Gündem
  • 26.10.2024 07:37

Netanyahu saldırıyı Kirya üssünden takip etti

Netanyahu'nun ofisi, İran'daki saldırı sırasında Kirya askeri üssünde olduğunu söyledi..

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'daki saldırı sırasında yerel saatle cumartesi sabahı Tel Aviv'deki Kirya askeri üssündeki bir sığınaktaydı.

Netanyahu'nun ofisinden paylaşılan görüntüde, Netanyahu'nun İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer askeri yetkililerle birlikte oturduğu görülüyor.

ABD, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına katılmayacağını söylüyor

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail ordusunun İran'a yönelik operasyonlarına katılmayacağını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean Savett yaptığı açıklamada, "İsrail'in, kendini savunma egzersizi olarak ve İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e yönelik balistik füze saldırısına yanıt olarak İran'daki askeri hedeflere yönelik hedefli saldırılar düzenlediğini anlıyoruz. Operasyonları hakkında daha fazla bilgi için sizi İsrail hükümetine yönlendireceğiz" dedi.

Bildiriye yakın bir kaynağa göre, İsrail, saldırılar öncesinde Beyaz Saray'a bilgi verdi.

Başkan Joe Biden şu anda Delaware, Wilmington'da ve danışmanları şu anda Durum Odası'nda toplanmayı planlamıyor. Ancak Beyaz Saray yetkilisi, başkana saldırılar hakkında brifing verildiğini ve gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, X'e yönelik hamleleri duyururken, eylemi "İran'daki askeri hedeflere yönelik kesin saldırılar" olarak niteledi, ancak hangi belirli noktaların hedef alındığı henüz netlik kazanmadı.

Kısa bir geçmiş: Görüşmelere yakın bir kaynağa göre, son haftalarda üst düzey ABD yetkilileri, İsrail'in tepkisinin hem niteliği hem de hedef alınan bölgeler açısından aşırı derecede tırmandırıcı olmaması veya küresel ekonomiyi etkilememesi gerektiği yönündeki görüşlerini açıkça dile getirdiler.

Biden ve üst düzey ulusal güvenlik danışmanları, bir dizi düzenli görüşmede, İran'ın nükleer tesislerine veya petrol rezervlerine saldırıları desteklemediklerini açıkça belirttiler. Yetkililer, diğer petrol üreticilerinin İran'ın ürettiği günlük yaklaşık 1 milyon varili kolayca telafi edebileceğine inanırken, piyasanın böyle bir saldırıyı nasıl yorumlayacağı ve ABD seçmenleri sandık başına gittiğinde dünya çapında enerji fiyatlarında bir artış olasılığı konusunda daha fazla endişe duyuyorlardı.

Kaynak CNN'e yaptığı açıklamada, petrol tesislerine yönelik bir saldırının piyasa fiyatlarını %4'ten fazla artırabileceği yönündeki en ufak bir imanın bile, "Psikoloji gerçeklikten daha önemli" olduğunu söyledi.

CNN, Biden yönetiminin içeride daha fazla provokasyon ve bunun sonuçları konusunda endişelerini dile getirmesinin ardından İsrailli yetkililerin ABD'ye, müdahalenin nükleer veya petrol tesislerini değil askeri varlıkları hedef alacağına dair güvence verdiğini bildirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 26.10.2024 07:40

İLGİLİ HABERLER