MALATYA ÇOCUK YUVASI'NDAKİ SKANDALIN DURUŞMASINDA BAKICI KADINLARDAN İLGİNÇ İDDALAR...
BURHAN KARADUMANMALATYA (İHA) - Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda şiddet uygulandığı iddiasıyla 9 bakıcı kadın hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Dava dosyası, Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesi nedeniyle Ağır ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Tutuklu 2 bakıcı kadının tahliye istemleri reddedildi.
Malatya Çocuk Yuvası'nda yapılan gizli çekimlerdeki şiddet görüntülerinin yayınlanmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında "Eziyet" iddiasıyla Malatya 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılan M.A. (Melahat Akboğa-34), Y.G. (Yıldız Güven-37), N.D. (Nezahat Demirtaş-48), N.T. (Naciye Tutal-47), M.G. (Müjgan Kazgan-31), İ.Y. (İnsaf Yılmaz-39) ve F.İ. (Fatma İçyer-52) ile tutuklu yargılanan Ş.S. (Şefika Solmazgül-46) ve E.B. (Elif Biradlı-42) adlı bakıcı kadınlar ilk duruşmalarına çıktı.
Duruşmada suçlamaları kabul etmeyen tutuklu sanıklardan Elif Biradlı, "Temizlik şirketinin elemanıydım. Ben çocukları, çocuklar da beni seviyordu. Başkalarının yapması gereken işleri de çoğu zaman bize yaptırıyorlardı. Yaptırılan işlerden dolayı çocukların ihtiyaçlarını hakkıyla karşılayamıyorduk. Sosyal Hizmetler esi İl Müdürü ile kirveyim" derken, yeni tutuklu sanıklardan Şefika Solmazgül ise, "Temizlik şirketinin elemanıydım. Burada temizlik elemanı olarak işe başladım, fakat hem çocuk bakıcılığı ve hem de temizlik işleri yaptık. Hemşirelerin ve öğretmenlerin görevlerini, yeri geldiğinde biz yapıyorduk. Zaman zaman 48 saat çalıştığımız günler oluyordu. Görevimizi ifa ederken kimse bize yardımcı olmuyordu. İdareciler çocukları sevmemize izin vermiyorlardı. Çocukları sevdiğimiz zaman, 'Siz mi doğurdunuz' diye kızıyorlardı. Sosyal Hizmetler eski İl Müdürü ile aynı köydenim" ifadelerini kullandı.
Melahat Akbuğa, Yıldız Güven, Nezaket Demirtaş, Naciye Tutal, İnsaf Yılmaz, Fatma İçyer ise haklarındaki iddiaları kabul etmeyerek, çocuklara kötü davranışlarda bulunmadıklarını dile getirdi.
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, yargılamadaki 15 yıl üst sınırı nedeniyle dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ederek, tutuklu sanıklardan Ş.S. (Şefika Solmazgül-46) ve E.B. (Elif Biradlı-42) adlı bakıcı kadınların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti görevsizlik kararı vereceğinden dolayı tanıkların dinlenmesinden vazgeçti. Duruşma sonunda mahkeme heyeti tutuklu Ş.S.(Şefika Solmazgül-46) ve E.B. (Elif Biradlı-42) adlı bakıcıların tahliye isteklerini reddederek, yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılması için görevsizlik kararı verdi.
Bu arada, duruşma sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran sanık avukatlarından Sibel Esen, bakıcı kadınlara haksız suçlamaların yapıldığını söylerken, duruşmaya Malatya Barosu Çocuk Komisyonu Üyesi olarak katılan Berna Aktaş ise mahkemenin verdiği görevsizlik kararının yerinde olduğunu ve davayı sonuna kadar takip edeceklerini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:54