UĞUR ALICI
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, hiç bir siyasi beklentisinin olmadığını söyledi.
Başesgioğlu, katıldığı ''İş Yasası Nasıl Olmalı'' konulu sempozyumda konuştuğu esnada sendika temsilcilerinin nemalar ve işçi ikramiyeleriyle ilgili laf atmalarına sinirlendi. Başesgioğlu, ''Tek taraflı olarak meseleleri çözemeyiz. Tartışma ortamında yönetmek istemiyorum. Ben sizin burda gönlünüzü hoş etmek için çok tatlı sözler söylerim. Ben siyasetin sonuna gelmiş bir adamım. Hiçbir siyasi beklentim yok. Benim size söyleyecek tek şey gerçek olacaktır'' diyerek karşılık verdi.
Türkiye Yol İş Sendikası'nın organize ettiği ''İş Yasası Nasıl Olmalı'' konulu sempozyuma Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da katıldı. Görüşülmekte olan İş Güvencesi Yasa Tasarısı'yla ilgili olarak Başesgioğlu, amaçlarının ülkede çalışma barışının, üretimin artırılması ve rekabet ortamının sağlanması olduğunu söyledi. Dünyadaki gelişmeler ölçüsünde çalışma hayatının çağdaş bir iş yasasına ihtiyacı olduğunu kaydeden Başeskioğlu, bu konuda uluslararası sözleşmelere sadık kalınacağını belirtti. Başesgioğlu, ''Bizim yol haritalarımız var bu doğrultuda tazlak hazırlanıyor'' dedi. Başesgioğlu, iş yasasıyla ilgili olarak, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin bütün görüşlerine açık olduğunu ve bu yönde getirilecek yasa taslağını aynen bakanlık olarak Bakanlar Kurulu'na sunacağını kaydetti. Başesgioğlu, ''Sizin anlaştığınız her taslağı bakanlık tasarısı olarak sunmaya hazırım. 15 Şubat'a kadar sizin üzerinizde anlaştığınız tasarıyı bakanlık taslağını bakanlar kuruluna götürmeye hazırım'' diye konuştu.
''İŞ GÜVENCESİ YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRECEK''
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sempozyumda, 'İş Güvencesi Yasası'na da değindi. Başesgioğlu, yasanın 15 Mart'ta yürürlüğe gireceğini bir kez daha vurguladı. İş Güvencesi Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından uygulama alında bakanlık olarak takipçisi olacaklarını Başesgioğlu, ''Yasanın artılarını ve eksikliklerini göreceğiz'' dedi. Sendikaların günümüz şartlarında çok deneyim ve bilgi birikimi olduğunu söyleyen Başesgioğlu, ayrıca sendikaların uluslararası gelişmelerden ve kendilerini yenileme ve örgüsel açıdan gelişmesi gerektiğini söyledi.
NEMALAR KONUSU BAKANI KIZDIRDI
Bakan Başesgioğlu, iş güvencesi ve iş yasanın nasıl olması gerektiği konusundaki görüşlerini açıkladığı konuşmasını, daha önceki konuşmacıların değindiği nemalar konusuna getirdi. Daha önceki dönemlerde uzun vadeli planların yapılmayışı, günü kurtarıcı tarzda planların yapılmasının sonucu olarak bu günlere gelindiğini anlatan Başesgioğlu, kendisinin siyasi enkaz edebiyatı yapmak istemediğini söyledi. Başesgioğlu, nemalar ve ikramiyeler konusunda ''Elimiz açık olsun ama bir gerçek var. Bu gerçeği herkesin görsün'' demesi üzerine salondan sesler yükselmeye başladı. Bunun üzerine Bakan Başesgioğlu, sinirlenerek şöyle konuştu: ''Ben görüşlerimi ifade ediyorum. Ben burada hiç teşekkür almadım. İşçi emeklilerine ve memura en geniş manada onların beklemediği manada bir zam yaptım. Burada bir teşekkür olmadı. Hiç önemli değil. Ben bunu teşekkür için yapmıyorum. Ama bu ülkede gerçekleri herkesin bilmesini istiyorum. Bu ülke hepimizin. Tek taraflı bakarak meseleleri çözemeyiz. Tartışma ortamına yönetmek istemiyorum. Ben sizin burda gönlünüzü hoş etmek için çok tatlı sözler söylerim. Ben siyasetin sonuna gelmiş bir adamım. Hiçbir siyasi beklentim yok. benim size bu süreçte söyleyecek tek şey var gerçekler olacak''.
İŞÇİYİ KORUYUCU BİR İŞ KANUNU İSTİYORUZ
Sempozyuma katılan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, yeni iş kanunu tasarısının, çalışanlar açısından önemli sakıncaların bulunduğunu anlattı. Kılıç, yeni iş yasası tasarısının, kıdem tazminatı, çağrı üzerine çalışma, ödünç iş ilişkisi, haftalık çalışma sürelerinin günlere göre dağılı ve benzeri işçi karşıtı konularda sakıncaların bulunduğuna işaret etti. Kılıç, iş hukukunu temel felsefesine değinerek, yeni iş kanununda, iktisaden güçsüzün güçlüye karşı korunması gerektiğini söyledi. Kılıç, bu anlayışın yeni İş Kanunu Tasarısında bulunmadığını öne sürdü. Kılıç, konuşmasını ve çıkarılacak olan iş yasasının işçiyi koruyucu felsefesinin hakim olduğu bir iş kanunu istediklerini belirtti.
Sempozyuma katılan ve bir konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili ve Türk-İş eski Genel Başkanı Bayram Meral de hükümete seslenerek, işçinin geçmişte çok fedakarlıkta bulunduğunu, her krizde işçiden fedekarlıkta bulunması istenildiğini ve işverenlerin kriz dönemlerinde ise bütün yatırımlarını yabancı ülkelere götürdüklerini anlattı. Meral, ''İşçinin başına vur, ekmeğini elinden al yaparsanız çok yanlış yaparsınız. Ağır Bedel ödersiniz'' değerlendirmesini yaptı. Meral yeni iş yasasıyla ilgili olarak da, ''Üretimi artırıcı, güven verici ve yarın çıkışım verilir mi verilmez mi diye düşünmeyen işçileri koruyan bir yasa çıkmalı'' diyerek düşünceleri açıkladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:14