Dünya
  • 14.7.2024 14:38

Netanyahu ateşkesten yine vazgeçti, esir aileleri ayaklandı

Netanyahu, Gazze'deki büyük ateşkes anlaşmasından 'geri adım attı'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tutum değişikliği, harap olmuş Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varma çabalarını tehdit edebilir.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'de ateşkes sağlanmasını amaçlayan görüşmelerde önemli bir tavizden geri adım attığı bildirildi.

ABD'li televizyon kanalı CNN , bir İsrailli kaynağın, Netanyahu'nun ateşkes sağlandığında 'silahlı adamların' Şeridin kuzeyine geri dönmesinin engellenmesi konusunda ısrar ettiğini aktardı .

CNN'in kaynağına göre, İsrail daha önce Filistinlilere Gazze'nin kuzeyine tam erişim hakkı tanınacağını söylemişti, ancak Netanyahu bu hafta müzakerecilere yeni talebini iletmeleri talimatını verdi .

Bu tutum değişikliği, Gazze'de tutulan İsrailliler ile İsrail'de tutulan Filistinlilerin takasını da içeren bir anlaşmaya varma çabalarını tehdit edebilir.

İsrail haber sitesi Walla, Netanyahu'nun müzakerelere katılan üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayanarak benzer bir talepte bulunduğunu bildirdi.

Ancak Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "İsmi açıklanmayan bir kaynağın ilke ekleme iddiası asılsız ve mesnetsizdir" denildi.

Netanyahu'nun ofisi, esirlerin geri dönüşüne ilişkin genel çerçeveye uygun olarak "kesin duruşunu" "koruduğunu ve korumaya devam ettiğini" belirtti.

"Hamas genel hatları değiştirmeye çalışıyor ve başbakan onların etkisine karşı çıkıyor" iddiasında bulunuldu.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, İsrail'de başbakanın bir anlaşmanın "sonucunu engellemeye çalıştığı" yönünde "endişeler" olduğunu bildirdi.

Bu durum, kendisi ile İsrail'in Mossad ve Şin Bet istihbarat örgütlerinin başkanları David Barnea ve Ronen Bar arasında, önerilen anlaşmanın bazı hükümleri konusunda yaşanan "anlaşmazlıkların" ardından geldi.

Esir aileleri Netanyahu'nun müzakereleri engelleme planlarını eleştirdi

Bir esirin annesi, Netanyahu'yu yeni talepler ve değişiklikler getirerek anlaşmayı sabote etmekle suçladı.

Haaretz gazetesinin Cumartesi günkü haberine göre, İsrailli esirlerin aileleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun olası bir ateşkesi ve döviz anlaşmasını engelleme planlarını protesto etmek için binlerce kişiyle birlikte işgal altındaki Kudüs'e doğru yürüdü.

Gazetenin haberine göre, Tel Aviv'den başlayan yürüyüş dördüncü gününe girerken, protestocuların akşam saatlerinde işgal altındaki Kudüs'e ulaşarak Netanyahu'nun ofisinin önünde miting düzenlemeyi hedeflediği bildirildi.

Haaretz , esir annesi Einav Zangauker'in Netanyahu'yu yeni talepler ve değişiklikler getirerek anlaşmayı sabote etmekle suçladığını aktardı.

Zangauker, "Tüm kişisel ve siyasi kaygıların bir kenara bırakılması ve rehinelerin evlerine dönmesi" çağrısında bulunarak, tüm İsraillilerin yürüyüşe destek vermesi çağrısı yaptı.

Güncellenme Tarihi : 14.7.2024 14:42

İLGİLİ HABERLER