MİLLİ EĞİTİM, NORM KADRODA YAŞANAN SIKINTILARA SON NOKTAYI KOYDU
UĞUR ALICI
ANKARA - Okul ve bağlı kurumların müdür yardımcısı norm kadro sayısında değişiklik yapıldı.
Daha önce en fazla 5 olan okul müdür yardımcısı sayısı 7'ye kadar çıkarılabilecek. Ancak bu sayı müdür baş yardımcısı hariç 7'yi geçemeyecek. Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik'değişikliğine ilişkin uygulama konusunda bir genelge yayınlandı. 15 sayfadan oluşan ve norm kadro uygulamasına yönelik ayrıntılı bir genelge yayınlayan bakanlık, okul ve kurumların müdür yardımcısı norm kadrosunun belirlenmesine ilişkin kriterleri yeniden düzenledi. Önceki yönetmeliğe atıfta bulunulan genelgeye göre okul ve bağlı kurumların müdür yardımcısı norm kadrosunun 'hiçbir şekilde 5'i geçemez' hükmünün değiştirildiği belirtildi. Buna göre okul müdür yardımcı sayısı, öğrenci sayısına göre 7'ye çıkartılacak. Müdür yardımcı sayısında meydana gelen artıştan sonra her okulda bir okul müdür yardımıcısı o, okulun rehberlik hizmetlerinden sorumlu tutulacak. Yeni düzenlemede, Anaokullarının öğrenci sayıları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin müdür yardımcısı norm kadrolarında ise herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
ARTIK KÖY OKULLARINDA BRANŞ DERSLER BOŞ GEÇMEYECEK
Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin norm kadrosunun belirlenmesine esas olan köy statüsündeki ve yerleşim merkezlerindeki ilköğretim okullarının 6., 7. ve 8. sınıflarındaki şube sayısı ile seyyanen ders yüküne bakılmaksızın bazı genel bilgi dersleri öğretmeni norm kadrosu verilmesine ilişkin hüküm kaldırıldı. Yapılan değişiklikle ilköğretim okullarının bulunduğu yerleşim yeri özelliği, şube sayısıveya branşlar yönüyle yapılan bu ayrım kaldırıldı. Haftada 6 saatten az olmamak üzere branş türlerindeki her ders için öğretmen norm kadrosu verilevek şekilde yeniden düzenlendi. Değişiklik öncesindeki uygulamaya göre söz konusu sınıflarda okuyan öğrencilerin çoğu branş dersleri, norm kadro verilememesinden dolayı boş geçiyordu.
ÖZEL EĞİTİM OKULLARINA REHBER ÖĞRETMEN NORMU ARTIRILDI
Özel eğitim okullarının özellikleri dikkate alınarak bu okullara bir rehber öğretmen norm kadrosu verilebilmesi için gerekli olan 150 öğrenci alt sınırı değiştirildi. Değişikliğe göre 150 öğrenci alt sınırı 25 öğrenciye indirildi. Böylece sayıları çok az olan bedensel ve ortapedik özürlü öğrencilerin eğitim gördüğü okullara rehber öğretmen norm kadrosu verilmiş oldu. Aynı kuruma ikinci bir rehber öğretmen norm kadrosu verilebilmesi için de bakanlık, söz konusu bu okullardadaki öğrenci sayısının 100 olması ve 100'ün katları olması halinde bir rehber öğretmen norm kadrosu verilmesine imkan sağladı. Genelgeye göre, yatılı-pansiyonlu Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO), öğrenci sayısına bakılmaksızın rehber öğretmen norm kadrosu verilecek. Milli eğitim kaynakları, gerekçe olarak, öğrencilerin bu okullarda aile ortamından uzak kalmalarının, okul ortamına uyum sağlamaları ve yaşları itibariyle gelişim özelliklerinin dikkate aldıklarını ve bu öğrencilerin psikolojik yapılarında bazı olumsuz gelişmelerin oluşmasından dolayı rehber öğretmen verilmesinin gerekliliği belirttiler.
HALK EĞİTİM MERKEZLERİNİN ÖĞRETMEN İHTİYAÇLARI GİDERİLİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklikle Halk Eğitim Merkezlerine ihtiyaç duyulan branşlarda öğretmen norm kadrosu verilecek. Değişiklik yapılmayan yönetmeliğe göre Halk Eğitim Merkezleri'nde eğitim-öğretim usta öğreticiler tarafından veriliyor, halk eğitim merkezlerinin çalışmalarını olumsuz yönde etkiliyordu. Yeni düzenlemeyle yönetmeliğin geçici 3'üncü maddesi yürürlükten kaldırılıp, 15'inci maddede yapılan değişikliğe gidildi. Genelgede bu durum şöyle ifade edildi: ''Halk eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin canlandırılması ve ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla bu merkezlerin faaliyet alanlarına göre branşlar itibariyle norm kadrosu verilmesi imkanı sağlanmıştır''. Bu arada okulların ve bağlı kurumların öğrenci sayılarında yaşanan düşma ve artamasından kaynaklanan norm kadroların alınması ve verilmesiyle ilgili daha önce Haziran ayında yapılan düzenleme tarihi Eylül ayına çekildi. Yeni eğitim öğretim yılına yeni kayıt yaptıran öğrencilerin eğitim-öğrnetim yılı başında kayıtlarının alınmasının veya öğrencilerin okuldan ayrılması veya bir başka kuruma nakillerini almaları halinde norm kadro belirlenmesinde sıkıntaların yaşandığını kaydettiler. Ayrıca genelgeye göre, yeni derslik cveya okul açılması halinde, norm kadroların belirlendiği Eylül ayı beklenmeksizin bu okul ve kurumlara norm kadroları verilecek.
BANKAMATİK MEMURLUĞUNA SON
Bakanlık, özür grubuna bağlı olarak veya norm fazlası durumuna düşen öğretmenlerin verildiği koordinatör okul uygulamasını kaldırdı. Buralarda beklemekte olan öğretmenler, eski görev yerlerine gönderilicek. 'Depo', 'Koordinatör' okul olarak tabir edilen kurumlarda sadece imza atmak suretiyle haftada birkaç gün çalışan ve maaş alan öğretmenlerle ilgili uygulama kaldırıldı. Söz konusu öğretmenler, norm fazlası oldukları okullara geri gönderilecek. Kdrolarının bulunduğu okullara gönderilen norm fazlası öğretmenler, derse girecek. Norm fazlası öğretmenler, ücret karşılığı derse giren norm kadrolu öğretmenlerin yerine maaş karşılığı olarak derse girecekler. Bakanlık, depolarda pasif olarak bekleyen, mesleki anlamda büyük kaybı olan bu öğretmeneleri hem çalıştırmış olacak, hemde maaş karşılığının dışında ücret karşılığı derslere verdiği ücreti vermeyeecek. Bakanlık böylece 2003 yılı rakamlarına göre yılda yaklaşık 40 trilyon gibi tasarruf yapacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:24