MERKEZ ANKASI BAŞKANI'NDAN PETROL UYARISI
Sıcak gündeme ve makro ekonomiye yönelik değerlendirmelerle sunumuna başlayan Yılmaz, "Aralık ayında PPK olarak başlattığımız politikayla ilgili çok fazla şey söylemeyeceğim. Zaten geçen süre içinde yeterince bilgi paylaşıldı. Dolayısıyla bugün daha konjonktür ağırlıklı olacak" dedi.
Global risk iştahındaki iyileşmeye de dikkat çeken MB Başkanı Yılmaz şunları aktardı:
"Küresel görünüme baktığımızda 2010'da bozulan risk iştahının daha iyimser olduğunu görüyoruz. Büyüme açısından banktığımızda küresel ekonomiye ililşkin belirsizlikler henüz ordan kalkmamıştır. Dünya sanayi üretim endeksinin bir miktar gerilediğini görüyoruz.
İstihdam piyasalarında ise olumsuz görünüm dikkat çekiyor. ABD ve Euro bölgelerdeki yüksek işsizlik oranının korunması buradaki iç talebe yönelik risklere işaret ediyor. Biz de işsizlik oranınının kriz önceki seviyelerin üzerinde seyretmesini bekliyoruz. Öte yandan, işsizik sigortasına yapılan başvuru kriz öncesine geri döndü."
Libya olaylarıyla hızla yükselerek rekora koşan petrol fiyatlarına da değinen Durmuş Yılmaz önemli mesajlar verdi. Petrol ve emtia fiyatlarındaki artışların küresel büyümeye olmusuz yansıyacağını ifade eden Yılmaz, "Son günlerde petrol ve emtia fiyatlarının arttığının görüyoruz. Özellikle ham petrol fiyatlarında görülen fiyat artışlarının küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak son dönemde iktisadi faaliyetle ilgili açıklanan verilerin öngörüleri yansıttığını aktaran Yılmaz, "Kapasite kullanım oranı hala kriz öncesi seviyesinin altındadır. Son açıklanan veriler ihracattaki büyümenin hız kazandığının ve iç talepte sınırlı bir daralmanın görüldüğünü açıklamaktadır. Önümüzdeki dönemde kredi kullanınımın bir miktar daha azalacağını, daralacağının öngörüyoruz. Alınnan tedbirlerin kredi talebinde zayıflama yaratacağını öngörüyoruz. Kredi talebiyle ilgili değerlendirmler için mart ayı sonu beklenmeli" şeklinde konuştu.
Yatırımlara yönelik ise MB Başkanı, "Yatırım talebi canlılığını koruyor. Yatırım talebinin güçlü bir seyir izleyeceğine yönelik sinyaller var. Önümüzdeki dönemde ihracatın artmasını ve ithalatın da azalmasını bekliyoruz. Türkiye henüz fiyat istikrarını sağlamış bir ülke değil daha alınacak çok yol var!" dedi.