Gündem
  • 17.8.2024 17:06

New York Times : Gazze İsrail askeri yeteneklerini tüketti, HAMAS hala çok güçlü

New York Times , 14 Ağustos 2024 Çarşamba günü Amerikalı yetkililerin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonu sırasında sürekli ve yaygın bombardımanına rağmen Gazze'deki Hamas hareketini zayıflatma olasılıklarının önemli ölçüde azaldığını söylediğini aktardı . sivillere yönelik riskler

Amerikalı yetkililer, "İsrail'in Hamas'ı ciddi şekilde zayıflattığını ve İsrail askeri operasyonunun birçok açıdan Hamas'a, Ekim ayında savaş başladığında Amerikalı yetkililerin beklediğinden çok daha büyük zarar verdiğini ancak hareketi tamamen ortadan kaldıramayacağını" vurguladı. İsrail'in Gazze'de askeri düzeyde elinden gelen her şeyi başardığını vurguladı.

Her ne kadar işgal ordusu, Hamas hareketinin askeri kanadı olan El Kassam Tugayları'nın liderlerinin yarısını ortadan kaldırdığını iddia etse de, mevcut ve eski Amerikalı ve İsrailli yetkililere göre Tel Aviv, kalan en büyük hedeflere ulaşamadı. 7 Ekim'de yakalandıktan sonra Gazze Şeridi'nden "canlı ve ölü yaklaşık 115 İsrailli mahkumu geri getiriyor".


Amerikalı yetkililer, "İsrail güçlerinin çatışmada elde ettiği başarılara rağmen, çatışmanın ancak diplomatik olarak sona erebileceğini çünkü bunun mahkumları kurtarmanın tek yolu olduğunu söylediler" dedi.

Son değerlendirme, Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına varmak ve belki de İsrail'in İran destekli üst düzey vekil komutanlara yönelik son suikastlarına yanıt olarak İran ve müttefiklerinin misilleme saldırısını önlemek için bir dizi ABD yönetimi yetkilisinin bölge genelinde görevlendirilmesiyle birlikte geldi. ABD'li yetkililere göre.

Amerikan gazetesi, medyada İşgal Ordusu Bakanı Yoav Galant'ın kapalı bir toplantıda başbakanın Hamas'a karşı "tam zafer" hedefini sorguladığının bildirilmesinin ardından bu hafta Başbakan Benjamin Netanyahu hükümeti içinde patlak veren gerilimlerin yeniden açığa çıktığını vurguladı.

Gazete, "Amerikan yönetimi, Gallant'ın rehinelerin geri gönderilmesini öngören ateşkes anlaşmasının İsrail'in çıkarına olduğu yönündeki görüşüne katılıyor" açıklamasını yaptı.

Tünel ağı

Amerikalı analistlerin gözünde İsrail'in Refah'taki son askeri operasyonları daha çok "Hamas'ın son kalesini vurma" stratejisine benziyordu. İsrail, Hamas savaşçılarının olası yeniden gruplandırılmasına ilişkin istihbarat elde edince, İsrail Savunma Kuvvetleri onları takip etmek için harekete geçti.

Ancak Amerikalı yetkililer bu yaklaşımın kesin sonuçlar vereceğinden şüpheli. Hamas, savaşçılarının hedef alınmasını önlemek için savaşçılarına Gazze'nin altındaki devasa tünel ağlarında veya sivillerin arasında saklanma çağrısında bulundu. Amerikalı yetkililer, savaşın başlangıcından bu yana Hamas'ın temel stratejisinin hayatta kalmak olduğunu ve bunun değişmediğini söyledi.

Netanyahu'nun ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan emekli tümgeneral Yaakov Amidror, İsrail'in artık güç yoluyla Gazze'de kazanacağı hiçbir şeyin olmadığı fikrini reddetti.

Gazeteye konuşan Amerikalı yetkililer, İsrail'in tünelleri yok etmeye çalışmasına rağmen bunu başaramadığını belirterek, Hamas'ın komuta merkezi olarak kullandığı bazı büyük tünel komplekslerinin kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Ancak ağın İsrail'in beklediğinden çok daha büyük olduğu ortaya çıktı ve Hamas'ın liderlerini saklaması ve savaşçılarını nakletmesi için etkili bir araç olmaya devam ediyor.

Gazete, "İşgal güçleri Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine kadar toprakları ele geçirip Hamas savaşçılarını öldürmesine rağmen, Hamas savaşçılarının yeniden düzenlenmesiyle defalarca Gazze Şeridi'ne geri dönmek zorunda kaldılar."

Örneğin gazete şunları söyledi: "İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki Jabalia kampında Hamas'ın hakimiyetini zayıflatmayı başardı, ancak Mayıs ayında Falanj'ın yeniden toplanmasının ardından bölgeye geri dönmek zorunda kaldı."

Gazeteye göre, mevcut ve eski Pentagon yetkilileri “İsrail'in Gazze'de kontrol ettiği tüm bölgeleri güvenlik altına alma becerisini henüz kanıtlamadığından, özellikle de güçlerinin geri çekilmesinden sonra ve hatta İsrail'in 250 gramlık küçük çaplı bombalar kullandığından şikayetçi” Yetkililerin ısrarla söylediği gibi, direnişçileri yok etmek için pound verecekler.” Eğer Amerikalılar bunu yapmazsa, geçen hafta sonu Gazze'den yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu bir okulun hava saldırısıyla vurulması gibi, orduları sivilleri öldürecek.

Orta Doğu'da görev yapmış eski üst düzey CIA yetkilisi Ralph Joffe ise kendi adına şunları söyledi: "Hamas büyük ölçüde tükendi ancak tamamen ortadan kaldırılmadı ve İsrailliler, Hamas'ı tamamen yok etmeyi hiçbir zaman başaramayabilir."

Ancak Amerikalı yetkililer İsrail'in anlamlı bir askeri zafer kazandığına inanıyor. Hamas'ın artık 7 Ekim saldırısı ölçeğinde bir saldırı planlama veya gerçekleştirme kapasitesinin bulunmadığını, İsrail'e yönelik daha küçük terör saldırıları düzenleme yeteneğinin ise şüpheli 

Güncellenme Tarihi : 18.8.2024 20:44

İLGİLİ HABERLER