Dünya
  • 22.6.2020 21:54

Mısır’ın ünlü lezbiyeni kendini astı

Eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra yakalanıp gözaltına alının ve hapishanede derin travma geçiren Mısır LGBT hakları aktivisti Sarah Hegazi, sürgünde yaşadığı Kanada’da kendini astı.
Sarah Hegazi, Kahire'deki bir konserde sapkınların gökkuşağı bayrağı taşıdığı için gözaltına alındıktan ve işkence gördükten sonra Kanada'ya kaçmıştı.

LGBTİ+ Aktivisti Sarah Hegazi yaşamına son verdi - bianet
Mısır güvenlik güçleri tarafından tutuklanıp 3 yıl hapishanede tutulan Hegazi, tutukluluğu boyunca işkence yapıldığını iddia etmişti. Bu nedenle travma geçirmiş ve bir müddet hastanede tedavi almıştı

Berlin'de Sarah Hegazi onuruna anma
Mısır LGBT hakları aktivisti Sarah Hegazi, sürgünde bir mektup bırakarak kendini astı.
Hegazi  mektubunda; “Kardeşlerime, kurtuluş bulmaya çalıştım ve başarısız oldum, beni affedin. Arkadaşlarıma yolculuk benim başa çıkamayacağım kadar zordu. Yine de sizleri affedecek kadar zayıfım. Dünya büyük ölçüde acımasızdın, ama Affediyorum, "diyor Hegazi tarafından yazılan bir not.

Sarah Hegazi | Muslim Girl
30 yaşındaki Hegazi, gayet açık bir kadındı ve LGBT hakları savunucusuydu. 2017'de Kahire'deki Lübnan indie grubu Mashrou Leila'nın bir konserinde eşcinsellerin gökkuşağı bayrağını açtıktan sonra tutuklandı.

People Still Attacking Sarah Hegazi After Her Death Are Fans of ...
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Lezbiyen, Eşcinsel, Biseksüel ve Transseksüel Hakları Programı'nda araştırmacı olan Rasha Younes, “Mısır, Sarah Hegazi ve tüm LGBT topluluğunda başarısız oldu. Onu yabancılaştırdılar; onu ülkesinden uzaklaştırdılar; acılarından sorumludurlar ”dedi.
Younes'a göre, Mısır'daki LGBT iklimi Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi'nin yönetimi altında kötüleşti.
Yalnızca 2019'da bir yerel haklar grubu, çoğu Mısır sokaklarından rastgele gözaltına alınan 92 LGBT üyesi kişiyi tutuklamayı belgeledi.
2018'de yayınlanan bir makalede;  Hegazi’nin, hapishanede 3 ay boyunca elektrikle işkence gördüğü ve psikolojik işkenceye maruz kaldığını açıkladı. 
Serbest bırakıldıktan sonra travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) teşhisi konduğunu, bu da intiharını tetikleyebilecek bir durum olduğunu söyledi. 
Mada Masr'ın makalesinde, “Depresyon, TSSB, gerginlik, anksiyete ve panik ataklardan muzdariptim. Hafıza sorunlarına yol açan elektrokonvülsif tedavi (ECT) ile tekrar tutuklanma korkusu için seyahat etmeye zorlanmadan önce,” dediğini yazdı.
Aynı makalede konuştuğu Hagezi’nin “Sürgünde, annemi kaybettim, sonra Toronto'da başka bir ECT tedavisi gördüm, iki intihar girişimi, kekemelik, panik, korku ve hapis cezası, odadan çıkamama ve daha büyük psikolojik travmalarım var” sözlerine yer verdi.

Fuhuş yasası
Mısır eşcinselliği açıkça yasaklamıyor, ancak LGBT bireyleri kovuşturmak için 1961 fuhuş yasasını kullanıyor. Eşcinsel davranıştan hüküm giymiş olanlar, yasaya göre, üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.

Eski Mısırlı siyasi mahkûm Aya Hijazy Twitter'da "Sarah Hegazi bizi terk etti, çünkü dünyamız acımasız ve kötü .Karşılaşabileceğiniz en gerçek kişi oydu. Bir erkekle evleneceği fikrini asla kabul etmedi. Çok acı çekti," diye ekledi.

Eski Mısır Başkan Yardımcısı Mohamed el-Baradei Hegazi'nin ölümüne verilen tepkilerin bir kısmının diğerinin kabulü ile ilgili daha derin toplumsal meseleleri yansıttığını söyledi."Sarah Hegazi'nin düşüncesine ve yaşam tarzına göre farklılık gösterebilirsin ve bu senin hakkın. Ama ona baskı ve onunla olan anlaşmazlığından dolayı onu yaşama hakkından mahrum bırakma hakkın var mı?" diye yazdı.

 

Güncellenme Tarihi : 22.6.2020 22:46

İLGİLİ HABERLER