Gündem
  • 18.9.2024 09:15

İsrailli subaylar : Gazze'de mahsur kaldık, savaşı ve rehineleri kaybediyoruz

İsrailli subaylardan ABC'ye: Gazze'de mahsur kaldık, savaşı, caydırıcılığı ve rehineleri kaybediyoruz

İsrailli yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, ateşkes anlaşmasını imzalamamanın kendilerini çatışmaya iteceğini düşünerek Philadelphia ekseninde kalmakta ısrar ederek Filistin direniş hareketi "Hamas" ile ateşkes görüşmelerini baltalamakla suçladı. 

İsrailli bir yetkili ABC'ye şunları söyledi: Madem Philadelphia Koridoru bu kadar önemliydi, neden onu ele geçirmek için 8 ay bekledik ve şunu ekledi: "Umut edebileceğimiz en iyi şey, Gazze'deki 100 mahkumdan yaklaşık 20 ila 30'unun geri dönmesidir."

Bu arada İsrailli subaylar Amerikan ağına şunları söyledi: “Gazze'de mahsur kaldık ve savaşı, caydırıcılığı ve rehineleri kaybediyoruz.”

Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasını sabote ettiği iddiası

Daha önce İbranice "Haaretz" gazetesi, Gazze'deki ateşkes müzakerelerine aşina olan yabancı bir diplomatın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Philadelphia eksenine bağlılığının takas anlaşmasının başarısızlığının ana nedeni olduğunu aktarırken , "Yedioth Ahronoth" gazetesi ise ABD'nin anlaşmayı kurtarmak amacıyla arabuluculara baskı yaptığını söyledi.

Yabancı diplomatik kaynak, Haaretz'e yaptığı açıklamada, "Netanyahu'nun Philadelphia eksenine ilişkin tutumuna bağlı kalması için hiçbir temelin olmadığını" vurguladı.

Kaynaklar ayrıca Netanyahu'nun Gazze-Mısır sınırında Philadelphia ekseninde kalmanın gerekliliği yönündeki iddialarını çürüttükten sonra müzakerelerde esnek olması gerektiğini de gazeteye belirtti .

Haaretz'e göre Netanyahu, ABD, Katar ve Mısır'daki üst düzey yetkililerin anlaşmaya varma konusundaki istekliliğine olan güvenini çoktan kaybetmiş durumda.

Netanyahu'nun Biden'ın çizdiği geniş çizgilere bağlı olduğu yönündeki açıklamaları şüpheyle karşılanırken, geçen temmuz ayında çizdiği kırmızı çizgiler yabancı kaynaklar tarafından müzakerelerin çarkındaki bir sopa olarak değerlendirilerek anlaşmayı bozmaya yönelikti.

İki hafta önce Netanyahu alelacele bir basın toplantısı düzenleyerek Philadelphia ekseninden çekilmeme talebini açıklamaya çalıştı.

Gazete, Netanyahu'nun Philadelphia ekseniyle ilgili iki gerekçe kullandığını belirtti: Birincisi Hamas'ın bunu kendisini yeniden silahlandırmak için kullanabileceği, ikincisi ise eksende kalmanın Hamas'ın kaçırılan kişileri İran veya Yemen'e kaçırma olasılığını önleyeceği. onun aracılığıyla.

Güncellenme Tarihi : 18.9.2024 09:21

İLGİLİ HABERLER