Gündem
  • 31.1.2005 01:20

MICROSOFT 73 ÜLKEYİ İSTANBUL'DAN YÖNETECEK...

İstanbul Maslak’ta kurulma çalışmaları yapılan Teknokent Merkezi’nin ilk müşterisi olmak istediğini söyleyen Gates, 73 ülkeye hizmet verecek şirketine ait merkezi de İstanbul’a taşıma sözü verdi. Başbakan Erdoğan’la Resmi Konut’ta baş başa bir görüşme yapan Gates, Erdoğan’a sesli komutla çalışan bir dizüstü bilgisayar hediye etti. Erdoğan ise hediyenin Başbakanlık envanterine kaydedilmesi talimatı verdi. Bu arada Gates, Erdoğan’ın “Türkiye gibi büyük bir ülkeye daha fazla zaman ayırmalısınız.” ricası üzerine, uzun bir programla tekrar geleceğini ifade etti.

E-Devlet projesi çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın ‘Her öğretmene bir bilgisayar' kampanyasına destek olmak için 4 saatliğine Türkiye'ye gelen Gates, Ankara Hilton Oteli'ndeki programdan önce Erdoğan'la bir araya geldi. Başbakan, Gates'i Resmi Konutu’nda ağırladı. Erdoğan'la Gates'in özel görüşmesi karşılıklı jestleşmeye sahne oldu. Erdoğan Gates'e bilişim teknolojisine yaptığı katkılardan dolayı övgüde bulundu ve "İnsanlığa, bilime ve kültüre yaptığınız katkıdan dolayı teşekkür ederim." dedi.

Türkiye'nin nüfusunun büyük ve genç bir nüfus olduğunu Gates'e anlatan Erdoğan, "Sadece İstanbul'da 1,2 milyon öğrenci var. Bu bile Avrupa'daki birçok ülkenin toplam nüfusundan daha fazla." diyerek bilgisayar kullanımı potansiyelinin Türkiye'de çok fazla olduğunu aktardı. Gates de Erdoğan'ın tespitine, "Türkiye'nin bu potansiyeli beni gerçekten çok heyecanlandırdı" diyerek karşılık verdi. Erdoğan ayrıca e-devlete geçiş konusunda aldıkları mesafeyi ve ulaşmak istedikleri noktayı anlattı. Gates Erdoğan'ı dinledikten sonra Türkiye'nin bu konuda kararlı bir iradeye sahip olduğunu görmekten çok memnuniyet duyduğunu ve hayran kaldığını iletti. İstanbul Maslak'a kurulması düşünülen teknokent merkezinden söz etmesi üzerine Gates Erdoğan'a, "İlk müşteriniz ben olacağım." dedi. Görüşmenin bitiminde de Erdoğan'a bir dizüstü bilgisayar hediye etti. Erdoğan'a hediye edilen bilgisayar, sesli komutla açılıp kapanabilen en ileri teknolojiye sahip. Moskova gezisinde eşine hediye edilen takılar haber konusu olan Erdoğan da, yeni hediyenin Başbakanlık envanterine kaydedilmesi talimatı verdi. Gates, Erdoğan’la görüşmesinden sonra bakanlar ve işadamları ile de bir araya geldi. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Adana Milletvekili Ömer Çelik, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, iş dünyasından Güler Sabancı, Ferit Şahenk, Ahmet Nazif Zorlu, Avea Genel Müdürü Cahit Paksoy ve Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan katıldı. Telekom'la Bill Gates arasında işbirliği içinde çalışmayı öngören bir anlaşma imzalandı. İşadamları ise bilişim konusunda şirketlerinin attıkları adımları Gates'le konuşma imkanı buldu. Daha sonra Hilton Oteli'nde düzenlenen programda daha sonra Dünya Bilim Yarışmalarında ödül kazanmış Ankara’daki okullarda eğitim gören öğrencilere ödüller verildi. Ödül alan öğrenciler şunlar: Özel Samanyolu Lisesinden Emrah Turgut, Bekir Atlaş, Emre Varol, Ankara Fen Lisesi'nden Batuhan Karagöz, Yenimahalle Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden Enver Aydın Tunçalp, Keçiören Hakan Akbıyık İlköğretim Okulu'ndan Murat Kılıçaslan, Çankaya Gülen Muharrem Pakoğlu İlköğretim Okulu'ndan Ebru Yaman ve Çankaya Fatma Yaşar Öner İlköğretim Okulu'ndan Sevgi Aslantürk.

Bedava bilgisayar kullanmak için çalışırken dünya devi oldu

50 yaşındaki ABD'li girişimci Bill Gates, iki kişilik şirketini (Microsoft) dünyanın en önemli Bilgisayar Software (Yazılım) şirketine dönüştürdü. Avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olarak Seattle/Washington'da doğan Gates'in teknoloji merakı henüz 12 yaşındayken özel bir okulda katıldığı ilk informatik (bilişim) kursuyla başladı. Bilgisayar konusundaki çalışmalarında Gates'ın en iyi ortağı okul arkadaşı Paul Allen'dı. Para ödemeden bilgisayar kullanabilmek uğruna iki genç, kullanıcılar için yazılım hatalarını arayıp buluyorlardı. Böylelikle bilgisayar konusunda uzmanlaşan iki arkadaş, 1972'de ilk şirketlerini (Traf-O-Data) kurdu. Harvard Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alan Gates ve Allen’ın, MITS isimli şirketin en önemli bilgisayar modeli Altair için geliştirdiği program dili BASIC sayesinde bilgisayar kullanıcıları aletlerini kendileri programlayabilme şansına sahip oldu. Bunun üzerine MITS firması genç araştırmacılardan pazarlama lisansını satın alarak kendilerine sistemi daha da geliştirmeleri için sipariş verdi. Teklifi kabul eden Gates, tahsilini bırakarak Allen ile birlikte New Mexico'da Microsoft’u kurdu. 1979'da 13 çalışanıyla yaklaşık 3 milyon dolarlık yazılım satan Microsoft, 1980'den sonra PC pazarına girdi. MS-DOS (Microsoft Disc Operating System - Diskli İşletme Sistemi) 80'li yıllarda 120 milyon dolarla satış rekorları kırdı. Bugün artık dünya devi olan Microsoft’un patronu Gates, geçen yıl 48 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı unvanını korudu.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER