KAYNAK : Haber Vitrini
Egebank'ın içini boşalttığı iddiasıyla 4 bin 375 yıl hapsi istemiyle yargılanırken sürpriz bir şekilde tahliye edilen Murat Demirel, özgürlüğün tadını çıkarıyor. Demirel, önceki akşam Kartal Cezaevi'nden çıktıktan sonra eşi Ayşenur Esenler ile birlikte Ortaköy Portakal Yokuşu Enver Paşa Korusu'ndaki evine kapandı. Demirel, kapıda gün boyu kendisini bekleyen gazetecilere, 'Yahya Murat 15 gün iptal. Kesinlikle dışarı çıkmayacak. Sizleri çok seviyor' mesajı gönderdi.
Hizmetçiler alışveriş yaptı
Yahya Murat Demirel'in hizmetçileri, dün sabah erken saatte, Ortaköy'deki bir markete giderek alış veriş yaptılar. Hizmetçiler, eve 10 poşet gıda maddesi aldılar.
Demirel, kendisiyle görüşme talebinde bulunan gazetecilerin röportaj isteklerine olumsuz yanıt verdi. Gazetecilerin ısrarla evin önünde beklemesinden rahatsız olan Demirel, basın mensuplarına korumaları aracılığıyla, çay, pasta ve kurabiye gönderdi.
Öte yandan kamuoyunda sürpriz olarak nitelendiren tahliye, yargı çevresini şaşırtmadı.
Demirel'in en fazla 36 yıl hapse mahkum edileceğini hatırlatan hukukçular, insanların binlerce yıl hapiste tutulamayacağına dikkat çektiler.
'Tutuklu kalması haksızlık olurdu'
Egebank'ın eski avukatı Mehmet Tural, 'Bütün banka patronları tek tek serbest kaldı. Bu kadar yolsuzlukları siyasilere gitmesinin önünü kesen sistemde, Yahya Murat Demirel'in hala tutuklu kalması haksızlıktı' dedi.
Etibank'ın içini boşaltmakla suçlanan Demirel, 'Banka aracı kılınarak nitelikli dolandırıcılık', 'Bankalar Yasası'na muhalefet', 'Çete kurmak', 'Cebir ve şiddet kullanmak' gibi suçlardan toplam 4 bin 735 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.
Ateş düştüğü yeri yakar
Öte yandan Murat Demirel'in tahliyesi, amcası 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i de sevindirdi. Yeğeni Murat Demirel'e destek çıkan Demirel, 'Ateş düştüğü yakar. Aile olarak çok sevindik gayet tabii' dedi.
80 klasör yarım saatte incelenmiş
Egebank'ın eski avukatı Mehmet Tural, konuyu hiç bilmeyen üst mahkemenin, 80 klasörü yarım saatte inceleyerek karar vermesinin düşündürücü olduğunu söyledi. Davadaki iddiaların büyük bölümünün sahibi olan sahibi olan Tural şunları söyledi:
'Bir İran atasözü var. İmam demiş ki 'Ben ölüyü yıkadım, cennete mi cehenneme mi gideceğine karışmam' demiş. İki yıldır 80 klasörü inceleyen 1 No'lu DGM ve İstanbul 1. Ağır Ceza, bir türlü kararını veremiyor. Demirel'in avukatları, üst mahkemeye itiraz ediyor. Konuyu hiç bilmeyen 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 80 klasörü yarım saatte inceliyor ve tahliye kararını veriyor. Söyleyecek hiçbir sözüm yok.'
Savcı Ercan Cengiz ise 'Ben uygulayıcıyım. Yasa onu öngörüyordu, iddianameye koymak zorundaydım' diye konuştu.
Tutuklama yasal değil
Ordinaryüs Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, Murat Demirel'in tahliyesi farklı bir yorum getirdi. Dönmezer, kaçma ve delilleri karartma ihtimali olmayan bir sanığın tutuklanmasının yasal olmadığını öne sürdü. Dönmezer, şöyle devam etti:
'Bizim yasalarımızda bir suçtan dolayı tutuklama mecburiyeti yok. Ama toplumumuzda herkes tutuklamaya alışmış. Tutuklama bir tedbirdir. Doğru dürüst ikamet sahibi olan, yurtdışına kaçma ve delilleri karartma ihtimali olmayan bir sanık için tutuklama yasal değildir. Gereği varsa uygulanır. Hukukta esas kural mahkum edilinceye kadar bir sanığın masum olduğudur. Ama tutuklama olunca insanlara, mahkum olmuş gözüyle bakılıyor.'
(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:08