Gündem
  • 15.8.2024 22:23

New York Times belgelere ulaştı.. Netanyahu ateşkes yapmamak için çabalamış

Dünya, Doha'daki esir takası ve ateşkes müzakerelerini bekliyordu. Görüşmeler az önce başladı. Hamas'ın masaya oturmama kararı büyük yankı uyandırdı. New York Times'a göre, Hamas'ın bu kararının ardında bir kez daha Netanyahu vardı. Beyaz Saray, görüşmelerin yeni başladığını ve bugün bir sonuç çıkmasının beklenmediğini bildirdi; ABD, müzakerelerin yarın da devam edeceğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas'ı müzakereleri engellemekle suçladı. Ancak The New York Times Salı günü , belgelerin Netanyahu'nun son görüşmelerde esnek olmadığını ve taleplerine yeni koşullar eklediğini gösterdiğini bildirdi . 

Netanyahu, İsrail güvenlik teşkilatının üst düzey üyeleri, onu süreci kendisi yavaşlatmakla suçlarken bile, Netanyahu çıkmaza giren müzakerelerin tüm suçunu sürekli olarak Hamas'a yükledi.

Netanyahu, özelde, İsrail'in taleplerine yeni koşullar ekledi; kendi müzakerecilerinin bir anlaşmaya ekstra engeller getirdiğinden korktuğu eklemeler. 
The New York Times tarafından incelenen ve İsrail'in müzakere pozisyonlarını ayrıntılarıyla açıklayan yayınlanmamış belgelere göre, İsrail, Temmuz ayı sonlarında Amerikan, Mısır ve Katar arabulucularına, Mayıs ayı sonlarında yaptığı bir dizi ilkeye daha az esnek koşullar ekleyen yeni şartlar listesi iletti.

Ayrıca Hamas'ın temel konularda uzlaşmaya istekli olup olmadığı konusunda şüpheler ortaya çıktı ve grup, Temmuz ayında bazı daha küçük noktalardan vazgeçerken, süreç boyunca kendi kapsamlı revizyonlarını da talep etti. Salı günü, Hamas yetkilisi Ahmed Abdul Hadi, grubun Perşembe günü Doha veya Kahire'de gerçekleşecek yeni bir müzakere turuna katılmayacağını söyledi.

Ancak The Times tarafından incelenen belgeler, Netanyahu hükümetinin perde arkası manevralarının kapsamlı olduğunu açıkça ortaya koyuyor ve bu hafta başlaması planlanan görüşmelerde anlaşmaya varılmasının zor olabileceğini gösteriyor.

Diğer koşulların yanı sıra, 28 Temmuz'da Roma'da yapılacak zirveden kısa bir süre önce arabuluculara sunulan son belge, İsrail güçlerinin Gazze'nin güney sınırını kontrol altında tutması gerektiğini önerdi; bu ayrıntı, İsrail'in Mayıs ayındaki teklifinde yer almıyordu. Ayrıca, çatışmalar sona erdiğinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kuzey Gazze'deki evlerine dönmelerine izin verme konusunda daha az esneklik gösterdi.

Basına konuşma yetkileri olmadığı için isimlerini vermek istemeyen iki üst düzey yetkiliye göre, İsrail müzakere ekibinin bazı üyeleri, yeni eklemelerin anlaşmayı bozma riski taşıdığından korkuyor.

Times belgeleri inceledi ve İsrail yetkilileri ve müzakerelere katılan diğer taraflarla bunların gerçekliğini doğruladı.

İsrail ve Hamas aylardır Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda Gazze'deki çatışmaları durdurmak, savaşın başında Hamas tarafından ele geçirilen kalan rehineleri serbest bırakmak ve İsrail tarafından tutulan yüzlerce Filistinliyi serbest bırakmak için dolaylı müzakereler yürütüyor.

Hamas da uzlaşmazlığını kanıtlamış olsa da, Sayın Netanyahu'nun İsrailli eleştirmenleri, çıkmazdan kısmen başbakanı sorumlu tutuyor çünkü yeni şartları, bir anlaşmanın ulaşılabilir göründüğü bir zamanda görüşmeleri rayından çıkarma riski taşıyor. Bazıları, koalisyon hükümetinin istikrarını rehinelerin özgürlüğünden daha öncelikli tuttuğunu savunuyor: Parlamentodaki küçük çoğunluğu, hükümetine desteklerini ateşkesin önlenmesine bağlayan birkaç aşırı sağcı milletvekiline bağlı.
Bu makale için yaptığı açıklamada, belgelerin gerçekliğini tartışmayan Netanyahu'nun ofisi, yeni koşullar eklediğini reddetti ve başbakanın bunun yerine İsrail'in Mayıs teklifindeki belirsizlikleri açıklığa kavuşturmaya çalıştığını, böylece yürürlüğe girmesini kolaylaştırdığını söyledi.

"27 Temmuz mektubu yeni şartlar getirmiyor," dedi açıklamada. "Aksine, 27 Mayıs teklifinin uygulanmasına yardımcı olmak için temel açıklamalar içeriyor."

"Hamas, 27 Mayıs teklifinde 29 değişiklik talep eden taraftı, başbakan bunu yapmayı reddetti," diye ekledi açıklamada.

Açıklamada,  Netanyahu ve ofisinin son haftalardaki benzer yorumları yankılandı; Pazartesi günü, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın "bir rehine anlaşmasının önündeki tek engel olduğunu ve olmaya devam ettiğini" söyleyen bir açıklama yayınlandı.

Bay Netanyahu, 4 Ağustos'ta kabine bakanlarıyla yaptığı toplantıda, İsrail'in "taslağa tek bir talep bile eklemediğini" ve "düzinelerce değişiklik eklemeyi talep edenin Hamas olduğunu" söyledi.

Yine de, İsrail müzakere ekibi 27 Temmuz'da arabuluculara yazdığı bir mektupta, tam iki ay önce, 27 Mayıs'ta önerdiği bir anlaşmanın taslağına beş yeni nitelik ekledi.

En tartışmalı eklemelerden biri, İsrail'in Gazze ile Mısır arasındaki sınırı, Philadelphi Koridoru olarak bilinen bir alanı kontrol altında tutacağını belirten bir haritanın eklenmesiydi.

Bunun aksine, İsrail'in Mayıs ayındaki teklifi, birliklerin sınır bölgesini terk edeceğini önermişti. "Çekilme" sözü vermişti

 

 

Güncellenme Tarihi : 15.8.2024 22:44

İLGİLİ HABERLER