Gündem
  • 18.8.2024 21:56

Netanyahu'dan beklenmedik Türkiye sürprizi.. Yasağı kaldırdı

Netanyahu, Türkiye'nin Batı Şeria'ya ithalatını yasaklamaktan vazgeçti. İsrail çok şey kaybeder ve Ramallah'ın mallarına el koymak için hileye başvururdu.

İbranice internet sitesinde yayınlanan habere göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail'in yanı sıra Filistin Yönetimi topraklarını da kapsayacak şekilde Türk ithalatına kapsamlı bir yasak getirme niyetlerinden geri adım attı. (Yedioth Ahronoth , 16 Ağustos 2024 Cuma. )

İnternet sitesinde, kararın geri çekilmesinin, ülkenin binlerce ürün ithal etme ihtiyacı göz önüne alındığında, Türkiye'nin ithalatına yönelik kapsamlı yasağın İsrail ekonomisine vereceği zararın önlenmesi amacıyla geldiği belirtildi. 

İnternet sitesinde, Hazine Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin, Filistin Yönetimi'ne Türk ithalatının yasaklanması kararının İsrail ekonomisine Türkiye'den çok daha fazla zarar vereceğini ve bu adımın engellenmesi gerektiğini söylediği aktarıldı. 

İnternet sitesinde, Türkiye'den gelen ve Filistin Yönetimi topraklarına gönderildiği iddia edilen binlerce ürün ve malın, Türkiye'den yapılan ithalatın boykotuna rağmen İsrail'e ulaştığı belirtildi.

İsrail hükümetinin , Türkiye'den İsrail'e mal ithalatını boykot etme ve Filistin Yönetimi'ne ithalatı da tamamen yasaklama  yönündeki önceki kararlarına ek kararları önümüzdeki Pazar günü onaylaması dikkat çekiciydi .

İsrail, Türkiye'nin geçen Mayıs ayında İsrail ile ticari ilişkileri durdurma kararının ardından Türk ithalatına yasak getirmişti.

Ancak Yedioth Ahronoth'a göre şu ana kadar Türkiye'nin İsrail'e mal ihracatı yasağına rağmen Filistin Yönetimi'ne ihracat devam etti ve bunların büyük bir kısmı dolaylı yollardan İsrail ekonomisine ulaştı. 

Türk ürünleri İsrail'e nasıl ulaştı?

Sitede, malların Filistin Yönetimi için belirlenen konşimento taşıyan gemilerle Türkiye'den ayrılırken, Filistin Yönetimi bölgelerindeki tüccarlar için belirlenen tüm konşimentoların, İsrail'deki ticari kuruluş için belirlenen konşimentolarla değiştirildiği belirtiliyor. 

Yedioth Ahronoth web sitesinde de belirtildiği gibi bu "numara" karşılığında, Filistin Yönetimi topraklarındaki tüccarlara ithalat değerinin %3 ila %5'i arasında değişen komisyonlar ödeniyor. 

Böylece, Türk ithalatı Filistin Yönetimi topraklarına ulaşmadı, bunun yerine doğrudan Aşdod ve Hayfa'daki İsrail limanlarına gitti. Yedioth Ahronoth web sitesi tarafından izlenen rakamlara göre, Türkiye'den hâlâ gelen ithalatın değerinin, geçen yıl yaklaşık 5 milyar dolar olan ithalatla karşılaştırıldığında, bu yıl yaklaşık 1,7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yedioth Ahronoth internet sitesi, geçtiğimiz haftalarda Türkiye'den Filistin Yönetimi'ne yapılan tüm ithalatın yasaklanmasını içeren kararın hazırlanmasına yönelik çalışmaların yapıldığını, ancak bir grup iş adamının Maliye ve Ekonomi Bakanlıklarına bu ithalatın derhal durdurulması için baskı yaptığını belirtiyor. Çünkü İsrail'in acilen İsrail ekonomisi için binlerce temel ürünün ithalatına ihtiyacı var.

Çarşamba günü Maliye Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkililer, Maliye Bakanı Smotrich'i kararı geri çekmeye ikna etmeyi başardı. 

Hemen hemen tüm hükümet üyelerinin Türkiye'den mal ithalatına genel boykot uygulama hamlesini desteklediğini ve Maliye Bakanlığı'nın baskısı altında genişlemenin iptal edilmesi kararının henüz kendilerine bildirilmediğini belirtmek gerekir. Türk mallarına uygulanan boykot iptal edildi.

Güncellenme Tarihi : 18.8.2024 22:00

İLGİLİ HABERLER