Gündem
  • 21.9.2024 11:53

Lübnan'dan İsrail'e 150 füze fırlatıldı

İşgal, Lübnan'dan fırlatılan 150'den fazla füzeyi izliyor... ve Hizbullah, İsrail istihbaratının kuzeydeki ana karargâhının hedef alındığını duyurdu.

20 Eylül 2024 Cuma günü İsrail, Lübnan'dan kuzeydeki yerleşim yerlerine fırlatılan 150'den fazla füzeyi izleyerek yangınlara  yol açarken, 4 itfaiye uçağı da yangın merkezlerinin kontrol altına alınmasına yönelik operasyonlara yardım etti.
 Lübnan Hizbullahı da operasyonlara destek verdi. 
Kuzey bölgesindeki ana istihbarat karargâhının hedef alınmasının Katyuşa roketleriyle “suikastlardan sorumlu” olduğunu açıkladı.

Bu, Perşembe günü TSİ 19.30'a kadar işgal altındaki bölgelerin kuzeyindeki askerlere, yerleşim yerlerine, askeri araçlara ve yerleşimlere 17 saldırı düzenleyeceğini duyuran Hizbullah'la karşılıklı bombardımanla geçen sıcak bir günün ertesinde geldi; bu saldırılardan bazıları yangına neden oldu. Metulla'da.

Lübnan'dan 150 füze fırlatıldı

İsrail işgal ordusu radyosu, "Bir saat içinde Celile ve Golan'a iki grup halinde yaklaşık 130 füze ateşlendi" dedi. Daha sonra şunu ekledi: "Meron bölgesinin (kuzey) son bombalanmasında yaklaşık 20 füze daha fırlatıldı ve bunların çoğu açık alanlara indi."

Buna karşılık İsrail Kanal 12 ve İbrani Yayın Kurumu da Lübnan'dan 150 füzenin izlendiğini belirtti. Kanal 12 şunları söyledi: "Dakikalar içinde Lübnan'dan İsrail topraklarına onlarca roket fırlatıldı."

Cuma günü erken saatlerde kanal, Golan'da sirenlerin çaldığını bildirmesinin ardından Lübnan'dan Safed kenti yakınlarında füze fırlatılması sonucu yangın çıktığını bildirdi.

İşgal altındaki Suriye Golan Tepeleri'nde İsrailli bir yerleşimcinin aracının Lübnan'dan atılan füze parçaları nedeniyle hasar görmesi sonucu yaralandığı belirtildi .

İsrail Yayın Otoritesi ise Safed şehri bölgesinde sirenlerin duyulduğunu belirtti.

Safed kentindeki bir parkta yangın çıktığı bildirilirken, medya kuruluşları da düşen roketler sonucu İsrail'in kuzeyinde birçok bölgede çıkan yangınların fotoğraflarını yayınladı.

Yetkili daha sonra yaptığı açıklamada, "Safed'de çıkan yangın merkezlerini kontrol altına alma operasyonlarında 4 itfaiye uçağı, 9 itfaiye ekibine yardım ediyor" dedi.

Şöyle ekledi: "Ayrıca, kuzey Golan Tepeleri'nde de çok sayıda yangın noktası var."

Yetkili, Lübnan'dan yapılan füze saldırılarının "İsrail ordusunun güney Lübnan'daki Kafr Kila, Mays el-Jabal ve Aitaroun bölgelerine yaptığı saldırılardan" kısa bir süre sonra gerçekleştiğini belirtti.

Füze saldırıları başlamadan önce Kanal 12 şunları belirtti: "Durumu değerlendirdikten sonra ve İç Cephe Komutanlığı'nın talimatları doğrultusunda İsrail ordusu, Kiryat Shmona, Safed, Rosh Pina ve Metulla sakinlerine talimat verdi. Yukarı Celile ve Golan Tepeleri'ndeki nüfus merkezlerinin korunan alanların yakınında kalması."

Şöyle ekledi: "Aynı zamanda tehdit altındaki bölgedeki hareketi sınırlamak amacıyla Golan Tepeleri'nde barikatların kapatılması emri verildi."

Bu bağlamda İbrani gazetesi "Israel Today" şunları söyledi: "Kuzeydeki gerilimin artması nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyareti bir gün ertelenecek ve çarşamba günü yola çıkacak."

İbrani Kanal 12'nin haberine göre, Netanyahu'nun önümüzdeki Salı günü ayrılması ve gelecek Cuma Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda İsrail'in konuşmasını yapması planlanıyordu.

Güncellenme Tarihi : 21.9.2024 12:17

İLGİLİ HABERLER