MEMUR-SEN BAŞKANI AKSU: ''MEMUR MEVZUATINDA 'REFORM' DENİLECEK HAKLAR ELDE EDİLMİŞTİR''
YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA - Hükümetle yetkili memur konfederasyonları arasında 15 Eyül'de başlayan toplu görüşmeler bu sabah saat 05.30 sıralarında sona erdi. Sendikaların özlük ve sosyal haklar konusundaki taleplerinin önemli bir bölümünü kabul eden hükümetin ortalama yüzde 10 maaş zammı önerisi de memur konfederasyonlarınca kabul edildi. Ancak zammın dağılımı konusunda çıkan görüş ayrılıkları nedeniyle konunun Uzlaştırma Kurulu'na havale edilmesine karar verildi.
Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Aksu, düşük maaş alan kamu çalışanları için fazla artış, yüksek maaş alanlar için az artış önerdiklerini belirterek, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de desteklediği bu görüş bürokratlara takıldı. Biz Toplu Görüşme Tutanağı'na bu yönde şerh koydurduk. Son kararı Uzlaştırma Kurulu verecek'' dedi. Aksu, Memur-Sen genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, Kamu İşveren Kurulu ile yüzde 10 zammın dağılımı hariç diğer maddelerde tam bir mutabakat sağlandığını söyledi. Bu yıl üçüncüsü yapılan toplu görüşmelerde ilk kez hükümetle mutabakat sağladıklarını anlatan Aksu, ''Bu mutabakatın görüşmelerin ta başından beri üç konfederasyonun bir metin üzerinde anlaşması ve Kamu İşveren Kurulu ile ortak komisyon raporlarının önemli bir etkisi olmuştur'' diye konuştu. Bu yıl ilk kez toplu görüşmelere katılan Memur-Sen'in gayretleri ile memurların önemli kazanımlar elde ettiğini öne süren Aksu, ''Disiplin affı, 1991 yılından sonra işe giren memurlara 1 derece verilmesinin yanında memur mevzuatında reform denilecek haklar elde edilmiştir. Özellikle bir konfederasyonun şerh koyduğu ancak Memur- Sen'in imza koyarak mutabakat metni olan sosyal hakların devreye girmesi ile memurlar daha özgür, rahat ve etkin görev yapacaklar ve motivasyonları artacaktır. Böylece verimli etkin ve denetime açık kamu hizmeti oranı daha da artacaktır. Bu bağlamda, Sosyal haklar konusunda iyi niyetlerini ve tecrübelerini masaya aktaran Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, DİE, DPT ve ev sahibi Devlet Personel Başkanlığı yetkililerine teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu. Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 30 dakikalık bir görüşme yaparak kamu çalışanlarının sıkıntılarını anlattıklarını ifade eden Aksu, şunları söyledi:
''Başbakan Erdoğan'la, 1991 yılında devlet memuru olmuş yaklaşık 800 bin memura bir derece verilmesini konuştuk. Kendisi böyle bir şeye sıcak bakarak böyle bir derece artışına gidilebileceğini kabul etti. Başbakan ayrıca disiplin affını da uygun buldu. Sosyal haklarda alınan mesafe ciddidir, göz ardı edilemez. Ancak mali haklarda bunu söyleyemeyiz. Biz düşük maaş alan kamu çalışanları için fazla bir artış, yüksek maaş alan kamu çalışanları için az bir artış önermiştik. Başbakan Yardımcısı Şahin'in de bu yönde açıklamaları olmuştu. Ancak bu duruma bürokratlar karşı çıktı. Bürokratların, dağılımı sadece kendileri yapmalarını istemeleri görüşmeleri tıkadı, görüşmeler bitti. Konfederasyon olarak az maaş alana çok, çok maaş alana az ücret verilmesini talep ettik. 3.9 katrilyonun taban aylığına yansıtılması şartıyla herkese ilk altı ay 100 ikince altı ay 80 milyon Türk Lirası verilecekti. Ancak aynı meblağın 12-8 oranında verilmesi üzerine şerhimizi koyduk.''
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız ise din görevlilerinin hafta sonu ve bayram tatilleri konusunda önemli kazanımlar elde ettiklerini belirterek, 10 bin vekil imama kadro verilmesi konusunda hükümetle mutabakata vardıklarını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:00