NAZİ ÖLÜM KAMPININ KURTARILMASININ YILDÖNÜMÜ...
|
Törene kamptan kurtulan yaklaşık iki bin kişi ile 38 ülkenin liderleri katıldı.
İsrail ve Almanya liderlerinin yanı sıra, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin de törende yer aldı.
ABD ise Başkan yardımcısı Dick Cheney tarafından temsil edildi.
Bu tören, 1940 - 1945 yılları arasında Nazi yönetimince öldürülenleri anmak için dünyanın dört bir yanında, düzenlenen etkinliklerin son ayağını oluşturuyordu.
Bu törenden önce Krakov kentinde, kampı kurtaran eski Sovyet askerlerinin katıldığı bir törende konuşan Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, hiçkimsenin Yahudi düşmanlığına kayıtsız kalma hakkı olmadığını söyledi.
Putin, "Faşizmle mücadelede tüm ülkelerden daha fazla çaba harcayan Rusya'da Yahudi düşmanlığının canlanması üzücüdür" dedi.
Auschwitz'te ölen bir milyon kişiden çoğu Orta Avrupalı Yahudilerdi. Ancak çingeneler, eşcinseller, özürlülüler, Polonyalı ve Sovyet savaş esirleri de Yahudilerle birlikte bu kamplara götürüldü.
Ölüm makinası
Auschwitz, başlangıçta, Naziler'in Sovyet savaş esirlerini barındırmak için hazırladığı pek çok kamptan biriydi.
|
Nazi Almanyası Hitler'in, Avrupa'nın tüm Yahudilerini doğuya sürme politikasını sürdürdükçe, Auschwitz, 40 küçük kampı bünyesinde barındıran dev bir çalışma kampına dönüştü.
Soykırımın en zalim şekilde yaşandığı dönemde, bu kampa günde 12 bin Yahudi getiriliyordu. Yahudiler'in yakıldığı krematoryumlar, gaz odaları Birkenau'da kurulmuştu.
"Yaşamasına gerek olmadığı" söylenen bir milyondan fazla kişi gaz odalarında can verdi.
Auschwitz'de düzenlenecek törende soykırımda ölenler anısına mumlar yakılacak.
Politikacılar 'Auschwitz ve soykırım' konusunda eğitim verecek bir merkezin kuruluş anlaşmasına da imza koyacak.
Alman Parlamentosu da bugün soykırımı anmak için bir tören düzenliyor. İsrail'de de anma etkinlikleri yapılacak.