Eğitim
  • 26.10.2018 08:49

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Öğretmen atama branşları 9 Kasım'da belli olacak

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, NTV canlı yayına konuk oldu. 2023 Eğitim Vizyonu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, 20 bin öğretmen atamasının sözlü sınavlarının 10 Aralık - 31 Aralık tarihinde yapılacağını söyledi. 9 Kasım'da ise atama branşlarının belirleneceğini belirten Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları şöyle:

Bir binanın temeli gibi bu dokumanın temeli felsefe kısmı. Eğitimin amaçlar ve araçlar olarak ayrılan boyutuna baktığınızda yoğun araçlara yoğunlaşıyoruz. İnsanı temele koymamızın nedeni insan, çocuk. O zaman moda kavramlar bizim izahımızı bozabilir. İnsandan yola çıkmak sistemimin amacını netleştirir.

ALTYAPI HAZIRLIK DÖNEMİ GEREKİYOR
(Okul öncesi eğitim) Dokümanın arkasında yer alan takvimde 3’üncü yılında başlayacağı taahhüt ediliyor. Bu dokuman koşullara göre yeni durumlara göre çok daha iyileştirmek mümkün. Ana sınıfı düzeyinde zorunlu hale gelmesi 3’üncü öğretim yılı içerisinde yapılabilmesi için bir alt yapı hazırlık dönemi gerekiyor. Elbette bazı sorunlar çıkabilir.

69 AY TABAN OLACAK
(İlkokula başlama yaşı) 5-6 yaş aralığında kalan çocuklar ana sınıfına mı ilkokul 1'e mi devam etse çelişkisinde kurtarmak. İlkokul birinci sınıfın adayı yaparsak çağ nüfusunun öğretmen, derslik ihtiyacı artabilir. Gelişimsel bir çocuğu ilkokul hazır olup olmadığı bizim için asıl önemli konu. 69 ay taban olmak üzere 72 aya kadar varan bir süreç var.

DERS SAATLERİ AZALACAK
(Ders saatleri) Bizim 30 saatle neyi ne kadar yaptığımız temel sorun değil. İçeride ne yaptığımız işin nitelik kısmı çok önemli. Ders saatlerinin çeşidi ya da ders saatinin azalması gibi olasılıklar var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce yaptığı çalışmalar var. Bunların üzerine bir şey inşa ediyoruz. Biz veriye bakarız. Bunun optimal seviyesi nedir? Öğrenci ve öğretmen açısından sıkıntıya sokmayacak denge gerekiyor. Vizyon dokümanın küçük, orta ölçekli pilotlamalar yapıp sonra uygulamaya koymak. Amaç tam bir çocuk yetiştirmek. Duygu gelişimi ortaya çıkmıyor. Hareket gelişimi ortaya çıkmıyor. Bizim karnemizdeki dersler ya da kazanımla çocuğun beyninin hangi kısmına hitap ediyor diye baktığımızda bilişsele hitap ettiğini görüyoruz. Sabah yapılacak derslerde de görgü ve deneyim merkezli bakış açısı var.

Güncellenme Tarihi : 26.10.2018 11:54

İLGİLİ HABERLER