Sağlık
  • 14.9.2023 09:00

Ölümcül Nipah virüsü yayılıyor

Hindistan'da iki ölümün ardından 700'den fazla kişiye Nipah virüsü testi yapıldı

Güney Hindistan eyaleti Kerala, iki kişiyi öldüren nadir ve ölümcül Nipah virüsünün yayılmasını durdurmak amacıyla Çarşamba günü bazı okulları, ofisleri ve toplu taşımayı kapattı.

Bir eyalet sağlık yetkilisi, iki yetişkin ve bir çocuğun hala hastanede enfekte olduğunu ve 700'den fazla kişinin enfekte olduğunu bildirdi. Yarasa, domuz veya insanların vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılan virüsün ölümcül tehlikesine dikkat çekildi.

Eyalet hükümeti Çarşamba akşamı, 153 sağlık çalışanı da dahil olmak üzere en az 706 kişinin virüsün yayılmasını kontrol etmek için testlere tabi tutulduğunu söyledi. 

Kerala başbakanı Pınarayi Vijayan yaptığı açıklamada, "Daha fazla kişiye test yapılabilir. Tecrit tesisleri sağlanacak" dedi. İnsanlardan önümüzdeki 10 gün boyunca Kozhikode bölgesinde halka açık toplantılardan kaçınmalarını istedi.

Kerala'da 2018'den bu yana görülen dördüncü virüs salgınında enfekte iki kişi öldü.

Eyalet Sağlık Bakanı Veena George gazetecilere verdiği demeçte, "Enfekte kişilerin temaslarını erkenden izlemeye ve semptomları olan herkesi izole etmeye odaklanıyoruz." dedi.

Kerala'da tespit edilen virüsün, daha önce Bangladeş'te bulunan virüsle aynı olduğunu, insandan insana yayılan, ölüm oranı yüksek ancak geçmişi daha az bulaşıcı olan bir virüs olduğunu söyledi.

Tıbbi personelin enfekte kişilerle temas ettikten sonra karantinaya alınmasıyla katı izolasyon kuralları kabul edildi.

İlk kurbanın, Maruthonkara'nın Kozhikode köyünde muz ve areka fıstığı yetiştiren küçük bir toprak sahibi olduğunu söyleyen bir hükümet yetkilisi, bu kişinin hareketlerini takip ederek etkileşimde bulunabileceği tüm insanları ve sağlığı bozulmaya başlamadan önce ziyaret ettiği yerleri tespit etti. 

Kurbanın her ikisi de enfekte olan kızı ve kayınbiraderi tecrit koğuşunda tutulurken, diğer aile üyeleri ve komşular da test ediliyor.

Medyayla konuşma yetkisi olmadığı için kimliğinin gizli kalmasını isteyen yetkili, ikinci ölümün ilk kurbanla hastanede temas sonrasında gerçekleştiğini söyledi.

Nipah virüsü ilk olarak 1999 yılında Malezya ve Singapur'daki domuz çiftçileri ve hayvanlarla yakın temas halinde olan diğer kişiler arasında ortaya çıkan bir hastalık salgını olarak tanımlandı.

Salgınlar ara sıra görülüyor ve Güney Asya'daki daha önceki enfeksiyonlar, insanların yarasa dışkısıyla kirlenmiş hurma özsuyu içtiğinde meydana gelmişti.

İlk kurbanın doğduğu köy Maruthonkara, birçok yarasa türüne ev sahipliği yapan 300 dönümlük bir ormanın yakınında yer alıyor. 2018 Nipah salgını sırasında aynı bölgedeki meyve yarasalarının virüs testleri pozitif çıktı.

Kerala'nın ilk Nipah salgınında enfekte olan 23 kişiden 21'i öldü. 

Güncellenme Tarihi : 16.9.2023 11:58

İLGİLİ HABERLER