Gündem
  • 26.9.2024 13:33

Netanyahu çıldırdı.. Lübnan'la ateşkes yok tam güçle vuracağız

İsrailli politikacılar ateşkes görüşmelerine öfkelendi

Sağcı İsrailli bakanlar, ABD'nin Lübnan'da haftalarca sürecek bir ateşkes için çabaladığı yönündeki haberlere ve kendi başbakanlarının sessizliğine tepki gösterdi.

Çarşamba günü Lübnan'a karadan müdahale tehdidi şimdiye kadarki en açık şekilde ortaya çıktı . İsrail ordusunun Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, kuzeydeki birliklere Lübnan'daki hava saldırılarının "olası girişiniz için zemini hazırlamak ve Hizbullah'ı aşağılamaya devam etmek" amacıyla yapıldığını söyledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu, CNN ve diğer kanallarda yer alan ateşkes haberlerine ilişkin yorum yapmadı.

Ancak, dünya liderlerinin bir araya gelerek müzakereler için bir forum oluşturabileceği New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşmak üzere gittiği sırada, bu iddiaları reddetmemesi dikkat çekici.

İşte bazı bakanların yanıtları:

• Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich , "Düşmana, aldığı ağır darbelerden sonra toparlanma ve 21 gün sonra savaşın devamı için yeniden örgütlenme fırsatı verilmemeli" dedi.

• Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Yahudi Gücü partisi, bugün "acil bir toplantı" düzenleyeceğini söyledi; bu, Netanyahu'nun kırılgan iktidar koalisyonuna yönelik örtülü bir tehdit.

• Bakan Orit Strock , "Ateşkes için ahlaki bir zorunluluk yok. 21 gün boyunca değil. Ve 21 saat boyunca da değil." uyarısında bulundu.

• Muhalefet lideri Yair Lapid bile daha kısa bir ateşkesin mantıklı olabileceğini söylerken, "Hizbullah'ı kuzey sınırımızdan çıkarmayı içermeyen hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğiz" dedi.

• Netanyahu'nun Likud partisinden Kültür Bakanı Miki Zohar , ateşkesin "ciddi bir hata" olabileceğini söyledi.

 

Netanyahu, Lübnan'da ateşkes yapılacağı yönündeki haberleri yalanladı ve İsrail ordusuna "tam güçle" savaşmasını söyledi..

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Lübnan'da yakın bir zamanda ateşkes olabileceğine dair medya haberlerinin "yanlış" olduğunu ve İsrail ordusuna "tam güçle" savaşmaya devam etmesi talimatını verdiğini söyledi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, ABD ve Fransa'nın ateşkes önerisine yanıt verilmediği belirtildi.

"Ateşkes haberi yanlıştır. Bu, başbakanın yanıt bile vermediği bir Amerikan-Fransız önerisidir" ifadeleri yer aldı.


“Kuzeydeki çatışmaları hafifletme yönündeki sözde direktif hakkındaki haberler de gerçeğin tam tersidir. Başbakan (İsrail Savunma Kuvvetleri'ne) çatışmaya tam güçle ve kendisine sunulan planlara göre devam etmesi talimatını verdi.”

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Kuzeyde ateşkes olmayacak" ve İsrail'in "zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmesine kadar tüm gücümüzle" Hizbullah'la savaşmaya devam edeceğini söyledi.

Bağlam: Netanyahu'nun açıklaması, ABD'nin Lübnan'da haftalarca sürecek bir ateşkes için baskı yaptığına dair haberlere sağcı İsrailli bakanların tepki göstermesinin ardından geldi.

CNN'e konuşan bir İsrailli yetkili, Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a gitmesinin başlıca motivasyonunun Hizbullah ile olası geçici ateşkes görüşmeleri olduğunu söylemişti .

Güncellenme Tarihi : 26.9.2024 13:39

İLGİLİ HABERLER