Dünya
  • 28.1.2024 21:45

Newcastle belediye başkanı partisinin İsrail'e destek vermesi nedeniyle istifa etti

Bir İngiliz şehrinin Müslüman belediye başkanı, partisinin Gazze'deki işgal savaşına verdiği desteği protesto etti, istifa etti ve onu ırkçılıkla suçladı.

Newcastle'ın ilk İngiliz Müslüman belediye başkanı, partinin İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşına ilişkin tutumunu protesto etmek amacıyla Cuma günü muhalefetteki İşçi Partisi'nden istifa etti ve partisini "kurumsal ırkçılık kültürü" uygulamakla suçladı.

BBC ağının bildirdiğine göre Habib Al-Rahman, 2021'den bu yana Newcastle Belediye Başkanı olarak görev yapan ilk Müslüman kişi olup, Gazze'deki savaşa verdiği destek nedeniyle partisinden istifa etmiş olsa da Elswick Bölge Konseyi üyeliğine "" olarak devam edecek. 

Buna karşılık, belediye meclisindeki İşçi Partisi grubu da istifadan duyduğu "pişmanlığı" dile getirerek, partinin "her türlü ırkçılıkla mücadele etmeye ve ona karşı kampanyalar düzenlemeye kararlı olduğunu" ifade etti.

"Kurumsal ırkçılık"

Babası Azizur'un 1977'de çalıştığı Wallsend restoranında öldürülen Habibur Rahman, Tyneside'da sadık bir ayrımcılık karşıtı kampanyacıydı.

2008 yılında İşçi Partisi'ne katılan Habib Rahman, BBC'ye verdiği röportajda tüm yaşamını eşitliği savunarak ve her türlü zarar, istismar ve tacizle mücadele ederek geçirdiğini belirterek şunları söyledi : "Irkçılık karşıtı olmaktan gurur duyuyorum.

Habib Rahman, İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığı konusundaki tutumunu eleştirerek, kendi deyimiyle "Sir Keir'in İsrail hükümetine mutlak desteği"ne ve "derhal ateşkes çağrısından kaçınmasına" işaret etti.

Yaklaşık iki yıldır İşçi Partisi'nde "adalet için ve ırkçılığa karşı savaştığını" söyledi ve faaliyetinin destekle değil, engellerle karşılandığını ve kurumların sona erdirmek için adımlar atmadığını söyledi. genel olarak kurumsal ırkçılık kültürü".

Şöyle devam etti: "Maruz kaldığım ırkçılık ve Sir Keir Starmer'ın Gazze'de Filistin halkına yönelik savaşa verdiği destek nedeniyle İşçi Partisi'nden istifa ediyorum ."

"Çok üzgün"

İstifa, polisin Filistin yanlısı aktivistleri 24 Ocak Çarşamba günü Newcastle Kent Konseyi toplantısından uzaklaştırmasının ardından geldi.

Habibur Rahman, 2026 seçimlerine kadar memleketi Elswick'e bağımsız üye olarak hizmet etmeye devam edeceğini söylerken, İşçi Partisi'nin Newcastle grubunun bir sözcüsü, Habibur Rahman'ın kararından "çok üzgün" olduklarını söyledi.

İsrail işgal ordusu , 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürütüyor ve Filistin yetkililerine göre, Cuma günü itibarıyla çoğu çocuk ve kadın olmak üzere "26.83 şehit ve 64.487 kişi yaralandı". Birleşmiş Milletler'e göre "büyük yıkıma ve benzeri görülmemiş bir insani felakete" neden oldu.

Güncellenme Tarihi : 28.1.2024 21:57

İLGİLİ HABERLER