Gündem
  • 26.8.2024 22:00

Ömer Çelik: Mescid-i Aksa kırmızı çizgimiz

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrailli bakan Ben-Gvir'in, Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu alanda sinagog inşa etmekten bahsetmesine sert tepki gösterdi.AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Mescid-i Aksa'da bir sinagog inşa etmek istediğini söylen İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e tepki. Çelik "Soysuz ve lanetli bir açıklama" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrailli bakan Ben-Gvir'in, Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu alanda sinagog inşa etmekten bahsetmesi üzerine, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Çelik yaptığı açıklamada: "Mescid-i Aksa mukaddes değerimiz, gözbebeğimiz ve kırmızı çizgimizdir." ifadelerine yer verdi.

Ak Parti Sözcüsü Çelik'in açıklaması şu şekilde:

"İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu alanda sinagog inşa etmekten bahsetmesi, tüm Müslümanlara ve insanlığa saldıran soysuz ve lanetli bir açıklamadır.

Netanyahu şebekesinin üyeleri, camilerin ve kiliselerin de düşmanıdır. Bu şebeke, bölge barışını dinamitlemek üzere her gün yeni bir provokasyona imza atıyor. Bunlar kendilerini hukuk önünde hesap vermekten kurtarmak için tüm bölgeyi din savaşlarına sürüklemeye çalışan soykırım ve katliam şebekesidir.

Uluslararası toplum, Mescid-i Aksa’nın statüsüne dair provokatif söylemler içerisine giren Netanyahu yönetimi üyelerine karşı net tavır almalıdır."

NE OLMUŞTU?

İsrail Ordu Radyosu'na konuşan Ben-Gvir, "Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa eder misiniz?" şeklindeki soruya Ben-Gvir, "Evet" cevabını vermişti.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Ben-Gvir'in ifadeleri sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediğini savunmuştu.

Ulusal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturduğu 2022 sonundan bu yana aralıksız provokasyon gerçekleştiren Itamar Ben-Gvir, bugün bir kez daha İsrail'i karıştırdı ve Müslüman dünyasının yoğun tepkisini çekecek bir açıklama yaptı.

Faşist bakan Ben-Gvir, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yer alan kutsal mabed Mescid-i Aksa'da bir sinagog inşa etmek istediğini söyledi. İsrail Ordu Radyosu'na konuşan Ben-Gvir, "Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa eder misiniz?" sorusuna "Evet" cevabını verdi.

Mevcut politikanın Yahudilerin İslam'ın üçüncü kutsal mekanı Mescid-i Aksa'da 'ibadet etmesine izin verdiği' iddiasını tekrarlayan Yahudi Gücü Partisi'nin liderine, İsrail içinden peş peşe tepkiler geldi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi, yazılı açıklamayla Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediğini savundu.

İçişleri Bakanı Moshe Arbel Başbakan Netanyahu'dan aşırı sağcı Ben-Gvir'in uyarılmasını istedi, söz konusu açıklamaların 'kan dökülmesine' yol açabileceğini söyledi.

Ben-Gvir'e X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla tepki gösteren Savunma Bakanı Yoav Gallant, aşırı sağcı politikacının eylemleriyle İsrail'in güvenliğini ve uluslararası statüsünü tehlikeye attığını söyledi.

Ana muhalefet lideri Yair Lapid ise, Netanyahu'nun koalisyon hükümetinin kontrolü yitirdiğini kaydetti.

Ben-Gvir'in söz konusu açıklamaları yaptığı sırada, fanatik Yahudiler bir kez daha Mescid-i Aksa'ya polis korumasında baskın düzenledi. Filistin yerel medyası, fanatik Yahudilerin Harem-i Şerif'in avlusunda ayin yaptıklarını bildirdi.

Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir 3 Ocak 2023'te Harem-üş Şerif'e ilk kez baskın yaptığında, kutsal bölgeye beş yıl aradan sonra giren görevdeki ilk İsrailli bakan oldu.

Henüz bakanlık koltuğundaki beşinci gününde ilk provokasyonuna imza atan Ben-Gvir, gençliğinde İsrail'in bile yasakladığı ırkçı terör örgütü 'Kah'ın üyesiydi.

1995'te El Halil’deki İbrahim Camisi'nde ibadet eden Müslümanlara ateş açarak 29 Filistinliyi katleden Baruch Goldstein'a olan hayranlığını, fotoğrafını evine asarak gösterdi.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasıyla Filistinlilerin bölgeden başka bir ülkeye veya Sina Çölü'ne sürülmesini isteyen açıklamalar yaptı.

Geçmişte de Arapların İsrail'den atılmaları çağrısı yapan faşist bakan, Gazze Şeridi'ne İsraillilerin yerleştirilmesini talep ediyor.

İLK TEPKİLER

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir'in sinagog planını kınadı ve açıklamalardan endişe duyduğunu kaydetti.

Resmi açıklamada İsrailli bakanın bölgeyi bitmek tükenmek bilmeyen bir çatışma durumuna sokmak istediği belirtildi, Müslüman ve Arap ülkelere harakete geçmeleri çağrısında bulundu. Filistin'e göre, Ben-Gvir ve koalisyondaki diğer aşırı sağcıların kışkırtmalarından doğrudan İsrail hükümeti sorumlu.

Güncellenme Tarihi : 26.8.2024 21:43

İLGİLİ HABERLER