PAPATYA, SİNİR KRİZLERİ VE RUHİ DEPRESYON GİBİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR...
KAYNAK : Haber Vitrini
ÖMER FIRAT
TOKAT - Uzmanlar, doğadaki papatyaların sinir krizlerine ve ruhi depresyon gibi hastalıklara iyi geldiğini bildirdi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, papatyanın esas etken maddesinin uçucu yağları olduğunu belirtti. Doç. Dr. Koç, uçucu yağın yüzde 65'inin çiçek borucuklarında, yüzde 25'inin çiçek tabanında, yüzde 10'unun ise dil biçimindeki çiçek kısımlarında bulunduğunu söyledi.
Papatyanın Doğu Avrupa ve Asya kökenli bir bitki olduğunu belirten Koç, "Papatya Orta Amerika ve Avustralya'da tahıllarla beraber görülmüştür. Papatya, Chamaemelon adıyla Plinius ve Dioskorides (MS 77-79) ve Arap hekimleri tarafından bilinmekteydi. Şu anda en fazla papatya üretimi yapan ülkeler, Batı Almanya, Macaristan, Rusya, Çekoslovakya, Yugoslavya, Belçika, Fransa, İspanya ve Bulgaristan'dır. Ülkemizde yol kenarları, boş ve verimsiz arazilerde fazla miktarda yetişmekte olup ekim alanı ile ilgili bir istatistik bulunmamaktadır" dedi.
PAPATYANIN FAYDALARI
Papatyanın son yıllarda uçucu yağı bileşenlerinin faydalarının bilinmesiyle birlikte kullanım alanında hızlı bir artış görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Koç, şunları söyledi:
"Başlangıçta doğadan toplanırken şimdilerde ise geniş alanlarda kültürü yapılmaktadır. Papatya romatizma, grip, uykusuzluk, hazım boşluğu, kansızlıkta, baş dönmesi, sinir krizleri ve ruhi depresyon gibi rahatsızlıklarda, diş eti ve ağız boşluğu iltihaplarının kurutulmasında, egzamada, iştah açmada ve hazım kolaylaştırmada, ayrıca idrar artırıcı, yatıştırıcı, yara iyileştirici, iltihap önleyici, gaz ve safra söktürücü olarak çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir."
"ÇOCUK HASTALIKLARINA DA PAPATYA"
Papatyanın çocuk hastalıklarına da iyi geldiğini belirten Doç. Dr. Koç, "Papatya çocuklarda hazım bozukluğu, ishal, mide krampı, yorgunluk ve karın ağrılarına karşı kullanılır. Papatya, karaciğer ve dalak şişmesini önler, safra miktarını artırır. Bayanlarda reglin ağrısız ve zamanında olmasını sağlar. Papatya ayrıca soğuk algınlığına, bel ve sırt ağrılarına iyi gelir. Papatya, bağırsak solucanlarını döker. Antibakteriyeldir. Boğaz iltihaplarına karşı gargara halinde ağrı kesici veya yarayı iyileştirici olarak sabahları aç karnına bir bardak içilir" diye konuştu.
Papatyanın eskiden saç boyamasında kullanıldığını da hatırlatan Doç. Dr. Koç, "Özellikle saçların rengini açmak için papatya suyu ile yıkanır. Yaprakları ve tablaları kaynatılarak banyo suyu hazırlanır" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:05