için de garanti sağladığını belirten Mansur, forumun, Türkiye'nin ve Arap ülkelerinin stratejik amaçlarının gerçekleşmesi ve ortak bir çalışmayla Arap-İsrail çekişmesinin sone ermesi için önemli olacağını kaydetti.
      Filistin'in meşru haklarının sağlanmasının önemine işaret eden Mansur, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Arap ülkeleri ve Türkiye arasında etkin bir işbirliğinin meydana çıkmasını sağladığını anlattı.
      Mansur, Gazze'nin uzun yıllardır abluka altında olduğunu ifade ederek, ''İsrail'i izlememiz gerekiyor ve uluslararası mahkemelere, insanlara karşı işledikleri savaş cinayetlerini sunmamız gerekiyor'' diye konuştu.
      Bakan Mansur, Türkiye'ye Lübnan'a verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek, Türkiye'nin, Güney Lübnan'daki BM gücüne de destek verdiğini söyledi.
      Uluslararası kararların tamamına uyduklarını belirten Mansur, İsrail'in havadan ve karadan yaptığı müdahalelere rağmen işgal altındaki Lübnan topraklarının kurtarılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
      Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, ''Her türlü terörü kınamaktayız, özellikle de devlet terörü ki bunu da İsrail uygulamaktadır. Bunu en iyi dile getiren kişi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır, İsrail'in terörist bir devlet olduğunu ve onun yaptığı işlerin teröristçe olduğunu dile getirmiştir'' dedi.
      İsrail'in, nükleer ve kitle imha silahlarından boşaltılmış bir Orta Doğu çağrılarını reddettiğini ifade eden Mansur, şunları söyledi:
      ''Kardeş Suriye'de kan akmaya devam etmektedir. Suriye, Arap Birliği'ni oluşturan ülkelerden biridir. Suriye'de yaşanan olumsuzluklar Lübnan'ı ve bölge ülkelerini de etkiliyor. Bundan dolayı onurlu bir tutum takınarak ve birlikte çalışarak, Suriye'deki bunalıma bir çözüm bulmamız gerekmektedir. Bu ancak diyalogla gerçekleşebilir ve bunun askeri müdahaleyle olmaması gerekmektedir. Bu savaş, Suriye'nin saygınlığını, güvenliğini, istikrarını sarsmaktadır, halkının ve toprağının bütünlüğünü riske sokmaktadır.''
     
     Muhabir: Sefa Mutlu
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER