Gündem
  • 18.9.2024 09:09

MOSSAD çağnı cihazlarının içerisine bomba yerleştirmiş

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın, Salı günü Lübnan'da çağrı cihazı bataryalarına yerleştirdiği patlayıcılar patladı. Medya raporlarına göre, patlamada dokuz kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Sky News Arabia kanalı, özel kaynaklara dayanarak, iletişim cihazlarının Lübnan Hizbullahı grubuna ulaşmadan önce İsrail'in eline geçtiğini bildirdi.

Kaynaklar kanala yaptığı açıklamada, "Mossad, Hizbullah'ın iletişim cihazlarını gruba teslim edilmeden önce ele geçirmeyi başardı" dedi.

Kaynaklar, casusluk teşkilatının "cihazların pillerine bir miktar yüksek patlayıcı madde pentaeritritol tetranitrat (PETN) yerleştirdiğini ve pillerin sıcaklığını artırarak bunların patlatıldığını" belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas El Abiad, Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazlarının kitlesel patlaması sonucu biri çocuk en az dokuz kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yaklaşık 2 bin 750 kişinin de yaralandığını, 200'ünün durumunun ağır olduğunu aktardı.

Lübnan medyası, cihazların İsrail'in iletişim sistemine girmesinin ardından patladığını öne sürdü.

Hizbullah'a yakın bir kaynak Agence France-Presse'e yaptığı açıklamada, patlamalarda kullanılan çağrı cihazlarının grubun yakın zamanda ithal ettiği 1.000 cihazlık sevkiyatın bir parçası olduğunu ve ihracatçıda ele geçirilmiş gibi göründüğünü söyledi.

Hizbullah, kitlesel patlamada en az iki üyesinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını doğruladı ve olaydan tamamen İsrail'i sorumlu tutarak, "beklenmedik yerlerden adil bir misilleme" yapılacağına yemin etti.

İsrail ise sessizliğini korurken, Başbakanlık Ofisi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun eski üst düzey danışmanı ve sözcüsü Topaz Luk'un, saldırılardan İsrail'in sorumlu olduğuna dair imada bulunan ve artık silinmiş olan sosyal medya paylaşımından kendini uzaklaştırdı.

Kitlesel patlama, Hizbullah ile İsrail arasında sınır ötesi saldırıların yaşandığı bir sırada meydana geldi. Bu sırada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısında, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 41 bin 200'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıda Filistinli grup Hamas'ın geçen yıl 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırının ardından, saldırıda ölenlerin sayısı 11 bin 200'e ulaşmıştı.

Güncellenme Tarihi : 18.9.2024 09:14

İLGİLİ HABERLER