Ekonomi
  • 25.1.2007 20:51

PETROL PİYASASINA YENİ DÜZENLEME

ANKARA - Petrol Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
     Yasaya göre, akaryakıt dışında kalan solvent, madeni ve baz yağ, asfalt, solvent nafta ve benzeri petrol ürünlerinden elde edilen akaryakıt ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca belirlenen seviyede "ulusal marker" içermeyen akaryakıt, petrol boru hatlarında yapılacak tahribat ile petrol ürünü hırsızlığı da kaçak petrol kapsamında olacak.
     Yasada, dağıtıcı lisans sahiplerinin, bayilerinde kaçak petrol satışını önleyen bir denetim sistemi kurmaları ve uygulamaları öngörülüyor. Kaçak petrolün, bu kanun hükümleri dışında satışa sunulması, satılması, bulundurulması; bu özelliği bilinerek ticari amaçla satın alınması, taşınması veya saklanması yasaklanırken, kaçak petrolün bulunması halinde el konularak, bulunduğu ildeki özel idareye teslim edilecek.
     Kaçak petrol hakkında tasfiye kararı, soruşturma evresinde hakim tarafından; kaçak petrole el konulduğu tarihten itibaren 15 gün içinde verilecek.
     Kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olanlar, 1 ay içinde, il özel idareleri tarafından açık artırma; bunun mümkün olmaması halinde pazarlık usulüyle satılarak tasfiye edilecek; teknik düzenlemelere uygun olmayanlar ise satılmak üzere TASİŞ'e devredilecek. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:35

İLGİLİ HABERLER