Gündem
  • 15.10.2024 08:54

Netanyahu İran'da vurmayacağı hedefleri Amerika'ya bildirdi

Rapor: Netanyahu ABD'ye İsrail'in nükleer ve petrol tesislerine saldırmayacağını söyledi

Washington Post'ta yer alan bir habere göre başbakan, Biden yönetimine, İsrail'in Ayetullah rejimine yanıt kapsamında İran'daki nükleer ve petrol tesislerine saldırmayacağını ve Stratejik başka noktalarını vurarak İran'ın askeri tesislerini vurmanın "acısını çekeceğini" söyledi. 
Netanyahu'nun Ofisi: "Nihai kararları ulusal çıkarlarımıza göre vereceğiz"

Netanyahu, Biden yönetimine İsrail'in Ayetullah rejimine yanıt kapsamında İran'daki nükleer ve petrol tesislerine saldırmayacağını söyledi.
Bu bilgi (Pazartesi) American Washington Post'ta ayrıntılara aşina iki kaynak tarafından bildirildi. 
Rapora göre Netanyahu, bölgesel gerilimi ve İslam Cumhuriyeti'ne karşı geniş çaplı bir savaşı önleyecek daha sınırlı bir tepkinin parçası olarak "İran'ın askeri tesislerini vurmaya hazır" olduğunu söyledi.

Kaynaklardan biri, İsrail'in misilleme eyleminin "ABD seçimlerine siyasi müdahalenin ortaya çıkmasını önlemek" için ayarlanacağını iddia etti ve şunları ekledi: "Netanyahu, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının boyutunun başkanlık yarışını yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğunu anlıyor" Ayrıca üst düzey bir Amerikalı, Netanyahu'nun Amerikan yönetimiyle yaptığı görüşmelerde eskisine göre "daha ılımlı bir yerde" olduğunu eklerken, konuya aşina iki kaynak bunun sebebinin; Biden'ın İran'ın İsrail saldırısına misilleme hazırlığı kapsamında İsrail'e THAAD füze bataryası .ve Amerikan askeri gönderme kararı olduğunu iddia etti. 

Bu akşamın erken saatlerinde, Tel Aviv'de Başbakan Netanyahu ve bakanların katılımıyla İran'a yönelik saldırı planına ilişkin sınırlı bir görüşme yapılmış, ancak son kabine görüşmesinde onaylanmamıştı. Başbakanlık, rapora şu yanıtı verdi: "Amerikan yönetiminin görüşlerini dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı İsrail'in ulusal çıkarlarına göre vereceğiz."

Arap kaynaklar dün gece, İran'da İsrail'in füze saldırısına tepkisinin bu hafta , önümüzdeki saatlerde veya günlerde geleceğini tahmin ettiklerini ve Devrim Muhafızlarının herhangi bir senaryoya karşı yüksek alarma geçirildiğini söyledi. İran rejimi ABD'ye karşı diplomatik çabalarını yoğunlaştırıyor ve İsrail'e tepkisini yumuşatması için baskı yapıyor.

Yom Kippur'da İsrail'in İran'a yönelik genel saldırı planları, tatil boyunca her düzeyde yapılan görüşmelerin ardından ABD'ye iletildi; buna Savunma Bakanı Yoav Galant ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin arasında yapılan bir telefon görüşmesi de dahildi. NBC'ye İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırma niyetinde olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını söyledi.

Ayrıca İran'ın İsrail'in tepkisini yumuşatmak için ABD'yi etkilemek amacıyla Körfez ülkelerine yöneldiği yönündeki haberlerin gölgesinde, "A-Sharq Al-Awast"ta Tahran'ın İsrail'e dolaylı bir mesaj gönderdiği bildirildi. İran'daki kaynaklara göre, nükleer ve petrol tesislerine saldırı şeklinde "kırmızı çizgiler aşılırsa İran karşılık vermek zorunda kalacak".

Başbakan Netanyahu, Çarşamba günü Başkan Biden ve yardımcısı Harris ile yaklaşık yarım saat görüştü ve görüşme sırasında İran'ın İsrail'e yönelik balistik füze saldırısına karşı misilleme eylemini ele aldılar. Amerikan yönetiminin İsrail'e mesajı şuydu: "İsrail'e saldırmayın." Yanıtın bir



 


 


 

Güncellenme Tarihi : 15.10.2024 09:25

İLGİLİ HABERLER