Bir yazısında, ''''Paşalar sermaye düzeninin koruyucusu'''' dediği gerekçesiyle Genelkurmay’ın hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine yargılanan Gazeteci Rahmi Yıldırım, Ankara 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada esas hakkındaki savunmasında, OYAK’ın Erdemir ihalesini kazandığını anımsatarak, ''''Paşalar sadece sermaye düzeninin koruyucusu değil, OYAK aracılığıyla bizzat kolektif sermayedar'''' diye konuştu.
Cumhuriyet Savcısı, ''''ne denli sert ve kırıcı olursa olsun, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırsız olduğunu'''' belirterek, Yıldırım’ın beraatini istedi. Yıldırım, aralarında Orhan Pamuk ve Hrant Dink’in de bulunduğu çok sayıda yazara açılan davaya dayanak olan TCK 301’inci maddeden beraat eden ilk gazeteci oldu.
Gazeteci Rahmi Yıldırım’ın adları yolsuzluk tartışmalarına karışan asker-sivil kamu görevlileriyle ilgili sansursuz.com adlı internet sitesinde yayımlanan ''''İş Bilenin Kılıç Kuşananın'''' başlıklı yazısı üzerine Genelkurmay Başkanlığı suç duyurusunda bulunmuştu. Bu kapsamda, Yıldırım hakkında ''''devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif suçu''''ndan Ankara 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Davanın karar duruşması Ankara 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmayı aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Haber-Sen Genel Sekreteri Osman Köse’nin de olduğu çok sayıda gazeteci ve yazarın yanı sıra kalabalık bir vatandaş topluluğu izledi. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Hüseyin Yüksel Biçen de duruşmaya savunma avukatı olarak katıldı.
SAVCIDAN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU
Bu duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına, TCK’nın TBMM’de görüşülmesi sırasında tartışılan madde gerekçesine atıfta bulunarak, ne denli sert ve kırıcı olursa olsun, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırsız olduğunu söyledi. Gazeteci Yıldırım’ın yazısının bütün olarak incelendiğinde tahkir ve tezyif kastının bulunmadığının ve yazının eleştiri niteliğinde olduğunun anlaşıldığını kaydeden Cumhuriyet Savcısı, beraat talebinde bulundu.
YILDIRIM: ''''PAŞALAR KOLLEKTİF SERMAYEDAR''''
Gazeteci Rahmi Yıldırım da toplam 98 sayfalık savunmasına 8 sayfalık eklemede bulundu. Yıldırım, dünyanın 13’üncü büyük çelik üreticisi ERDEMİR’in Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) tarafından alınmasını değerlendirdi.
ERDEMİR özelleştirmesinden sonra OYAK’ın konumunun daha önce görülmemiş yoğunlukta tartışıldığını, OYAK’ın Türkiye’nin üçüncü büyük holdingi olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''''Paşalar sadece sermaye düzeninin koruyucusu değil, OYAK aracılığıyla bizzat kolektif sermayedar'''' görüşünü yineledi. Rahmi Yıldırım, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırsızlığını vurgulamasından dolayı savcıya teşekkür ettiğini söyledi.
Yıldırım’ın avukatları da beraat talebinde bulundular.
Yargıç Ahmet Zeki Durmuş, Rahmi Yıldırım’ın beraatine karar verildiğini açıkladı.
301’DEN İLK BERAAT
Duruşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, berat kararının düşünce ve ifade özgürlüğü aleyhine açılmış öteki davalar için emsal olmasını dilediğini söyledi.
Gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında çıkan bu karar aynı zamanda yeni TCK’da yazarların, ''''korkulu rüyası'''' diye nitelendirilen 301’inci maddesinden ilk beraat olma özelliğini de taşıyor. Daha önce Orhan Pamuk ve Hrant Dink’in de bulunduğu çok sayıda kişi hakkında açılan davalar, Türk Ceza Yasası’nın 301’inci maddesine dayandırılarak açılmıştı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:49