Gündem
  • 3.6.2024 19:55

Netanyahu : Esirler bırakılırsa 42 gün savaşı bırakırız sonra kaldığımız yerden devam ederiz

Netanyahu, İsrail'in savaş hedeflerine ulaşılıncaya kadar Gazze'de ateşkes olmayacağını söyleyerek Biden'ın barış teklifiyle ilgili soruları gündeme getirdi..

Netanyahu: 42 gün ara verebiliriz ancak savaşı durduramayız..
Bakanlarının istifa resti çektiği Netanyahu, bugün yaptığı açıklamada "Esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verebiliriz, ama savaşı durduramayız." ifadelerini kullandı. İsrail Miras Bakanı Amihay Eliyahu ateşkese karşı çıkan son bakan oldu ve "Zafere giden tek bir yol var: Hamas'ın yok edilmesi ve Gazze Şeridi'nin işgali” açıklamasında bulundu.

İsrail hükümet sözcüsü David Mencer bugün yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan ateşkes planını “kısmi” bir taslak olarak gördüğünü açıkladı. Mencer İsrail'in rehinelerin iadesi amacı ile savaşı bir süre durduracağını, ardından da Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine nasıl ulaşılacağını yeniden masaya yatıracağını söyledi. İsrail hükümetinden yapılan başka bir açıklamada ise "Koşullarımız yerine getirilmeden ateşkesi kabul ettiğimiz yönündeki iddialar doğru değildir” denildi.

İsrail basınında yer alan haberlerde de Netanyahu'nun ateşkes fikrine karşı çıktığı belirtiliyor. Netanyahu Knesset komitesindeki ilk açıklamasında Biden'ın planında boşluklar olduğunu öne sürdü ve "Esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verebiliriz, ama savaşı durduramayız." dedi.

İsrailli bakandan işgal çağrısı

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'den sonra Miras Bakanı Amihay Eliyahu da ateşkes anlaşmasına karşı çıktı.“Zafere giden tek bir yol var: Hamas'ın yok edilmesi ve Gazze Şeridi'nin işgali” diyen bakan hükümete işgal çağrısında bulundu.

Kabinesinin aşırı sağcı üyelerinin yoğun eleştirilerine maruz kalan Başbakan Netanyahu'nun Biden'ın önerdiği ateşkes planına devam edip etmeyeceği belirsiz.Siyasi analist Dahlia Scheindlin'e göre bu sağcı üyeler ateşkes nedeni ile istifalarını verip hükümetten çekilseler bile Netanyahu'nun anlaşmayı desteklemeye istekli muhalefet partilerinden destek alabilmesi mümkün.

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid bugün Netanayhu'yu yakın zamanda açıklanan ateşkes planını kabul etmeye çağırdı ve hükümete “siyasi güvenlik ağı” sözü verdi.

Netanyahu'ya yönelik iç baskı artıyor

Netanyahu, hem muhalefet liderlerinden ateşkes anlaşmasının masaya yatırılması yönünde hem de kendi partisi içindeki bakanlardan İsrail'in orijinal savaş hedeflerinden geri adım atmaması yönünde iç baskıyla karşı karşıya. Bu arada rehin tutulan İsraillilerin aileleri ona teklifi kabul etmesi yönünde baskı yapıyor.

Protestocular Cumartesi günü İsrail'in birçok şehrinde sokaklara çıkarak Netanyahu'nun istifasını ve erken seçim yapılmasını talep etti.

Ayrıca Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail hükümetinin Biden'ın sunduğu son öneriyi kabul etmesini talep ettiler.

Gazze'de tutulan rehinelerin aileleri Tel Aviv, Caesaria, Hayfa, Herzeliya, Kfar Saba'daki protestolara katıldı.

Tel Aviv'deki Rehine Meydanı'nda protestocular hâlâ Hamas'ın esaretinde olan 125 rehinenin isimlerini seslendi.

Tel Aviv'de bir kadın hoparlörden "Bu anlaşmayı yayınlamaya başlayın ki hareketlensin... Çalışmaya başlayın, oyunculuğa başlayın" diye bağırdı.

Caesarea'da protestocular Netanyahu'ya Biden'ın sunduğu rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını kabul etmesi çağrısında bulundu.

İnsanlar, "Tüm rehineler iade edilene kadar zafer yoktur" diye slogan attı.

Güncellenme Tarihi : 3.6.2024 20:08

İLGİLİ HABERLER