Spor
  • 3.7.2024 21:45

Mert Günok'un kurtarışını çözmek için stüdyoya uzman getirdiler

Öte yandan dün akşam 90+4'te harika bir kurtarış yaparak Türkiye'yi çeyrek finale taşıyan Mert Günok, Avrupa basınında manşetlere taşındı. Beşiktaş'ın file bekçisinin kurtarışı Avusturya Teknik Direktörü Ralf Rangnick tarafından, İngiltere kalecisi Gordon Banks'in 1970 Dünya Kupası'nda Pele'ye yaptığı ikonik kurtarışa benzetildi.

KURTARTIŞIN SIRRINI AÇIKLADI

KURTARTIŞIN SIRRINI AÇIKLADI

İngiliz basınından The Athletic ise, Mert Günok'un kurtarışını açıklamak için ABD ve İsveç'te forma giyen ve daha sonra kaleci antrenörlüğü yapan Matt Pyzdrowski'den yardım aldı. Pyzdrowski, The Athletic'e millî kalecinin çeyrek finali getiren kurtarışını şu sözlerle açıkladı:

İÇGÜDÜSEL FARKLILIK SEVİYESİ

'İÇGÜDÜSEL FARKLILIK SEVİYESİ'

"İngiltere kalecisi Gordon Banks'in 1970 Dünya Kupası'nda Pele'ye yaptığı ikonik kurtarışı anımsatan inanılmaz bir kurtarıştı ve bunun şimdiye kadar gördüğüm en iyi kurtarışlardan biri olduğunu söylerken abartmıyorum. Günok'un kurtarışında ancak saatlerce çalışılarak elde edilebilecek bir içgüdüsel farkındalık seviyesi var.

TESADÜF DEĞİLDİ

'TESADÜF DEĞİLDİ!'

Günok'un, kendisini topa doğru atarken yaptığı hareketler ve etkileşim ancak antrenman sahasında geçirdiği sayısız saat sayesinde olabilir. Bu kurtarış, kendisini tam olarak doğru zamanda doğru yere defalarca koymasının sonucu. Kurtarış tesadüfen gerçekleşmedi.

BİR AN TEREDDÜT ETSEYDİ...

'BİR AN TEREDDÜT ETSEYDİ...'

Top havada dönüp dururken Günok önce vücudunu çevirdi ve ardından kalesinin karşısına doğru üç hızlı adım attı, tüm bunları yaparken başını ve gözlerini üzerindeki topa odakladı. Bu önemliydi çünkü bir an içinde topun uçuşunu ve yörüngesini değerlendirmesine yardımcı olurken aynı zamanda nihai varış noktasını da tahmin etmesini sağlıyordu. Bir an bile tereddüt etseydi, gol olabilirdi.

ANLAMASI UZUN SÜRMEDİ

'ANLAMASI UZUN SÜRMEDİ'

Günok'un dönerek gelen topa havada sahip olamayacağını anlaması uzun sürmedi ve önündeki alanı hızla taradığında Baumgartner'in arka direkte tek başına olduğunu gördü. Top hâlâ üzerinde havadayken Günok gözlerini ondan uzaklaştırıp Baumgartner'in beklenen vuruş noktasına çevirmeye karar verdi.

KULAĞA GARİP GELEBİLİR AMA...

'KULAĞA GARİP GELEBİLİR AMA...'

Bir kalecinin gözlerini toptan ayırması kulağa garip gelebilir ama Günok'un bu kurtarışı yapabilmesinin en büyük nedeni buydu. Çarpma noktasını tahmin ederek, topu uçuşu boyunca görmesine, ayaklarının yerle neredeyse sürekli temas halinde olmasına ve yaklaşımını mükemmel bir şekilde zamanlamasına izin verdi.

GÖZLERİNİ TOPTAN AYIRMASAYDI...

'GÖZLERİNİ TOPTAN AYIRMASAYDI...'

Bu da tam olarak doğru zamanda hazır olmasına yardımcı oldu. Gözlerini toptan ayırmasaydı ve vuruştan sonra tepki vermeye çalışsaydı, üstün reflekslerine rağmen topa zamanında uzanması pek mümkün olmazdı.

 

ZAMANI VE MESAFESİ YOKTU

'ZAMANI VE MESAFESİ YOKTU'

Önündeki bilgiler (Hız, zıplayan top ve Baumgartner'ın vücut şekli) ona topun en muhtemel varış noktasının geldiği yöne geri dönmek olduğunu söylüyordu. Sınırlı tepki süresi nedeniyle, Günok daha küçük bir adım atmaya başvurdu (daha geleneksel bir ileri adım yerine) çünkü artık sağına doğru daha büyük bir adım atacak zamanı ya da mesafesi yoktu. Bunun yerine, sağ ayağını altına almak ve ağırlıklı olarak dış (sol) ayağıyla topa doğru itmek zorunda kaldı.

 

 

 

 

 

 

SON ANDA AYAKLARINI TOPLAMA BECERİSİ...

'SON ANDA AYAKLARINI TOPLAMA BECERİSİ...'

Top kaleye doğru yöneldiğinde Günok sağ bacağını altına aldı ve patlayıcı bir şekilde kendini tüm gücüyle sağına attı. Vücudunun her bir santimini kullanarak topu direğin yanından dışarıya itti. Son anda ayaklarını geçici olarak altında toplama becerisi, kritik bir anda ayak hareketlerini organize etmesine ve nefes kesici bir kurtarış yapmasına yardımcı oldu.BU ANLARDA KALECİLERİN...

'BU ANLARDA KALECİLERİN...'

Bu anda Günok için işleri daha da zorlaştıran, topun kaleye giderken sekme şekliydi. Top önünüzde sektiğinde, artık kaleye doğru öngörülebilir bir yolu olan bir topla değil, sektikten sonra yön değiştirebilen ve yüksekliği değişebilen bir topla karşı karşıyasınızdır. İşte bu anlarda kalecinin tipik olarak iki hareket yapması gerekir ki Baumgartner'ınkine benzer seken bir şutu kurtarmanın bu kadar zor olmasının en büyük nedeni de budur.

 

ÖNCE AŞAĞIYA SONRA YUKARIYA

'ÖNCE AŞAĞIYA SONRA YUKARIYA'

Kalecinin önce alçaktan gelen şuta tepki vermek için aşağı doğru hareket etmesi ve ardından top çimden sekerken yukarı doğru sıçraması gerekir - tüm bunlar olurken aynı anda vücudunu yanlara ve öne doğru hareket ettirerek şutun arkasına geçmesi ve önünü kesmesi gerekir.

 

ODAK VE ZAMANLAMA

ODAK VE ZAMANLAMA

Zamanlamanızı doğru yapmak ve topun arkasında sağlam bir bariyer oluşturmak yeterince zor olabilir. Top kaleye doğru giderken yön değiştirdiğinde bu çok daha zordur. İşte bu anlarda kalecinin odaklanması ve zamanlaması son derece önemlidir.

TOPA ULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİLDİ

'TOPA ULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİLDİ!'

Arka bacağınızı Günok'un burada kurtarış yapmak için yaptığı kadar güçlü ve hızlı bir şekilde itmenin ne kadar zor olduğunu ifade etmek zor. Topa ulaşması mümkün değildi. Günok'un kurtarışı yaptıktan sonraki coşkulu tepkisi ve Avusturyalı oyuncuların golü atamadıktan sonraki sözsüz tepkileri, kurtarışının muhteşemliği hakkında herhangi bir kelimenin söyleyebileceğinden daha fazlasını söylüyor."

Güncellenme Tarihi : 3.7.2024 21:47

İLGİLİ HABERLER