
Macron kendini hakaret mektubu yazan Netanyahu'ya karşılık verdi.. Aşağılık
Fransa, Netanyahu'nun antisemitizmi körüklediği iddiasını 'aşağılık' ve 'yanlış' olarak nitelendirdi
İsrail Başbakanı, Macron'un Filistin devletini tanıma planını kınayarak, bunun 'Fransa sokaklarında kol gezen Yahudi nefretini körüklediğini' iddia etmesinin ardından, Elysee Sarayı, 'Yahudi vatandaşlarını koruduğunu ve her zaman koruyacağını' vurgulayarak yanıt verdi.
İsrail ile Fransa arasında Paris'in gelecek ay Filistin devletini tanıma planı nedeniyle yaşanan anlaşmazlık, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun 20 Ağustos Salı günü Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u "antisemitizm" kışkırtmakla suçlamasıyla kriz boyutuna ulaştı. Elysee Sarayı ise Netanyahu'nun iddialarını "aşağılık" ve "yanlış" olarak nitelendirerek karşılık verdi.
Netanyahu'nun suçlaması, Agence France-Presse tarafından incelenen ve Macron'a hitaben yazılan bir mektupta yer aldı. Mektupta, Fransız cumhurbaşkanının geçen ay Filistin devletini tanıyacağını açıklamasının ardından Fransa'da antisemitizmin "arttığı" belirtiliyordu. Fransa cumhurbaşkanlığı, kamuoyuna verdiği yanıtta, "Bu, bir şeyleri birbirine karıştırma ve manipüle etme zamanı değil, ciddiyet ve sorumluluk zamanıdır" dedi.
Macron, Eylül ayında yapılacak BM toplantısında Fransa'nın Filistin devletini resmen tanıyacağını söylemişti; bu hareket o dönemde İsrail'den sert tepki almıştı.
Netanyahu, Macron'a yazdığı mektupta şunları söyledi: “Filistin devleti çağrınız bu antisemitizm ateşine benzin döküyor. Bu diplomasi değil, yatıştırma çabasıdır. Hamas terörünü ödüllendiriyor, Hamas'ın rehineleri serbest bırakmayı reddetmesini sertleştiriyor, Fransız Yahudilerini tehdit edenleri cesaretlendiriyor ve şu anda sokaklarınızda kol gezen Yahudi nefretini körüklüyor.”
Fransa, Filistinliler için devlet tanıma kararını duyurarak, yaklaşık iki yıl önce Gazze Savaşı'nın başlamasından bu yana sayıları giderek artan ülkeler listesine katılmaya hazırlanıyor. Le Monde'un sayımına göre, Fransa şu anda bir Filistin devletini tanıyan veya tanımayı planlayan 193 BM üyesinden en az 147'si arasında yer alıyor.
Devamını oku Yalnızca aboneler Filistin'in tanınması: Fransa'nın açıklamasından bir hafta sonra diplomatik ivme artıyor
Fransa uzun zamandır sözde iki devletli çözümü savunuyor. Filistin devletini tanıma hamlesinin, Gazze'yi yöneten Hamas'a aykırı olduğunu ve iki devletli çözümü dışladığını söylüyor.
Batı Şeria'da Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu'nun açıklamalarını kınayarak, "haksız ve barışa aykırı" olarak nitelendirdi. Bakanlık, "İsrail işgalini ve suçlarını eleştirmekle, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık haklarına destek vermekle antisemitizmi birbirine karıştırmanın eski sicili çatladı ve ifşa oldu, artık kimse kandırılmıyor" dedi.
Yahudi karşıtı şiddet 'tahammül edilemez'
Fransa Cumhurbaşkanlığı, Netanyahu'nun antisemitizm iddialarına yanıt olarak, Fransa'nın "Yahudi vatandaşlarını koruduğunu ve her zaman koruyacağını" söyledi.
"Yahudi toplumuna yönelik şiddet kabul edilemez," diye ekledi. "Bu nedenle, cumhurbaşkanı, cezai mahkumiyetlerin ötesinde, 2017'den bu yana -ve özellikle 7 Ekim 2023'teki terör saldırılarından bu yana- tüm hükümetlerinden sistematik olarak antisemitik eylemlerin faillerine karşı en güçlü eylemi göstermelerini talep etti," dedi.
Macron'un ofisi, Netanyahu'nun mektubundaki iddiaların "cevapsız kalmayacağını" belirtti. Macron'un Avrupa Bakanı Benjamin Haddad ise ayrıca, Fransa'nın "antisemitizmle mücadelede öğrenecek dersi olmadığını" söyledi. Haddad, "Avrupa toplumlarımızı zehirleyen" bu konunun "sömürülmemesi" gerektiğini sözlerine ekledi.
Fransa, Avrupa'nın en büyük Yahudi topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır. İçişleri Bakanlığı'na göre, Fransa'da bildirilen antisemitik eylemler 2022'de 436'dan 2023'te 1.676'ya yükselirken, geçen yıl 1.570'e geriledi.
Netanyahu Salı günü, gelecek ay Filistin devletini tanımayı planladığını açıklayan Avustralya'yı da eleştirdi. İsrailli lider, ofisinin resmi X hesabından yaptığı açıklamada, Avustralyalı mevkidaşı Anthony Albanese'yi "İsrail'e ihanet eden ve Avustralyalı Yahudileri terk eden zayıf bir politikacı" olarak nitelendirdi.
Kişisel saldırı, Avustralya hükümetinin Pazartesi günü aşırı sağcı İsrailli siyasetçi Simcha Rothman'ın vizesini iptal etmesinin ardından iki ülke arasında yaşanan diplomatik anlaşmazlığın ortasında geldi. Saatler sonra, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Avustralya'nın Filistin Yönetimi'ndeki temsilcilerinin vizelerini iptal ettiğini açıkladı.
Güncellenme Tarihi : 20.8.2025 11:19