Gündem
  • 18.9.2024 09:21

Çağrı cihazlarını patlatma emri Netanyahu'dan

"Walla", Netanyahu'nun bir hafta önce "çağrı cihazı patlamalarını" onayladığını doğruluyor... 
Bir güvenlik kaynağı: Cihazlar zaten bubi tuzağıyla kurulmuştu 

İbranice bir web sitesi, 17 Eylül 2024 Salı akşamı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu hafta başında Lübnan'daki kablosuz iletişim cihazlarını havaya uçurma kararını onayladığını doğruladı. Patlatılanlar önceden patlayıcılarla donatılmıştı. 

"Wala" web sitesi, ismi açıklanmayan üst düzey Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'nun ofisi Salı günü danışmanı Topaz Luke'un "X" platformunda yaptığı bir paylaşımı reddetmesine rağmen, Lübnan'da 9 kişinin ölümüne ve yaklaşık 3.000 kişinin de yaralanmasına yol açan patlamaların arkasında İsrail'in olduğunu söylediklerini aktardı . ima ettiği şey... Tel Aviv'in Lübnan'daki iletişim cihazlarını silmeden önce havaya uçurma sorumluluğu.

Bu arada Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, Katar El Cezire kanalına, patlayan iletişim cihazlarının önceden patlayıcılarla donatıldığını ve patlatılan cihazın ağırlığının 20 gram patlayıcı maddeyi geçmediğini açıkladı. 

Kaynak, bombalanan iletişim cihazlarının 5 ay önce ithal edildiğini belirterek, patlayıcının nasıl etkinleştirileceğine ilişkin bir grup hipotezin şu anda araştırıldığını kaydetti.

"Çağrı cihazı" sivillerin, sağlık çalışanlarının ve diğer kişilerin kurumlar içerisinde veya çeşitli grup ve sistemler içerisinde iletişim kurmak için kullandıkları, şarj edilebilir pillerle çalışan, yazılı mesaj, iletişim, ses ve ışık sinyallerini alan küçük, taşınabilir kablosuz elektronik iletişim cihazıdır. 

İbranice internet sitesine göre: "Operasyon, Hizbullah'ın askeri komuta ve kontrol sisteminin büyük bir kısmının etkisiz hale getirilmesine yol açtı."

İsrailli yetkililerin, "Şu anda kuzey sınırında büyük bir gerilimin tırmanması ihtimali yüksek ve İsrail ordusu, Hizbullah'ın geniş çaplı bir tepkisi beklentisiyle yüksek alarma geçmiş durumda" şeklindeki sözleri aktarıldı.

Walla ayrıca "ayrıntılara aşina" isimsiz bir İsrailli kaynağın sözlerini aktardı: "Çağrı cihazı radyolarını patlatma operasyonu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun üst düzey bakanlar ve başkanlarla yürüttüğü bir dizi güvenlik istişaresinin parçası olarak hafta başında onaylandı." 

Operasyon, ABD elçisi Amos Hochstein'ın İsrail ziyaretinden bir günden az bir süre sonra gerçekleşti; bu ziyarette Netanyahu, Lübnan'da herhangi bir büyük gerilimin sonuçları konusunda uyardı.

Başka bir İsrailli yetkili internet sitesine verdiği demeçte, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Salı günü Lübnan'daki durumu görüşmek üzere Tel Aviv'deki Kirya'daki (Savunma Bakanlığı'nın merkezi) delikte (yer altı müstahkem odası) birkaç saat geçirdiğini söyledi.

İnternet sitesinde, İsrail'in "bir yandan Hizbullah'a karşı savaşta yeni bir aşama açmak, diğer yandan da savaşı topyekûn savaş eşiğinde tutmak amacıyla bu operasyonu gerçekleştirdiği" belirtildi.

Kaynak, operasyonun "Hizbullah'ın güvenliğini istikrarsızlaştırmayı ve örgütün saflarında tamamen İsrail istihbarat servislerinin sızdığı hissini yaratmayı amaçladığını" belirtti.

Kaynak, İsrail istihbarat servislerinin operasyon öncesinde Hizbullah'ın İsrail'e karşı büyük bir karşı saldırıyla karşılık verebileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 18.9.2024 09:46

İLGİLİ HABERLER