Asayiş
  • 1.3.2012 16:03

Osman Baydemir, Öcalan için açlık grevinde

REMZİ BURULDAY DİYARBAKIR (İHA) - Açlık grevine başlayan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, basın mensuplarına çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve Öcalan'a özgürlük talebiyle başlatılan açlık grevi eylemini BDP'nin 98 belediye başkanı ve il genel meclisi başkanları devraldı. Bölge belediye başkanları adına açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Ya hepimize özgürlük ya da hepimize zindan" dedi.
 BDP Silvan İlçe Örgütü ile Dicle Üniversitesi öğrencilerinin sürdürdüğü eylemi devralmak için Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır, Kars, Muş, Bitlis, Şırnak, Mardin'den yola çıkan BDP'li belediye başkanları Diyarbakır'da bir araya geldi. Tutuklu belediye başkan
vekillerinin yanı sıra il genel meclis üyeleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 98 il, ilçe ve belde belediye başkanları, dönüşümlü açlık grevi eyleminin 18. gününde, 2 gün sürdürecekleri grevi devraldı. Devir öncesi 98 belediye başkanı adına açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yaşanan sürecin giderek barış ve demokrasi umudundan uzaklaşan bir atmosferin yaşandığını söyledi.

"TALEPLER KABUL EDİLMEDİKÇE, SORUN VAR OLMAYA DEVAM EDECEK"
"Bir kez daha barışa, müzakere ile sonuca ulaşmaya dikkat çekmek amacıyla seçilmiş belediye başkanları olarak bedenimizi açlık grevine yatırıyoruz" diyen Baydemir, "Temel amacımız müzakereye, onurlu barışa, bu ülkeyi yönetenlerin ve bu ülkede yaşayan yurttaşlarımızın dikkatini çekmektir. Bütün bunların yaşanmasının tek bir nedeni vardır o da Kürt sorunudur. Kürt sorunu Kürt halkının halk olmaktan kaynaklı halklarını kullanamamasından dolayıdır. Ve Kürt halkının özgürlük, kimlik, dil statü talebi kabul
edilmediği müddetçe bu sorun var olmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.
"Bu sorunun çözümünün yegane yolu Kürt halkının kendi coğrafyasında Türk halkı ve diğer halklarla birlikte özgürce yaşamasından geçmektedir" diyen Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bütün dünya kamuoyuna ve devlet aklına çağrıda bulunuyorum; Öcalan cezaevinde bulunduğu müddetçe Kürt halkı içinden başka bir lider çıkarma çabanız beyhudedir. Öcalan cezaevinde bulunduğu müddetçe Kürt halkı ihanet etmeyecektir. Şeyh Sait ihanete uğradı, Seyit Rıza ihanete uğradı ama ondan sonrakiler asla ve asla ihanete uğramayacaktır" diye konuştu.
Baydemir, "Güvensizlik yaratarak, tecrit politikasını uygulayarak, askeri operasyonları gerçekleştirerek Kürt sorunu 30 yıldır çözülmedi, 30 yıl daha sürse de yine çözülmeyecektir. Yegane çözüm var o da müzakere masasıdır" dedi.

"GELİN KAVGA YERİNE DİYALOG POLİTİKASINI HEP BİRLİKTE YAŞAMA GEÇİRELİM"
"21 yüzyılda kaybetmeyi göze alacağımız tek bir canımız olmamalıdır" diyen Baydemir, "Asker, polis, gerilla, sivil hiçbir insanımızın yaşamını yitirmemesi için birlikte özgür bir yaşam için gelin çatışma yerine müzakere, kavga yerine diyalog, savaş yerine uzlaşı politikasını hep birlikte yaşama geçirelim. Bahar ayında çözüm gelişmezse büyük çatışmaların yaşanacak. Gelin savaş yerine barışı bu coğrafyada hakim kılalım. Cezaevinde bulunan milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, Kürt siyasetçilerinin
bir tek tanesi cezaevinde kaldığı müddetçe biz dışarıda kalanlar kendimizi asla ve asla özgür hissetmeyeceğiz. Ya hepimize özgürlük ya da hepimize zindan" şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından belediye başkanları ve il genel meclis başkanları grev önlüklerini giyerek açlık grevi eylemini devraldı. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:50

İLGİLİ HABERLER