Meslek Liselileri sevindiren haber
GAZİANTEP - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 28 Şubat'ın Türkiye'de mesleki eğitimde büyük bir tahribat yaptığını belirterek, ''Göreceksiniz meslek liseleri yeniden ülkenin en popüler okulları haline gelecek. Türkiye'de lise eğitiminin yüzde 65'ini yüzde 70'ini, meslek lisesi eğitimi haline getirmekte kararlıyız'' dedi.
Ergün, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi kreşinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, kendi bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği Türkiye'deki bütün organize sanayi bölgelerinde özellikle kadın çalışanların yoğun olduğu organize sanayi bölgelerinden başlamak üzere kreşler yapılacağını belirtti.
Şu anda 15-20'ye yakın organize sanayi bölgesinde bu faaliyetlerin başladığını aktaran Ergün, bütün organize sanayi bölgelerinde kadın çalışanların çocuklarını güvenle bırakabilecekleri, eğitim sürecine de başlamalarına imkan veren bir ortamın doğacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Artık çalışma hayatına, sosyal hayata, siyasal hayata kadınlarımızın daha aktif şekilde katılmasını istiyoruz. Ama hayatın bir başka gerçeği daha var. Hayat aile olarak devam edecek. Aile de toplumun temeli. Çocuklarsa toplumun bekası. Dolayısıyla aile ve çocuklar için çalışma hayatı toplumsal hayat, bunlar birbiriyle çok iyi bağlarla bağlanması lazım. Bunları birbirine feda etmeden yolumuza devam etmemiz lazım. Şimdiye kadar belki, Türkiye bazı konularda geç kalmış olabilir. Ama geç kaldığımız konuları da hızlı şekilde telafi ediyoruz.''
-''28 Şubat'a kurban gitti çocuklar''
Organize sanayi bölgelerinde nitelikli eleman ihtiyacının uzun zamandan beri ortaya çıkan bir ihtiyaç olduğuna işaret eden Bakan Ergün, şunları kaydetti:
''Bunun en önemli nedeni Türkiye'de mesleki eğitimin tahrip edilmiş olmasıdır. Özellikle 97 yılından sonraki gelişmeler, Türkiye'de hemen hemen 2007 sonrasına kadar devam eden bir süreçte, büyük bir tahribat yaptı meslek eğitimde. Meslek liselerinde öğrenciler azaldı, öğrenci nitelikleri zayıfladı, iyi öğretmenler başka okullara kaçtılar. Adeta meslek liselerinden mezun olanlar bile iş göremez hale geldiler. Niye- Çünkü çocukların önü tıkandı. Üniversiteye gitmeleri engellendi. Aylaklarına koca koca taşlar bağlandı neredeyse ve hadi koşun denildi. Bu büyük haksızlıktı. Bu haksızlığı düzeltene kadar 10 yıldan fazla zaman beklememiz gerekiyordu. Yok Anayasa Mahkemesi, yok Danıştay, yok işte eski cumhurbaşkanlığı makamının vetoları, muhalefetin farklı yaklaşımı... 28 Şubat'a kurban gitti çocuklar, bu kadar genç... Yazık oldu. Bu kadar memleketin geleceği tahrip edildi.''
Şimdi bu engellerin kalktığını vurgulayan Ergün, ''Göreceksiniz meslek liseleri yeniden ülkenin en popüler okulları haline gelecekler. Türkiye'de lise eğitiminin yüzde 65'ini, yüzde 70'ini meslek lisesi eğitimi haline getirmekte kararlıyız. 4+4+4 eğitim sistemiyle mesleki eğitime yönlendirme açısından önemli bir işlev göreceğiz'' diye konuştu.
-Gaziantep-Kilis ortak sanayi bölgesi kurulması-
Organize sanayi bölgelerinde öğrencilerle sanayinin iç içe olmasını sağlamaya çalıştıklarını, Türkiye'nin birçok organize sanayi bölgesinde meslek lisesi kurduklarını anlatan Ergün, parlamentodan geçen ''Torba Yasa''da meslek liseleriyle ilgili dikkat çekici konu olduğunu söyledi.
''Organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek liselerinde, Milli Eğitim Bakanlığı kendi meslek liselerinde öğrenci başına kaç lira harcama yapıyorsa onun 1,5 katı kadar nakit destek verecek'' diyen Ergün, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi yönetimine de kanunun avantajından yararlanabilmeleri için bölgede kulan meslek lisesini işletmelerini tavsiye etti.
Gaziantep'te organize sanayi bölgelerinin sanayileşmenin çok önemli altyapıları olduğunu vurgulayan Ergün, Gaziantep'te şu anda 5 tane olan organize sanayi bölgelerinin yakın zamanda 10'a çıkabileceğini kaydetti.
Bakanlık olarak iş yapmak isteyenlerin önündeki engelleri kaldırdıklarını ifade eden Bakan Ergün, Gaziantep ile Kilis'in ortak organize sanayi bölgesi kurma projesine değinerek, ''İki il işbirliği modeliyle bir organize sanayi bölgesi geliştirme konusunda beraber çalışmış olacaklar. O modeli de nasıl daha sağlıklı şekilde işletebiliriz diye bugün üzerinde çalışacağız. Yeri de arkadaşlarımızla göreceğiz. Onun da hayata geçmesiyle Gaziantep-Kilis istikametinde yeni bir sanayi profili ortaya çıkmış olacak. Bunu da hep beraber hayata geçirmenin mutluluğunu birlikte inşallah yaşayacağız'' diye konuştu.
Gaziantep'in yeni teşvik sisteminde 3. bölgede yer aldığını anımsatan Ergün, işadamlarının atacağı adımlara göre 5. bölge ve 6. bölge teşviklerinden de yararlanabileceğinin altını çizdi.
Ergün, ''O nasıl olacak- Gaziantep artık sanayileşmede öyle yere geldi ki, harcıalem mallar üretmeyi düşünmeyecek. Nitelikli ürünler, yüksek katma değerli ileri teknoloji ürünler üretmeyi düşünecek. Türkiye'nin cari açık verdiği alanlardaki üretime odaklanacak. Daha çok hangi ürünlerin ithalatını yapıyorsa bunlara bakacak'' dedi.