Gündem
  • 7.7.2025 09:53

Mahsur kalan F-35'in başına silahlı nöbetçi diktiler, pilot sandalye istedi

Geçen 14 Haziran’da Kraliyet Donanması’nın amiral gemisi HMS Prince of Wales uçak gemisinden havalanan F-35B, olumsuz hava koşulları nedeniyle HMS Prince of Wales gemisine geri dönemedi. Planlanan uçuş süresinin üstünde havada kalan uçak, yakıt kritiğine girince Hindistan’daki bir havalimanına yönlendirildi ve buraya acil iniş yaptı. Yaşanan olay, F-35B pilotunun iniş yaptıktan sonra uçağın yanından ayrılmayı reddetmesi ve dinlenmek için sandalye istemesiyle gündeme gelmişti. 

Mahsur kalan F-35'in akıbeti ne olacak? Pilot sandalye istedi: 'Gizli teknolojiye sahip'…

Dünya gündeminde bir süredir Hindistan ve F-35'in adı, haberlerde birlikte anılıyor. Hindistan ve ABD arasındaki ilişkiler son dönemde oldukça iyiyken, ABD Başkanı Trump’ın Asya-Pasifik bölgesinde Çin’e karşı stratejik müttefik olarak gördüğü Hindistan'a F-35 satılacağını söylediği de biliniyor. Ancak bu kez Hindistan ve F-35'i yan yana getiren ABD değil, İngiltere ve İngiltere’nin bir süredir Hindistan’da mahsur kalan F-35'inin akıbetinin ne olacağı.

Geçen haftalarda İngiltere’ye ait bir F-35B savaş uçağı, yakıt seviyesinin kritik seviyeye düşmesi sebebiyle Hindistan’ın Kerala eyaletindeki Thiruvananthapuram Uluslararası Havalimanı’na acil iniş yapmış, daha sonrasında teknik aksaklık yaşayan uçak, havalimanından kalkış yapamadığı için bakım ekiplerini beklemeye başlamıştı. Kısa bir süre önce BBC’ye konuşan İngiliz ordu kaynakları, mahsur kalan uçağın akıbetine ilişkin çalışmaların devam ettiğini açıkladı. 
 

Mahsur kalan F-35in akıbeti ne olacak Pilot sandalye istedi: Gizli teknolojiye sahip

ÖZEL EKİPMANLAR SEVK EDİLECEK 

14 Haziran’dan bu yana Hindistan’da mahsur kalan F-35B'nin akıbetinin ne olacağı ise büyük merak konusu olmaya devam ediyor. Konuya ilişkin açıklama yapan İngiliz ordu kaynakları, “İngiltere, uçağı havaalanındaki bakım, onarım ve revizyon tesisine taşıma teklifini kabul etti. İngiltere’den mühendislik ekipleri uzman ekipmanlarla geldiğinde uçak hangara taşınacak, böylece diğer uçakların planlı bakımında minimum aksama olacak. Uçak, onarımlar ve güvenlik kontrolleri tamamlandıktan sonra aktif hizmete geri dönecek. Yer ekipleri, güvenlik ve emniyet önlemlerinin gözetilmesini sağlamak için Hindistan yetkilileriyle yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyor” şeklinde konuştu. 

Mahsur kalan F-35in akıbeti ne olacak Pilot sandalye istedi: Gizli teknolojiye sahip

İngiliz yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, Kraliyet Donanması’nda görev yapan uçağın sahip olduğu gizli teknoloji sebebiyle güvenlik zaafiyeti olmaması adına hangara taşınmasını reddettiklerini belirtmişti. 110 milyon dolar (4 milyar 390 milyon 55 bin 890 TL) değerindeki jet, halihazırda Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde görev yapan 6 subay tarafından 7/24 korunuyor ve yetkili olmayan kimse uçağa yaklaştırılmıyor. İngiltere'den gelen 14 kişilik ekip havalimanına ulaşıp uçak üzerinde çalışmaya başladı.


İngiltere’nin elinde uçağın havalimanında yapılacak bakım ve onarımdan sonra havalanması dışında bir diğer seçenek de uçağın sökülerek taşınması. Mumbai'deki Observer Araştırma Vakfı'nın Güvenlik, Strateji ve Teknoloji Merkezi Müdürü Dr. Sameer Patil, BBC'ye yaptığı açıklamada, Kraliyet Donanması'nın sadece iki seçeneği olduğunu söyleyerek, "Uçağı onarıp uçuşa hazır hale getirebilirler ya da C-17 gibi daha büyük bir kargo uçağıyla İngiltere’de bulunan bakım tesislerine taşıyabilirler” yorumunda bulundu.

ÜRETİLEN F-35'LER İÇİNDE EN FARKLI OLANI

JSF (Joint Strike Fighter) Programı kapsamında üretilen 3 F-35 savaş uçaklarından biri olan F-35B uçaklarının A ve C uçaklarından farklı olarak dikine iniş kalkış yeteneğine sahip olduğu biliniyor. F-35B uçaklarının geliştirilme sürecinde önemli zorluklarla karşı karşıya kalınmıştı ve bu zorluklar JSF programında da aksamalara sebep olmuştu.

F-35B, dikey kalkış ve inişi sağlayacak özel tasarlanmış bir motora sahip olduğu için JSF programının aksamasında önemli pay sahibi oldu. Karşılaşılan zorluklar yapılan bazı tasarım değişiklikleriyle giderildi. Uçağın aerodinamik yapısının, dikey kalkış yaparken düzgün ve güvenli bir şekilde çalışması gerektiğinden, kanat yapıları ve motorların entegrasyonu tasarım sürecini de önemli şekilde etkiledi. Zaman içinde aşılan bu zorlukların ardından F-35B uçakları günümüzde birçok ülke tarafından kullanılıyor.

F-35B savaş uçakları, hizmete girdiği süreçten itibaren sahip olduğu dikey iniş kalkış yapabilme yeteneği sayesinde NATO ülkeleri için önemli platformlardan biri haline geldi. Bunun en büyük sebebi, F-35B uçaklarının hizmete girdiği dönemde, önce Batı dünyasının elinde dikine iniş kalkış yapabilme yeteneğine sahip olan tek uçağın Harrier’ler olmasıydı. İngiltere ve İtalya başta olmak üzere, deniz kuvvetlerinde savaş uçağı taşıyacak platformlara sahip olan Batı ülkeleri, hizmet süresinin sonuna gelmeye başlayan Harrier uçaklarını F-35B ile değiştirmeye başladı. F-35B savaş uçakları bir dönem Türkiye’nin de radarına girmişti. ABD tarafından programdan çıkarılmadan önce üretici ortaklardan olan Türkiye, LHD sınıfında olan TCG Anadolu ve ilerleyen dönemde inşa edilmesi planlanan TCG Trakya gemilerinde F-35B savaş uçaklarını kullanmayı planlamıştı. 

KAYNAK : MİLLİYET GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 7.7.2025 10:36

İLGİLİ HABERLER