MOSTAR KÖPRÜSÜ AÇILDI
MOSTAR - Bosna Hersek'te yaşanan iç savaş sırasında yıkılan ve birçok ülkenin katkılarıyla yeniden inşa edilen tarihi Mostar Köprüsü törenle açıldı.
Törene, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Mehmet Aydın, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da katıldı.
Atalay, törende yaptığı konuşmada, Dayton Barış Anlaşması sonrasında köprünün yeniden inşası için çok sayıda uluslararası kuruluş ve ülkenin çaba gösterdiğini kaydetti. Atalay, şunları söyledi:
''Bir Alman yazarın söylediği gibi köprünün ana unsuru olan kemer, dayanılıklığı kadar uzlaşma ve dayanışmanın da sembolüdür. Bu yapılar baskı altında kırılmaya daha elverişlidir. Buna karşılık köprü kemeri her bir taşın birbirine yaslanırken diğerine gücünü vermesi nedeniyle dayanıklıdır. Bosna Hersek halkının da aynı bu köprünün kemeri gibi birbirinden destek alarak geleceklerini şekillendireceklerine inanıyorum.''
Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Süleyman Tihiç'in ev sahipliği yaptığı törene, İngiltere Prensi Charles, UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura'nın da aralarında bulunduğu Mostar Köprüsü'nün yapımında katkıda bulunan ülkelerin başbakan ve bakanları katıldı.
Konuşmaların ardından, Mostar Köprüsü'nün yapımına katkıda bulunan ülkelerin başbakanları ve bakanları Mostar Köprüsü üzerinde aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafında, Türkiye'yi temsilen Devlet Bakanı Beşir Atalay yer aldı.
Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1566 yılında Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından yapılan tarihi Mostar Köprüsü, Bosna Hersek'te yaşanan savaş sonrasında 9 Kasım 1993 tarihinde Hırvat topçularının ateşiyle yıkıldı.
Mostar Köprüsü, Birleşmiş Milletler, UNESCO, Dünya Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Türkiye, Hırvatistan, Fransa, İtalya ve Hollanda'nın katkılarıyla ERBU adlı Türk firmasınca 28 ayda aslına uygun olarak inşa edildi. 2.7 milyon euroya mal olan köprünün inşaatında 75 Türk mühendis ve işçisi çalıştı.